Tužna slika: Borova šuma Ulcinj – Video

March 2, 2014   | Ngjarjet - Events

Od Male plaže prema istoku, u dužini od dva kilometra pruža se Borova šuma, prekrasno šetalište u urbanim njedrima grada.

Osim što je oplemenila čitav ovaj prostor, Borova šuma ima izvanrednu zdrastveno-rekreativnu i estetsko-dekorativnu funkciju.ostavljena mesta Ulcinja - Borova sumaOvako danas izgleda “Borova šuma” kod nas. Oronula, tužna, zapuštena, napuštena,
skoro zaboravljena, u nekim dijelovima ograđena, dok pravi izraz bi možda bio ovaj “uglavnom na izdisaju”. Nekad je ovaj dio naše obale, u ovom prelijepom čarobnom ambijentu, zasađen početkom prošlog vijeka divnom borovom šumom, važio kao pravi sanatorijum, lječilište plućnih boljesti, bogat izvorima sumporne vode. Miris borova i mora, mamilo je svojim čarima uvijek sve one koji su želeli tišinu i mir, romantiku i inspiraciju. Čak je i u komunističko vrijeme ovoj “božanskoj ” ljepoti davan poseban značaj, organizovane su proslave 1. maja, razni uranci, škole su organizovale šetnje sa učenicima…Bilo je to jedno drugačije vrijeme, vrijeme o kojemu ja, ali, i još poneko govori sa velikom nostalgijom.. No, to je prošlo. U “Borovoj šumi” danas ima puno betona, raznih ograda i slično, doduše narod još uvijek šeta, neko zbog rekreacije, dok neko zbog nostalgije za onim starim dobrim vremenima.

ostavljena mesta Ulcinja - Borova suma-3
Međutim, svima njima je vjerujem samo jedan zajednički imenitelj, sačuvanje i revitalizacija ovog blaga, koji će se ukoliko se nešto ne preduzme, ostati samo u sjećanjima. “Borova šuma” se mora revitalizovati, moraju se saditi nove sadnice, ali ne onako kako je to radilo “Morsko dobro” u jednom njihovom projektu prije par godina. Nijihove su sadnice samo bile dio Projekata trošenja novca, koji se zarađuje tu kod nas, zavaravanje očiju naroda. Sadnice su sve propale i to se vidi na svakom koraku.
Nažalost, “Borova šuma” je pod ingerencijom “Morskog dobra” iz Budve, ali je ona gospodo na teritorije naše Opštine. Ja se iskreno nadam da će nove vlasti, konačno preuzeti dio ingerencija ali, i odgovornosti za revitalizaciju ovog dragulja naše obale. Moraju raditi na tome da se promijeni “Zakon o Morskom dobru”, ali, ne samo deklarativno, već i na djelu. Za ovako nešto, imaju podršku čitave populacije Ulcinja, osim naravno, onih koji sa tom institucijom dijele zajednički interes. Ali, njih nije mnogo, sumnjam da ih i oni vole, jer umjesto “Morskom dobru”, poreze mogu platiti našoj Opštini, tako da ne bi ništa izgubili, samo bi dobili.

Ismet Karamanaga Facebook

VIDEO TV TEUTA – SUZANA GANIC

YouTube Preview Image