Danaj u martu dolazi u Plav

March 3, 2014   | Ngjarjet - Events

Koco-DanajLider Liste za prirodnu Albaniju Kočo Danaj će u martu posjetiti Plav i Gusinje, kako bi promovisao projekat zajedničke države Albanaca.

Albanski istoričar je na Facebook strani organizacije na čijem je čelu najavio prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori na kojoj će promovisati ujedinjenje Albanaca u regionu, pišu Vijesti.

“Tokom marta 2014. posjetićemo albanske teritorije u Plavu i Gusinju. Naravno, glavna tema biće nužnost formiranja prirodne Albanije”, navodi Danaj, ne precizirajući sa kim će se sastati tokom posjete Plavu.

Danajeva organizacija zalaže se za formiranje albanske države u čijem će sastavu biti Kosovo, kao i djelovi Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke u kojima žive Albanci.

Projekat “prirodne Albanije”, Danaj je pokrenuo prije četiri godine, najavljujući da će Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnijeti žalbu u kojoj će tražiti da se ponište rješenja donijeta na Londonskoj konferenciji.

On je tada kazao da bi pripajanje djelova susjednih država bilo organizovano nakon održavanja referenduma među albanskim stanovništvom. Iako je prošle godine pokrenuo peticiju za formiranje prirodne Albanije, zahtijevajući da iza nje stanu Albanci i u zemljama zapadne Evrope, niko od albanskih političara u Crnoj Gori nije zvanično stao uz njega. Jedina parlamentarna partija u regionu koja sarađuje sa Danajem je kosovski pokret “Samoopredjeljenje” Albina Kurtija.

Izvor: CDM