Ku­zman: Rampa na Adi je klasični reket

March 11, 2014   | Ngjarjet - Events

Srdjan-Kuzman_UlcinjUL­CINj – Na­vo­de iz sa­op­šte­nja HTP-a „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra“ Sr­đan Ku­zman od­ba­cio je kao „ne­i­sti­ni­te i be­smi­sle­ne“. On na­gla­ša­va da ga u sa­op­šte­nju ob­ja­vlje­nom u me­di­ji­ma HTP „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra” op­tu­žu­ju za „fun­da­men­ta­li­zam, po­ku­šaj ru­še­nja ka­pi­je na ula­zu na Adu Bo­ja­nu, od­no­sno uni­šta­va­nje nu­di­zma”. Ku­zman ko­ji se već go­di­na su­di sa HTP-om zbog za­bra­ne ula­ska na Adu Bo­ja­nu, gdje ina­če ima vi­ken­di­cu, tvr­di da u „Ul­cinj­skoj ri­vi­je­ri“ pri­čom o na­vod­noj opa­sno­sti po nu­di­zam skre­ću pri­ču sa su­šti­ne pro­ble­ma.
– Re­a­gu­jem zbog jav­no­sti a ni­ka­ko zbog od­go­vor­nih u tom pred­u­ze­ću, pri­je svih di­rek­to­ra Ra­do­mi­ra- Mi­ka­na Ze­ca, ko­ji mi sko­ro pet go­di­na kr­še jed­no od osnov­nih ljud­skih pra­va- slo­bo­du kre­ta­nja. Op­tu­žbe o fun­da­men­ta­li­zmu, o ne­ka­voj opa­sno­sti za tu­ri­zam i pri­ča­ma o fe­re­dža­ma i ru­še­nju ka­pi­je, mo­gu sa­mo do­ći iz gla­va onih ko­ji su mi 2009. go­di­ne za­bra­ni­li da uđem na ostr­vo i pro­gla­si­li me ne­po­želj­nom oso­bom. Go­di­na­ma sam iz­lo­žen ne­vi­đe­nom mal­tre­ti­ra­nju, jer iako pla­ćam nad­le­žnim or­ga­ni­ma za­kup ze­mlji­šta, na ko­me se na­la­zi mo­ja vi­ken­di­ca ni ja , ni mo­ja po­ro­di­ca, ro­đa­ci i pri­ja­te­lji ne mo­že­mo slo­bod­no da uđe­mo na Adu. U tom pred­u­ze­ću ho­će na si­lu da na­pla­te ulaz i za sva­ki pro­la­zak tra­že pet eura po auto­mo­bi­lu i euro po oso­bi. To je kla­sič­no re­ke­ti­ra­nje gra­đa­na ko­ji ima­ju po­tre­bu da pro­đu pu­tem ko­ji vo­di do nji­ho­vih vi­ken­di­ca. Ne­ma ve­ze što ne­ko ne že­li na nud­stič­ku pla­žu ili u nu­di­stič­ki kom­pleks, jer za­bo­ga, di­re­kor Zec ho­će pa­re, a ko­li­ko su ih uze­li dok ni­su po­sta­vi­li fi­skal­nu ka­su, vje­ro­vat­no sa­mo on zna. Zbog to­ga sam ih i tu­žio i tra­žio da mi se omo­gu­ći slo­bo­da kre­ta­nja pu­tem, za ko­ji je u me­đu­vre­me­nu u sud­skom po­stup­ku do­ka­za­no da je ja­van – ka­že Ku­zman.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma ne­tač­ne su tvrd­nje „Ul­cinj­ske ri­vi­je­re“ da mu ni­je nu­đe­no po­rav­na­nje na po­sled­njem ro­či­štu, odr­ža­nom 5. fe­bru­a­ra.
– U mom i pri­su­stvu su­di­je, jed­nog pri­prav­ni­ka i ne­ko­li­ko pred­stav­ni­ka NVO „Mo­gul“, ko­ja vr­ši mo­ni­to­ring ra­da Osnov­nog su­da, prav­ni za­stup­nik tog pred­u­ze­ća Raj­ko Fi­li­po­vić po­nu­dio je po­rav­na­nje i tra­žio da to ne uđe u za­pi­snik. Ta­ko­đe, re­če­no mi je da je stav me­nadž­men­ta, da sa­da slo­bod­no mo­gu da ula­zim na Adu, ka­ko su ka­za­li „u po­la da­na ili no­ći“. Ti­me su prak­tič­no pri­zna­li da sve ono što su ra­di­li pro­te­klih go­di­na ni­je ima­lo ute­me­lje­nje u za­ko­nu već je bi­la sa­mo­vo­lja i ba­ha­tost nji­ho­vog di­rek­to­ra Ze­ca, ko­ji je iz­gle­da umi­slio da je ja­či i od dr­ža­ve i od za­ko­na. Upra­vo taj go­spo­din naj­ve­ća je opa­snost za nu­di­zam, jer je za svo­je pri­ja­te­lje, po­zna­ni­ke i par­tij­ski po­dob­ne nasred nu­di­stič­ke pla­že na­pra­vio još jed­no ku­pa­li­šte, na ko­me se za­jed­no sa nu­di­sti­ma ku­pa­ju i oni ko­ji to ni­su, a raz­dva­ja ih sa­mo im­pro­vi­zo­va­ni pa­ra­van od tr­ske. E upra­vo na tom, na­zo­viku­pa­li­štu, kri­ju se vo­a­je­ri od ko­jih Zec na­vod­no šti­ti nu­di­ste. Da li je cje­nov­nik isti za vo­a­je­re kao i za po­šten na­rod, opet vje­ro­vat­no zna sa­mo go­spo­din Zec – tvr­di Ku­zman i do­da­je ka­ko je si­gu­ran da me­đu Ul­ci­nja­ni­ma ne­ma pro­tiv­ni­ka ni Ade ni nu­di­zma.
– To što se po­je­din­ci­ma od po­šte­nih gra­đa­na, ri­ba­ra, ne­vlad­nih ak­ti­vi­sta, no­vi­na­ra i pred­stav­ni­ka po­li­tič­kog ži­vo­ta pri­vi­đa­ju fun­da­men­ta­li­sti i fe­re­dže si­gur­no ima ve­ze sa pa­to­lo­gi­jom. Što se me­ne ti­če pro­blem ko­ji ja kon­kret­no imam kao gra­đa­nin, is­klju­či­vo je po­slje­di­ca kr­še­nja za­ko­na i ljud­skih pra­va. Ka­ko ova dr­ža­va ima in­sti­tu­ci­je ko­je se tim pro­ble­mi­ma ba­ve, nji­ma sam se i obra­tio za po­moć i vje­ru­jem da će, iako im za to tre­ba ne­dop­su­ti­vo mno­go vre­me­na, na kra­ju ipak omo­gu­ći­ti lju­di­ma slo­bo­du kre­ta­nja i ras­po­la­ga­nja lič­nom imo­vi­nom – po­ru­ču­je Ku­zman.
Di­rek­tor HTP-a „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra” Mi­kan Zec ni­je že­lio da ko­men­ta­ri­še op­tu­žbe i na­vo­de Sr­đa­na Ku­zma­na.
– HTP-a „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra” i di­rek­tor Mi­kan Zec ne­ma­ju kom­entar na na­vo­de go­spo­­di­na Ku­zma­na, ni­ti že­li­mo da na njih od­go­va­ra­mo- sa­op­šti­la je „Da­nu” port­pa­rol HTP-a Ana Ži­va­no­vić. M.Kne­že­vić

Na­laz vje­šta­ka po­tvr­dio da je put ja­van

Sud­ski vje­štak ge­o­det­ske stru­ke, an­ga­žo­van u sud­skom po­stup­ku ko­ji se vo­di iz­me­đu Sr­đa­na Ku­zma­na i HTP „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra”, zbog one­mo­gu­ća­va­nja kre­ta­nja pu­tem ko­ji vo­di ka Adi Bo­ja­ni, utvr­dio je da je put na tom ostr­vu, u po­vr­ši­ni od 7985 me­ta­ra kva­drat­nih, upi­san kao jav­ni. U na­la­zu pro­sli­je­đe­nom Osnov­nom su­du u Ul­ci­nju, u ko­ji je „Dan” imao uvid, is­ti­če se da su sa­mo zgra­de u tu­ri­zmu i ugo­sti­telj­stvu na tom ostr­vu svo­ji­na HTP „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra”.
– Ada je u ka­ta­stru za­ve­de­na kao dr­žav­na svo­ji­na, a Mor­sko do­bro kao ko­ri­snik. Sa­o­bra­ćaj­ni­ca pre­ma Adi na­la­zi se u Re­gi­stru op­štin­skih i ne­ka­te­go­ri­sa­nih pu­te­va u Op­šti­ni Ul­cinj – pi­še u na­la­zu vje­šta­ka.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image