Minir Karamanaga nezakonito otpuštao radnike TO Ulcinja

March 11, 2014   | news

Organizata-turistike-e-UlqinitUL­CINj – Osnov­ni sud u Ul­ci­nju usvo­jio je tu­žbe­ni za­htjev če­tvo­ro ot­pu­šte­nih rad­ni­ka lo­kal­ne Tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je i pod pri­jet­njom pri­nud­nog iz­vr­še­nja i nov­ča­ne ka­zne na­lo­žio da se u ro­ku od osam da­na vra­te na po­slo­ve ko­je su oba­vlja­li pri­je pre­stan­ka rad­nog od­no­sa.
Pod­sje­ti­mo, rad­ni­ci Alek­san­dar Ja­co­vić, Me­ri­ta Re­dža, Mu­ha­rem Be­ćo­vić i Be­ćir Za­to­vić ot­pu­šte­ni su sa po­sla 10. ju­la 2012. go­di­ne jer se, na­vod­no, na­kon go­di­šnjeg od­mo­ra, na ko­ji su pri­sil­no po­sla­ti, ni­su na vri­je­me ja­vi­li na po­sao. Rje­še­nja o pre­stan­ku rad­nog od­no­sa ta­da je do­nio di­rek­tor TO Mi­nir Ka­ra­ma­na­ga, a, ka­ko su tvr­di­li rad­ni­ci, pra­vi raz­log ot­pu­šta­nja je nji­ho­va po­li­tič­ka ne­po­dob­nost, jer ni­su pri­pa­da­li par­ti­ja­ma ta­da vla­da­ju­će koal­i­ci­je ko­ju su či­ni­li For­ca, DP, SDP i li­sta Per­s­pek­ti­va. Rad­ni­ci su na­kon to­ga tu­ži­li di­rek­to­ra i TO, tvr­de­ći da je či­tav po­stu­pak ne­za­ko­nit i za­htije­va­ju­ći da se rje­še­nja po­ni­šte.
U pre­su­di, ko­ju je do­nio su­di­ja u pred­me­tu Ra­do­mir Se­ku­lić, iz­me­đu osta­log, na­vo­di se da je „u po­stup­ku utvr­đe­no da su tu­ži­o­ci 7.9.2011. go­di­ne pri­mlje­ni u stal­ni rad­ni od­nos, te da su im rje­še­nja o ko­ri­šće­nju go­di­šnjeg od­mo­ra do­ni­je­ta pro­tiv nji­ho­ve vo­lje“.
– Svje­dok, sa­da­šnji v.d. di­rek­to­ra TO Mi­nir Ka­ra­ma­na­ga ni­je po­nu­dio nije­dan do­kaz da tu­ži­o­ci ni­su do­la­zi­li na po­sao, kroz knji­gu do­la­za­ka i od­la­za­ka, ni­ti kroz slu­žbe­ni za­bi­lje­šku, ni­ti je to po­tvr­dio ije­dan svje­dok. Ka­ko tu­že­ni ni­je do­ka­zao na­vo­de o ne­do­la­sku na po­sao, to ni­je bi­lo mje­sta da se tu­ži­o­ci­ma ot­ka­že rje­še­nje o za­sni­va­nju rad­nog od­no­sa – sto­ji, iz­me­đu osta­log, u pre­su­di.
Su­di­ja Se­ku­lić je na­lo­žio tu­že­nom da u ro­ku od osam da­na od pra­vo­sna­žno­sti pre­su­de na­dok­na­di tro­ško­ve spo­ra tu­ži­o­ci­ma, u iz­no­su od 3.125 eura.
Rad­ni­ci su ira­zi­li za­do­volj­stvo zbog od­lu­ke da bu­du vra­će­ni na svo­ja rad­na mje­sta. Pre­ma ri­je­či­ma Alek­san­dra Ja­co­vi­ća svi oni na­red­nih da­na oče­ku­ju po­ziv na po­sao or­ga­ni­za­ci­je u ko­joj su ra­di­li do sre­di­ne 2012. go­di­ne.
– Prav­da je spo­ra ali do­sti­žna i mi ni­smo ima­li sum­nji da će­mo se kad-tad vra­ti­ti na po­sao. Na­ža­lost, zbog neo­d­go­vo­r­no­sti po­je­din­ca pre­tr­pje­li smo ve­li­ku ne­prav­du, ka­ko mi ta­ko i na­še po­ro­di­ce, ko­je su osta­le bez eg­zi­sten­ci­jal­nih pri­ho­da. Uza­lud smo na ne­ga­tiv­ne po­sle­di­ce upo­zo­ra­va­li di­rek­to­ra ali i biv­šeg pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne Na­zi­fa Cun­gua. Ni­ko nas ni­je slu­šao. Sa­da ka­da je sve ko­nač­no ri­je­še­no, po­sta­vlja se pi­ta­nje ko će da od­go­va­ra za sa­mo­vo­lju i svje­sno na­pra­vlje­nu štetu bu­dže­tu ko­ju je na iz­nos od 137 hi­lja­da eura utvr­dio vje­štak. Oče­ku­jem da će nad­le­žni or­ga­ni is­tra­ži­ti ko je bio na­lo­go­da­vac te sram­ne od­lu­ke i da će po­kre­nu­ti pi­ta­nje šte­te ko­ja će iz­vje­sno bi­ti na­ne­se­na bu­dže­tu – ka­zao je Ja­co­vić.
Tu­ri­stič­ku or­ga­ni­za­ci­ju od­no­sno, nad­le­žne or­ga­ne lo­kal­ne upra­ve tu­žio je i biv­ši di­rek­tor TO Ali Re­dža. On, ta­ko­đe, tvr­di da je ne­za­ko­ni­to smi­je­njen i osim za­htje­va da bu­de vra­ćen na po­sao tra­ži i na­dok­na­du šte­te.
M.K.

Di­rek­tor bez ko­men­ta­ra

Di­rek­tor TO Mi­nir Ka­ra­ma­na­ga ni­je ju­če že­lio da ko­men­ta­ri­še pre­su­du Osnov­nog su­da i na­log da se ot­pu­šte­ni rad­ni­ci vra­te na po­sao. Ka­ra­ma­na­ga je ka­zao da pre­su­du još ni­je do­bio i da će even­tu­al­no reag­o­va­ti tek ka­da je pro­či­ta.
– Ka­kva god ona bi­la mi će­mo po­stu­pi­ti po pre­su­di i dr­ža­ti se za­kon­skih okvi­ra – po­ru­čio je Ka­ra­ma­na­ga.

Izvor: DAN