NVO „Ze­le­ni ko­rak”: Zajednička vizija za zaštitu Bojane – Video

March 27, 2014   | Ngjarjet - Events

xhelal hoxha

UL­CINj – U or­ga­ni­za­ci­ji „Ul­cinj bi­znis aso­ci­ja­ci­je” i NVO „Ze­le­ni ko­rak” ju­če je u ma­loj sa­li SO Ul­cinj odr­ža­na pre­zen­ta­ci­ja pro­jek­ta in­te­gral­nog upra­vlja­nja obal­nim pod­ruč­jem za odr­ži­vi raz­voj u Ul­ci­nju – „Bo­ja­na­to­ur”. Pro­je­kat fi­nan­si­ra­ju Evrop­ski cen­tar za za­šti­tu pri­ro­de (ECNC) i lo­kal­ni part­ne­ri, a fi­nan­si­ran je od stra­ne Part­ner­skog fon­da za ugro­že­ne eko­si­ste­me (CEPF). Iz­vr­šni di­rek­tor NVO „Ze­le­ni ko­rak” Dže­lal Ho­džić ka­zao je da je cilj ovog pro­jek­ta stva­ra­nje za­jed­nič­ke vi­zi­je za za­šti­tu i pro­mo­ci­ju del­te Bo­ja­ne i pri­ka­zi­va­nje vri­jed­no­sti tog pod­ruč­ja.
– Su­šti­na je po­ve­zi­va­nje pri­ro­de i tu­ri­zma, kroz part­ner­stvo ci­vil­nog sek­to­ra, tu­ri­stič­kog i bi­znis sek­to­ra, kao i lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve. Pla­ni­ra­mo da for­mi­ra­mo sa­vje­to­dav­no ti­je­lo ko­je će pre­ci­zi­ra­ti bu­du­će ak­tiv­no­sti – ka­zao je Ho­džić.
Pred­stav­nik CEPF-a Pjer Ka­re re­kao je da ta or­ga­ni­za­ci­ja po­dr­ža­va za­šti­tu pri­ro­de kroz pro­gra­me po­dr­ške ci­vil­nom dru­štvu.
– In­te­gral­no upra­vlja­nje oba­lom je vr­lo zna­čaj­no jer je pla­ni­ra­nje tu­ri­zma za­pra­vo jed­na od glav­nih pri­jet­nji pri­ro­di u me­di­te­ran­skom re­gi­o­nu. Ka­ko bi­smo to ra­zu­mje­li ne tre­ba nam pre­vi­še ma­šte, već je po­treb­no da po­sma­tra­mo svo­jim oči­ma. Ima­mo mno­go pri­mje­ra u okru­že­nju gdje je lo­še pla­ni­ra­nje tu­ri­zma do­ve­lo do ve­li­kih pro­ble­ma. Na­dam se da će mno­gi od vas u na­red­nim go­di­na­ma bi­ti sreć­ni što ima­ju pri­li­ku da uče­stvu­ju u do­brom pla­ni­ra­nju pro­sto­ra – re­kao je Ka­re.
Pred­stav­nik Mi­ni­star­stva tu­ri­zma i odr­ži­vog raz­vo­ja An­drej Le­kić oci­je­nio je kao ve­o­ma va­žno upra­vlja­nje obal­nim pod­ruč­jem kroz ko­or­di­na­ci­ju i pla­ni­ra­nje ra­di ostva­ri­va­nja ci­lje­va odr­ži­vo­sti. U ime lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve po­dr­šku pro­jek­tu dao je pot­pred­sjed­nik Op­šti­ne Ar­di­jan Ma­vrić ko­ji je is­ta­kao va­žnost oču­va­nja oba­le.
O de­ta­lji­ma „Bo­ja­na­to­u­ra” ve­li­kom bro­ju uče­sni­ka go­vo­rio je pred­stav­nik ECNC-a Pe­dro Fer­nan­dez.M.K.

Tu­ri­zam u skla­du s pri­ro­dom
„Bo­ja­na­to­ur” pro­mo­vi­še lo­kal­ni eko­nom­ski raz­voj kroz ra­zno­li­kost re­kre­a­tiv­nih ak­tiv­no­sti ba­zi­ra­nih na pri­ro­di. To je osno­va za pro­mo­ci­ju del­te Bo­ja­ne na na­ci­o­nal­nom i evrop­skom ni­vou, kao od­go­vor­nu tu­ri­stič­ku de­sti­na­ci­ju i pod­ruč­je bo­ga­tog bi­o­di­ver­zi­te­ta, re­zul­ti­ra­ju­ći raz­vi­je­ni­jom i urav­no­te­že­ni­jom tu­ri­stič­kom pri­vre­dom i oču­va­njem pri­rod­nih i kul­tur­nih vri­jed­no­sti. Za­jed­no s osta­lim pro­jek­ti­ma u Cr­noj Go­ri i na Bal­ka­nu, pro­jek­tom se po­ve­ća­va kva­li­tet tu­ri­stič­ke po­nu­de, jer se po­bolj­ša­va eko­lo­ška efi­ka­snost pred­u­ze­ća i sma­nju­je ne­ga­ti­van uti­caj na pri­ro­du.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image