Vaselj Siništaj zove da bojkotuju izbore

March 27, 2014   | Ngjarjet - Events

VASEL SINISHTAJ-FORCA PER BASHKIMLider Građanske inicijatve Vaselj Siništaj pozvao je albanske partije u Malesiji da bojkotuju izbore za Gradsku opštinu Tuzi. Gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, raspisao je izbore u gradskim opštinama Tuzi i Golubovci za 25. maj.

On je ocijenio da bi jedinstvena albanska lista trebalo da iskoristi afirmativnu akciju i dobije odborničko mjesto u podgoričkom parlamentu. Nadao se, kako je kazao, da će predsjednik Crne Gore raspisati izbore za opštinu Tuzi Malesija.

S obyirom na to da se to nije dogodilo, ne preostaje mu ništa drugo nego da bojkotuje izbore u gradskoj opštini. Siništaj je istakao da, ako ga druge albanske partije budu poslušale, ni one neće legitimisati gradsku opštinu.

“Moj lični stav je da bojkotujemo izbore u gradskoj opštini. Partija će donijeti odluku, ali ja neću više da budem na listi za gradsku opštinu. Evo ne znam šta će reći glasači, šta će reći ljudi koji su oko mene i koji toliko godina daju podršku, ali ja lično imam takav stav da neću legitimisati gradsku opštinu. Bilo je dosta vremena i ova priča oko opštine traje 30 godina, tu su obećanja, ali ništa od toga”, rekao je Siništaj Dnevnim novinama.

Međutim, kada su u pitanju izbori za Skupštinu Glavnog grada, onda je to sasvim druga priča, kazao je on.

“Meni bi bilo jako interesantno da budem albanski predstavnik, ali izvorni, ne iz liste koja bi bila unutar bilo koje partije. Dakle, afirmativnu akciju ćemo najvjerovatnije koristiti pod uslovom da je zajednička lista. Ako ne bude zajednička, onda će biti vrlo teško osvojiti mjesto u parlamentu Glavnog grada jer će za to biti potrebno oko 1.600 glasova kako bi se realizovala afirmativna akcija”, rekao je Siništaj.

Smatra i da se šansa za to ne treba ispustiti.

“Nego je treba iskorisiti. Mi smo prošli put na ozborima osvojili 1.963 glasa, sa toliko glasova sada bismo imali odbornika u Glavnom gradu. Kada bismo imali sreće da naš odbornik bude presudan, onda bi čovjek mogao govoriti o nečemu što se zove uslovljavanje”, rekao je Siništaj.

Izvor: RTCG