Abazović i Mustafić pozvali kolege parlamentarce da podrže proces evroatlantskih integracija Crne Gore

March 28, 2014   | Ngjarjet - Events

Abazovic-Mustafic-LitvaniaPotpredśednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanik Dritan Abazović, učestvovali su na konferenciji: „Doprinos parlamenata NATO proširenju“, koju je povodom desete godišnjice od pristupanja NATO alijansi Litvanije, organizovao Seimas u Viljnusu.

Na konferenciji je bilo riječi o perspektivama i implikacijama mogućeg NATO proširenja u svijetlu novih bezbjednosnih izazova, u susret NATO Samitu koji će biti održan ove godine, kao i o evropskim državama i njihovom putu ka evroatlantskim integracijama nakon hladnog rata, ulozi parlamenata i glavnim izazovima u tom procesu.

Abazovic-Mustafic-Litvania-1

Predśednica Seimasa Litvanije Loreta Graužiniene, otvarajući radni dio konferencije, obratila se učesnicima . Ističući važnost članstva Litvanije u NATO alijansi, ona je podśetila na doprinos koji je NATO imao u očuvanju mira i stabilnosti u Litvaniji. Predśednica Seimasa je takođe iskzala stav, da se proširenjem NATO doprinosi učvršćivanju Alijanse i proširivanju osigurane zone mira, bezbjednosti i demokratije.

U okviru sesije koja se ticala NATO proširenja, učesnicima konferencije obratili su se i potpredśednik Skupštine Suljo Mustafić i poslanik Dritan Abazović.

Tom prilikom, potpredśednik Mustafić informisao je učesnike konferencije o aktivnostima i uspjesima Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, ukazujući na neophodnost jačanja uloge Skupštine Crne Gore u ovom procesu, posebno u dijelu informisanja građanja o benefitima članstva u alijansi.

Napominjući da su procesi evropskih i evroatlanskih integracija međusobno povezani i kompatibilni, Mustafić je iskoristio priliku da pozove kolege parlamentarce, predstavnike država članica NATO, da podrže aspiracije države Crne Gore usmjerene ka članstvu u NATO alijansi.

“Crna Gora je faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu , u isto vrijeme važan i pouzdan partner NATO alijanse. U tom smislu, očekujem da Crna Gora dobije poziv za članstvo, na predstojećem NATO samitu u Velsu”, zaključio je Mustafić.

Abazovic-Mustafic-Litvania-2

U svom obraćanju, poslanik Abazović je takođe zatražio podršku evroatlanskom putu Crne Gore i izrazio očekivanje da će na predstojećem samitu NATO-a uslijediti poziv Crnoj Gori za članstvo u alijansi. Abazović je naglasio da će pristupanjem NATO savezu Crna Gora biti u krugu država koje dijele iste demokratske vrijednosti i da će članstvo ubrzati proces reformi i demokratizacije društva u Crnoj Gori.

Između ostalih, učesnicima konferencije obratili su se i Linas Linkevičius, ministar vanjskih poslova Litvanje, ministar odbrane Litvanije Juozas Olekas, Karl Lamers, potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO i Adam Šif (Adam Schiff) član Predstavničkog doma Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država.

Međunarodna konferencija u Viljnusu, okupila je veliki broj predstavnika parlamenata zemalja članica NATO, kao i parlamentaraca iz država aspiranata za članstvo u Alijansi.

Izvor: Skupština Crne Gore