Vlada odgovorna za propast Solane – Video

March 29, 2014   | Ngjarjet - Events

solana-Ulcinj_For-RentVla­da je od­go­vor­na za tre­nut­no sta­nje u So­la­ni „Ba­jo Se­ku­lić”, ka­zao je Gen­ci Ni­man­be­gu (For­ca). On je na­veo da je So­la­na za Ul­cinj isto što i Kom­bi­nat alu­mi­ni­ju­ma za Cr­nu Go­ru, te da je Vla­da bi­la ve­ćin­ski vla­snik oba pred­u­ze­ća, ali je od­lu­či­la da ih pro­da po raz­li­či­tim me­to­da­ma.
– So­la­nu ste od­lu­či­li da pro­da­te pre­ko ber­ze, a za KAP ste ras­pi­sa­li ten­der i pri­va­ti­zo­va­li ga. U to­me se ogle­da od­go­vor­nost Vla­de, ko­ja, ka­ko mi se či­ni, ne že­li da se ba­vi So­la­nom, za raz­li­ku od KAP-a, či­ji je slu­čaj po­ka­zao da ka­da že­li­te i te ka­ko mo­že­te da se ba­vi­te sud­bi­nom pred­u­ze­ća – re­kao je Ni­man­be­gu na sjed­ni­ci Skup­šti­ne po­sve­će­ne po­sla­nič­kim pi­ta­nji­ma.
On je mi­ni­stra eko­no­mi­je Vla­di­mi­ra Ka­va­ri­ća pi­tao da li Vla­da sno­si od­go­vor­nost za ne­u­spje­šnu pri­va­ti­za­ci­ju i šta će ura­di­ti da re­gu­li­še sta­nje u ul­cinj­skom pred­u­ze­ću. Od­go­vor o od­go­vor­no­sti ni­je do­bio, ali je­ste ob­ja­šnje­nje da KAP i So­la­na ni­je­su isto, jer, ka­ko je ka­zao KAP je pri­va­ti­zo­van, a So­la­na je ku­plje­na kroz ma­sov­nu va­u­čer­sku pri­va­ti­za­ci­ju.
– Vla­da je kao naj­ve­ći po­vje­ri­lac u KAP-u za­tra­ži­la ste­čaj, dok u So­la­ni ne­ma ve­ćin­sko vla­sni­štvo i ste­čaj je u nad­le­žno­sti Pri­vred­nog su­da – ka­zao je Ka­va­rić.
Ni­man­be­gu ni­je bio za­do­vo­ljan od­go­vo­rom i ka­zao je da Skup­šti­na ni­je pro­mi­je­ni­la pro­stor­ni plan 2012. go­di­ne da bi po­sto­ja­la mo­guć­nost da se imo­vi­na So­la­ne pre­tvo­ri u gra­đe­vin­sko ze­mlji­šte.
– So­la­na se ne­pre­sta­no de­va­sti­ra i ima neo­d­go­vor­nog vla­sni­ka. Ovo­go­di­šnja ber­ba je ugro­že­na, kao i imo­vi­na – is­ta­kao je Ni­man­be­gu.
Lji­lja­nu Đu­ra­ško­vić (DF) je ta­ko­đe in­te­re­so­va­lo šta je Vla­da ura­di­la da iza­đe u su­sret za­htje­vi­ma rad­ni­ka ko­ji štraj­ku­ju od 21. ja­nu­a­ra i do­bi­li su ot­ka­ze po­čet­kom sed­mi­ce.
– Ža­lo­sno je što ste do­zvo­li­li da ta­kav gi­gant spad­ne na ove gra­ne i ža­lo­sno je ka­ko sa­da iz­gle­da So­la­na – kon­sta­to­va­la je Đu­ra­ško­vi­će­va.
Ka­va­rić je po­ru­čio da je opre­dje­lje­nje Vla­de da se na pod­ruč­ju So­la­ne na­sta­vi sa pro­iz­vod­njom so­li.
Jan­ka Vu­či­ni­ća (DF) je in­te­re­so­va­lo sta­nje u Rud­ni­ku mr­kog uglja, gdje je kon­ce­si­ju od Bal­kan ener­dži­ja pre­u­zeo Me­tal­fer. On je na­veo da Me­tal­fer ni­je ozbi­ljan part­ner jer ne mo­že da pla­ti pet za­ra­da rad­ni­ci­ma.
Za raz­li­ku od nje­ga, Ka­va­rić vje­ru­je da je Me­tal­fer do­bar par­tner, jer ima na­mje­ru da po­sle 12 go­di­na po­kre­ne pro­iz­vod­nju i za­po­sli 100 rad­ni­ka. Ka­zao je i da za ta­kav plan ne­ma­ju ga­ran­ci­ju od in­ve­sti­to­ra.
– Tre­ba da smo za­do­volj­ni što Rud­nik ni­su ku­pi­li kroz ste­čaj, već su ot­ku­pi­li ak­ci­je Bal­kan ener­dži­ja. Kroz ste­čaj ne bi ima­li ni­kak­ve oba­ve­ze pre­ma rad­ni­ci­ma, Elek­tro­pri­vre­di i Vo­do­vo­du – re­kao je Ka­va­rić.
D.M.-Mi.N.

Iva­no­vić vje­ru­je u Br­ko­vi­ća
Sred­stva iz agro­bu­dže­ta od 20,4 mi­li­o­na eura ni­je­su do­volj­na, ali su od­raz eko­nom­ske si­tu­a­ci­je, re­kao je mi­ni­star po­ljo­pri­vre­de Pe­tar Iva­no­vić.
– Kao mi­ni­star po­ljo­pri­vre­de ni­je­sam za­do­vo­ljan, ali kao eko­no­mi­sta mo­ram bi­ti re­a­lan – re­kao je Iva­no­vić od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje Sr­đa­na Mi­li­ća (SNP).
Od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje Vla­di­sla­va Bo­jo­vi­ća (DF) on je na­veo da vje­ru­je u opo­ra­vak Vek­tre Ja­kić, ko­ja je vla­sni­štvo Dra­ga­na Br­ko­vi­ća i u ko­ju je uve­den ste­čaj.
U ras­pra­vu se uklju­čio i pred­sjed­nik par­la­men­ta Ran­ko Kri­vo­ka­pić (SDP), ko­ji je na­veo da je pri­je dvi­je go­di­ne Ki­ne­zi­ma pred­sta­vljao po­ten­ci­ja­le Vek­tre Ja­kić. Ki­ne­zi su, ka­ko je na­veo, ka­za­li da bi ra­do pre­u­ze­li Vek­tru Ja­kić, ali da ne bi ima­li tr­ži­šte na ko­je bi pro­da­li pro­iz­vo­de od dr­ve­ta.

Po­lo­vi­na rad­ni­ka vi­šak u KTGT

Vu­či­nić je pi­tao mi­ni­stra sa­o­bra­ća­ja Iva­na Bra­jo­vi­ća za­što ne ras­ki­ne ku­po­pro­daj­ni ugo­vor sa Glo­bal port­som, ko­ji je za osam mi­li­o­na eura ku­pio ve­ćin­ski pa­ket Kon­tej­ner­skih ter­mi­na­la. Tur­ci, pre­ma ri­je­či­ma Vu­či­ni­ća, ne po­štu­ju ko­lek­tiv­ni ugo­vor, što je je­dan od raz­lo­ga za ras­kid.
Bra­jo­vić je od­go­vo­rio da će od­mah po­kre­nu­ti ras­kid ku­po­pro­daj­nog ugo­vo­ra, ka­da do­đe do kr­še­nja pri­va­ti­za­ci­o­nog ugo­vo­ra.
– U ovom slu­ča­ju to­ga ne­ma. Sve po­tvr­đu­je da je Glo­bal ports do­bar part­ner – re­kao je Bra­jo­vić i do­dao da su oni je­di­ni bi­li ras­po­lo­že­ni za KTGT ko­ji je imao 14 mi­li­o­na gu­bit­ka.
– Pro­duk­tiv­nost za­po­sle­nih u KTGT je 50 od­sto, što zna­či da po­sao mo­že da oba­vlja 260 rad­ni­ka, a tre­nut­no je za­po­sle­no 570 – na­veo je Bra­jo­vić.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image