Ugovori radnicima Solane produženi do kraja aprila – Video

March 31, 2014   | Ngjarjet - Events

Ognjen JovovicRadnicima Solane “Bajo Sekulić” ugovori o radu produženi su do kraja aprila, iako je situacija u toj kompaniji, prema njihovim riječima, teška, jer im vlasnik Eurofond još nije ispunio zahtjeve koje su postavili početkom godine.

Stečajni upravnik ulcinjskog preduzeća Ognjen Jovović rekao je na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije da je tražio od Privrednog suda saglasnost da radnicima produži ugovore do kraja aprila i da je sud to prihvatio, prenosi MINA-business.

On je  kazao da je prioritet da se radnici zbrinu i da im se isplate njihove obaveze, za šta je ukupno potrebno 1,8 miliona eura.

“I pored dobre volje ne vidim razloga za daljim produžavanjem ugovora, jer nema poslovne aktivnosti, pa nema načina da se isplaćuju zarade”, rekao je Jovović.

Predsjednik Sindikata kompanije Marko Miranović saopštio je da agonija radnika traje od kada je vlasnik kompanije Eurofond, a da je kulminirala u januaru ove godine kada su vlasniku postavili zahtjeve, koji do sada nijesu ispunjeni. Radnicima, prema njegovim riječima, doprinosi nijesu uplaćivani od 2009. godine.

“Od 2005. godine nemamo redovna lična primanja. Ogromna sredstva imamo u potraživanjima koja nijesu knjigovodstveno sređena. Totalni je haos u knjigovodstvu”, rekao je on.

U Solani je zaposleno oko 50 radnika kojima su ugovori raskinuti 25. marta. U kompaniju je 2005. godine uveden stečaj zbog duga od 13 hiljada eura, a s obzirom na to da Plan reorganizacije nije uspio, 2011. godine se proglasio bankrot. Solanom sada gazduje izvršni direktor Eurofonda Boiša Šotra, nakon što je biznismen Veselin Barović izašao iz vlasničke strukture kompanije.

Miranović je naveo da bi radnici pristali i da im se radni staž poveže na minimalnu zaradu, jer im je cilj da odu u penziju i da mogu da se liječe.

“Od ovih 49 radnika moguće je da neće svi htjeti da rade i da će odmah nakon povezivanja radnog staža da se penzionišu”, rekao je Miranović. dodajući da se u kompanijama dešava čudna stvar da dolazi do preklapanja stečaja i vođenja firme od menadžmenta.

Predstavnik Sindikata Veselin Mitrović tražio je od stečajnog upravnika da objasni kako se došlo do cifre od 257 miliona eura na tenderu za prodaju preduzeća, ako je tržišna kapitalizacija na 30. mart 9,75 miliona eura, a knjigovodstvena vrijednost kompanije 40 miliona.

Jovović je objasnio da je procjenu u septembru 2011. godine uradio diplomirani inženjer građevine Aleksandar Rakočević.

Klasični stečaj je uveden 2011. godine, ali je poslovanje kompanije ipak održavano u naredne dvije godine.

Predsjednik Komsije i poslanik Demokratskog fronta  Janko Vučinić saopštio je da danas prijeti zatvaranje najstarije fabrike i da je nemoguće povjerovati da ona ne može da radi rentabilno.

“Vlasnik većinskog paketa akcija, Eurofond, nije kontrolisan i nije imao ugovorom utvrđene obaveze da investira u fabriku”, kazao je Vučinić.

Na pitanje Vučinića da li je Eurofond više interesovalo gradsko-građevinsko zemljište nego proizvodnja soli, Šotra je odgovorio da je Eurofond uložio šest miliona kroz dokapitalizaciju ne da bi dobio gradsko-građevinsko zemljište nego da bi modernizovao Solanu i vratio dugovanja koja je naslijedio iz vremena dok je država bila većinski vlasnik.

Obrazlažući situaciju u Solani sa pozicije stečaja, Jovović je rekao da je sada aktuelan klasični stečaj, gdje prodajom imovine treba da se izmire potraživanja povjerilaca.

Jovović, koji je za stečajnog upravnika proglašen u septembru prošle godine, kazao je da je do sada objavljeno devet oglasa za prodaju Solane i da su svi bili neuspješni.

On je dodao da na oglas za poslovno-tehničku saradnju, koji je nedavno objavio, ima interesovanja, ali da još nije dobio signal da je neko spreman da finansira berbu za prošlu godinu.

„Solana vrijedi i više od 190 miliona eura kolika je sada cijena, ali ona u ovom momentu nije interesantna za investiranje”, naveo je Jovović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Branko Čavor rekao je da je odgovornost za Solanu sada na stečajnom upravniku i Privrednom sudu i da bi trebalo uložiti značajne napore svih zainteresovanih strana da se pomogne toj kompaniji.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata  Srđa Keković saopštio je da bi trebalo uputiti apel Vladi da nađe mogućnost da Solana opstane.

„Ključni problem je ogroman prostor na kojem Solana počiva. Važno je da se definitivno kaže kakva će biti namjena tog prostora u narednom peirodu“, rekao je Keković i zaključio da bi za sve bilo porazno da se nakon toliko godina izgubi još jedan privredni subjekat, koji ima sve uslove za pozitivno poslovanje.

Izvor: MINA Business / CDM

YouTube Preview Image