Usvojen budžet grada Ulcinj 2014 – Video

April 1, 2014   | Ngjarjet - Events

ulcinjska-skupstina-_crna-goraPrihodi od kredita i prodaje imovine

UL­CINj- Gla­so­vi­ma od­bor­ni­ka vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je, ko­ju či­ne For­ca, DP, DSA, Gra­đa­ns­ka li­sta „Per­spek­ti­va“ i Po­zi­tiv­na Cr­na Go­ra, ju­če je u Skup­šti­ni op­šti­ne Ul­cinj usvo­jen bu­džet za 2014. go­di­nu. Bu­džet je ve­ći od pret­hod­no ostva­re­nog i pla­ni­ran je u iz­no­su od se­dam mi­li­o­na i 720 hi­lja­da eura, od če­ga je za ka­pi­tal­ne iz­dat­ke pla­ni­ra­no dva i po mi­li­o­na eura. Bu­džet će, ka­ko je na­ja­vio pred­la­ga­č, obez­bije­di­ti nor­mal­no funk­ci­o­ni­sa­nje lo­kal­ne upra­ve i ula­ga­nje u in­fra­struk­tur­ne objek­te, a kao i pret­hod­nih go­di­na lo­kal­na vlast naj­vi­še pri­ho­da oče­ku­je od po­re­za (2,4 mi­li­o­na), kre­di­ta (1,2 mi­li­o­na), pro­da­je ze­mlji­šta (900 hi­lja­da), na­kna­da (458 hi­lja­da eura), lo­kal­nih ko­mu­nal­nih tak­si (272 hi­lja­da) i tran­sfe­ra iz Ega­li­za­ci­o­nog fon­da i do­na­ci­ja (705 hi­lja­da eura). Pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka re­kao je da je re­a­li­za­ci­ja bu­dže­ta za­sno­va­na na re­al­nim osno­va­ma i da će obez­bi­je­di­ti nor­mal­no funk­ci­o­ni­sa­nje lo­ka­l­ne upra­ve.
– Ima­ju­ći u vi­du ra­ni­je bu­dže­te, tru­di­li smo se da ovaj bu­de ostva­riv. Pri­hod­ne stra­ne su ana­li­zi­ra­ne i sa­svim su re­al­ne, ta­ko da sam u tom po­gle­du op­ti­mi­sta jer će nam obez­bi­je­di­ti fi­nan­sij­sku sta­bil­nost i mo­guć­nost da spro­ve­de­mo i ka­pi­tal­ni dio i in­ve­sti­ra­mo u in­fra­struk­tu­ru – ka­zao je Đe­ka.
Predstvni­ci opo­zi­ci­je kri­ti­ko­va­li su pred­log bu­dže­ta na­vo­de­ći da je pre­am­bi­ci­o­zan i da će ga bi­ti ve­o­ma te­ško ostva­ri­ti. Pred­la­ga­ču je za­mje­re­no što se ve­li­ki dio pri­ho­da oče­ku­je od kre­di­ta, po­zaj­mi­ca i tran­sfe­ra što, ka­ko sma­tra­ju, Op­šti­nu do­vo­di u si­tu­a­ci­ju da re­a­li­za­ci­ja za­vi­si od ni­za dru­gih fak­to­ra, a naj­ma­nje od lo­ka­l­ne upra­ve.
– Naj­ve­ći dio pri­ho­da ba­zi­ra se na ono­me što nam da­ju bla­go­de­ti ove op­šti­ne i što do­bi­ja­mo od dru­gih. Po­la pri­ho­da su sred­stva od Ega­li­az­ci­o­nog fon­da, kre­di­ta, pro­da­je ze­mlji­šta i pri­ho­da od mor­skog do­bra. Da­kle, osla­nja­te se na ono što ni­je re­zul­tat ra­da ove lo­ka­l­ne vla­sti – ka­za­la je od­bor­nik DUA Ha­ti­dža Đo­ni.
Ona je upo­zo­ri­la da od­bor­ni­ci­ma još ni­je do­sta­vljen na uvid sa­na­ci­o­ni plan i da se on ko zna iz ko­jih raz­lo­ga skri­va u ne­koj fi­o­ci.
Od­bor­nik DPS-a i pred­sjed­nik OO te par­ti­je Ljo­ro Nre­kić do­dao je da je bu­džet pro­jek­ci­ja že­lja jednem ma­le gru­pe lju­di.
– Ko­li­ko se ozbilj­no ra­di­lo go­vo­ri po­da­tak da je na tri jav­ne ras­pra­ve ukup­no pri­su­stvo­va­lo se­damd­ese­tak lju­di. Na­ša ana­li­za po­ka­za­la je da je ovaj pred­log ne­re­a­lan i neo­stva­riv te sto­ga mi ne­će­mo gla­sa­ti i po­dr­ža­ti ga – re­kao je Nre­kić.
Od­bor­nik SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić pod­sje­tio je da se prak­sa da se u pri­ho­de pla­ni­ra­ju sred­stva od tran­sfe­ra, po­zaj­mi­ca i pro­da­je imo­vi­ne po­ka­za­la kao ve­o­ma lo­ša. Ćet­ko­vić je kri­ti­ko­vao iz­no­se ko­ji su pred­vi­đe­ni za sport, kul­tu­ru i po­se­be­no za dje­cu sa po­seb­nim po­tre­ba­ma, is­ta­kav­ši da se ti bu­džet­ski ko­ri­sni­ci kon­stat­no ugro­ža­va­ju.
Sa dru­ge stra­ne od­bor­ni­ci vla­da­ju­će ve­ći­ne po­ru­či­li su da je taj do­ku­ment na­pra­vljen u naj­bo­ljem in­te­re­su gra­đa­na i da je, s ob­zi­rom na slo­že­nu fi­nan­sij­sku si­tu­a­ci­ju, pa­žlji­vo pla­ni­ran. Skup­šti­na je usvo­ji­la i set pred­lo­ga od­lu­ka o oslo­ba­đa­nju na­kna­de za ko­mu­nal­no opre­ma­nje gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta i ot­ku­pu ze­mlji­šta ra­di do­kom­ple­ti­ra­nja ur­ba­ni­stič­kih par­ce­la na lo­ka­li­te­ti­ma „Ul­cinj­sko po­lje“ „Ul­cinj grad“, „Pi­nješ 1“ i „Pi­nješ 2“.
K.M.

In­ter­ve­ni­sa­lo Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja

Mi­ni­star­stvo fi­na­n­si­ja pre­po­ru­či­lo je pred­sjed­ni­ku Op­šti­ne Fat­mi­ru Đe­ki da se pri­je usva­ja­nja bu­dže­ta za 2014. go­di­nu sa­gle­da­ju re­al­ne mo­guć­no­sti ostva­re­nja pri­hod­nih po­zi­ci­ja, oprav­da­nost i mo­guć­nost za­du­ži­va­nja u pred­lo­že­nom iz­no­su kao i da se iz­vr­še ko­rek­ci­je ka­pi­tal­nih iz­da­ta­ka u skla­du sa pro­cije­nje­nim pri­o­ri­te­ti­ma.
Đe­ka je ovu pre­po­ru­ku uva­žio pa je pr­vo­bit­no pla­ni­ran iz­nos od 8,46 mi­li­o­na eura sma­njen na 7,7 mi­li­o­na. Ina­če, pr­vo­bit­no pla­ni­ra­ni iz­nos bio je 68.8 od­sto ve­ći u od­no­su na ostva­re­ni bu­džet u 2013. go­di­ni.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image