Opštini Ulcinj uplaćeno 465.368 eura sa računa Morsko dobro

April 7, 2014   | news

Safari beach plaza UlcinjJavno preduzeće Morsko dobro sumiralo 2013. godinu – najuspješniju u istoriji preduzeća

– Prihodi od naknade za korišćenje morskog dobra 5.904.382 eura, a polovina pripala opštinama na čijim teritorijama su ostvareni

BUDVA – Poslovni prihodi Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u 2013. godini bili su 6.319.014 eura, 12 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu, a 11 odsto veći od planiranih. Neto rezultat poslovanja za 2013. godinu je 178.718 eura – saopšteno je iz Morskog dobra uz ocjenu Upravnog odbora, koji je usvojio finansijski izvještaj za 2013. godnu, da su prihodi nadmašili očekivanja i da je prošla godina najuspješnija u istoriji ovog preduzeća, dugoj dvije decenije.

Najviše prihoda, 5.904.382 eura, ostvareno je od naknade za korišćenje morskog dobra, a to je 9.25% više nego prethodne godine. U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, koji se primjenjuje od početka 2013. godine, 50% prihoda od ove naknade (2.952.191 eura) pripada opštinama na čijoj se teritoriji ostvaruju prihodi, pa je, kako ocjenjuju u Morskom dobru, ovogodišnja uspješna valorizacija obalnih resursa kroz ustupanje na korišćenje zone morskog dobra značajno doprinijela prijeko potrebnom punjenju opštinskih budžeta. Uz ovaj prihod Morsko dobro je naplatilo PDV u iznosu od 882.728,64 eura.

Kako bi stvorilo mogućnosti za još uspješniju valorizaciju zone morskog dobra u budućnosti, a pritom obezbijedilo da se ulaganje u razvoj obale odvija u skladu sa Nacionalnom strategijom održivog razvoja, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom finansiralo je više važnih projektata za infrastrukturno unapređenje i razvoj obale. Tu se izdvajaju: izgradnja šetališta u Dobroti, uređenje obale u Prčanju i trotoara u Risnu, rekonstrukcija dijela šetališne staze u Budvi i šetališta u Petrovcu, postavljanje ograde uz stazu prema plaži Mogren, suinvestiranje rive Pine u Tivtu i uređenje zaštićenog lokaliteta u Solilima, izgradnja privremenih objekata na plaži Žukotrlica u Baru i uređenje parapetnog zida u Sutomoru, suinvestiranje rekonstrukcije dijela šetališta Pet Danica u Herceg Novom, uređenje obale na Škveru i ponti u Bijeloj, uređenje prostora gradskog parka u zaleđu Male plaže kao i uređenje prostora oko mandraća u Ulcinju i radovi na zaštiti pješčanih dina na Velikoj plaži u Ulcinju.

U godini koju je obilježilo dosad najuspješnije poslovanje, JP je u cilju održanja i nesmetanog funkcionisanja zone morskog dobra tokom čitave godine izdvojilo sredstva za izradu projektne dokumentacije, revizije, izradu nautičkih planova, monitoring morske vode, kao i za  čišćenje i hortikulturalno uređenje zone morskog dobra. Finansirana je i rasvjeta, sanacija djelova obale, kao i uklanjanje objekata i opremanje zone morskog dobra neophodnim mobilijarom kao što su kante, klupe i informacione table.

Najviše prihoda u Budvi

Srazmjerno ostvarenim prihodima na svom području Budva učestvuje sa 43,86% u ukupnom prihodu, Ulcinj sa 15,76%, Bar 13,09%, Herceg Novi sa 10,93%, Tivat sa 9,35% i Kotor sa 7%.

Direktno preko Državnog trezora, na posebne račune opštini Budva uplaćeno je 1.294.892 eura, Ulcinju 465.368 eura, Baru 386.348 eura, Herceg Novom 322.816 eura, Tivtu 276.053 eura i Kotoru 206.714 eura.

Najviše ugovora o korišćenju morskog dobra sklopljeno je za područje Ulcinja – 409 (uključujući i objekte na Bojani), zatim u Budvi 239, Herceg Novom 123, Baru 118, Kotoru 72 i Tivtu 45.

Finansijski „najteži“ su ugovori u Tivtu – prosječno 12.269 eura, zatim u Budvi 10.836 eura, Baru 6.548 eura, Kotoru 5.742 eura, Herceg Novom 5.249 eura i Ulcinju 2.275 eura.

Pomažu i druge

Uz dobre rezultate poslovanja JP za upravljanje morskim dobrom godinama ulaže u kulturne, obrazovne, zdravstvene, sportske i humanitarne sadržaje. Prošle godine još i više, jer su sredstva opredijeljena za proslavu 20 godina od nastanka preduzeća preusmjerili u humanitarne svrhe: u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja organizovali su boravak 150 mališana sa sjevera na ljetovanje u odmaralištu u Bečićima, a sredstva su dodijelili i Dječijem domu „Mladost“ u Bijeloj, bolnici „Danilo I“ na Cetinju, Domu starih u Risnu i Kliničkom centru CG.

Od učešća u finansiranju sadržaja i aktivnosti koji za cilj imaju unapređenje i promovisanje Crne Gore kao turističke destinacije i njen razvoj i konsolidaciju kao prepoznatljivog brenda, posebno izdvajaju strateško partnerstvo sa Nacionalnom turističkom organizacijom i akcijama „Neka bude čisto“, „Plava zastavica“ i podršku Vaterpolo savezu Crne Gore.

V. St.

Izvor: POBJEDA