Sin­di­kat So­la­ne: Struja glavni problem

April 28, 2014   | Ngjarjet - Events

ULCINJSKA-SOLANASin­di­kat So­la­ne po­kre­nuo je pro­ce­du­ru za osni­va­nje fir­me pre­ko ko­je će upra­vlja­ti ul­cinj­skim pred­u­ze­ćem, ka­zao je za „Dan” pred­sjed­nik sin­di­ka­ta So­la­ne Mar­ko Mi­ra­no­vić. Sin­di­kat je je­di­ni do­sta­vio po­nu­du za or­ga­ni­za­ci­ju pro­iz­vod­nje u ul­cinj­skom pred­u­ze­ću, ko­je je u kla­sič­nom ste­ča­ju od 2011. go­di­ne, i tre­nut­no pre­go­va­ra sa ste­čaj­nom upra­vom o pre­u­zi­ma­nju So­la­ne.
– Je­di­ni pro­blem u pre­u­zi­ma­nju So­la­ne je­ste stru­ja. Elek­tro­pri­vre­da je po­čet­kom go­di­ne is­klju­či­la So­la­nu sa mre­že zbog du­ga od 21 hi­lja­du eura i uko­li­ko se taj dug ne re­gu­li­še i So­la­ni uklju­či stru­ja dža­ba svi pre­go­vo­ri. Sin­di­kat ne­ma mo­guć­no­sti da iz­mi­ri dug za stru­ju – re­kao je Mi­ra­no­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, na po­čet­ku pre­go­vo­ra ste­čaj­na upra­va im je ka­za­la da će ura­di­ti sve da iz­mi­ri dug, ali im je kra­jem sed­mi­ce član ste­čaj­ne upra­ve Dra­gan Bo­žo­vić ka­zao da ne­će mo­ći da pla­te dug za stru­ju.
– Uko­li­ko oni ne re­gu­li­šu dug za stru­ju ne znam ka­ko će­mo se sna­ći. Je­di­ni smo po­nu­di­li da or­ga­ni­zu­je­mo pro­iz­vod­nju u So­la­ni i da spa­si­mo to pred­u­ze­će, jer je opre­ma u ka­ta­stro­fal­nom sta­nju. Ovo su bu­kval­no zad­nji tr­za­ji pred­u­ze­ća – oci­je­nio je Mi­ra­no­vić.
On je na­veo da sin­di­kat že­li da pre­u­zme pred­u­ze­će, ali da ne­ma du­go­va i da is­ko­ri­sti za­li­he so­li, ko­je bi vra­tio na­kon ber­be so­li u av­gu­stu.
– Pre­ma na­šem pla­nu, pred­u­ze­će mo­že bi­ti odr­ži­vo uko­li­ko nam se iz­mi­ri dug za stru­ju i do­zvo­li da ra­di­mo. Pro­iz­vod­njom bi po­kri­li kom­plet­ne tro­ško­ve u ko­je spa­da­ju pla­te, stru­ja, am­ba­la­že i osta­li tro­ško­vi – na­veo je on.
Sin­di­kat, ka­ko je ka­zao, oče­ku­je po­moć Op­šti­ne, jer je za Ul­cinj ve­o­ma va­žno da So­la­na op­sta­ne.
– Ona je va­žna i zbog eko­lo­gi­je i Port Mi­le­ne. So­la­na osvje­ža­va taj dio Ul­ci­nja – re­kao je Mi­ra­no­vić.
Ste­čaj­ni uprav­nik Og­njen Jo­vo­vić je re­kao da po­sto­ji re­al­na šan­sa da se po­nu­da sin­di­ka­ta pri­hva­ti.
– Po­ku­ša­vam da ri­je­šim pro­blem sa stru­jom, ali se bo­jim da ne mo­gu na­ći na­čin. Osim to­ga ve­li­kih pro­ble­ma u pre­go­vo­ri­ma ne­ma – ka­zao je Jo­vo­vić.

ULCINJSKA-SOLANA-1
Od­bor za eko­no­mi­ju je pri­je tri sed­mi­ce usvo­jio za­ključ­ke ko­ji­ma se tra­ži od EPCG da uklju­či stru­ju So­la­ni, ali od to­ga ni­je bi­lo ni­šta. Vla­da je is­ta­kla da je ona za pro­iz­vod­nju so­li, ali ni­je ni­šta ura­di­la po­vo­dom stru­je, zbog to­ga što je So­la­na u vla­sni­štvu pri­vat­ni­ka – Euro­fon­da i u ste­ča­ju je, pa je za nju za­du­žen Pri­vred­ni sud. Vla­di, me­đu­tim, to što je KAP u ste­ča­ju ne pred­sta­vlja pro­blem da sa­mo u 2014. go­di­ni pla­te Mon­te­ne­gro bo­nu­su 3,7 mi­li­o­na eura za gu­bit­ke ko­je to dr­žav­no pred­u­ze­će ostva­ri­lo u KAP-u.
Zbog ova­kvog sta­va Vla­de o So­la­ni mno­gi po­sla­ni­ci iz Ul­ci­nja su ogor­če­ni. Me­đu nji­ma su Dri­tan Aba­zo­vić (Po­zi­tiv­na) i Gen­ci Ni­man­be­gu (For­ca).D.M.

Ber­ba dva pu­ta pro­pa­la
So­la­na je osno­va­na 1934. go­di­ne i od ta­da sa­mo dva pu­ta ni­je bi­lo ber­be so­li, ka­zao je Mi­ra­no­vić.
– Jed­nom ber­be ni­je bi­lo zbog ra­ta, a dru­gi put zbog ve­li­kih ki­ša. Sa­da ki­ša ne mo­že pred­sta­vlja­ti pro­blem jer ima­mo opre­mu – ka­zao je Mi­ra­no­vić.

Izvor: DAN