Kajošaj: Sa DPS-om idemo jer kupuje glasove

May 23, 2014   | Ngjarjet - Events

Fadil-KajoshajPred­sjed­nik Skup­šti­ne grad­ske op­šti­ne Tu­zi i funk­ci­o­ner De­mo­krat­ske uni­je Al­ba­na­ca (DUA) Fa­dilj Ka­jo­šaj iz­ja­vio je da stran­ka na vla­sti ima fi­nan­sij­ske i dru­ge ka­pa­ci­te­te da uti­če na gla­sa­če, te da na ne­ki na­čin ku­pu­je gla­so­ve.
Ka­jo­šaj, či­ja je stran­ka u ko­a­li­ci­ji sa vla­da­ju­ćim DPS-om, tu iz­ja­vu dao je al­ban­skoj te­le­vi­zij­skoj sta­ni­ci „Top če­nel”.
Ta te­le­vi­zi­ja na­vo­di da je Ka­jo­šaj obra­zla­gao od­lu­ku svo­je stran­ke da uđe u pred­iz­bor­nu ko­a­li­ci­ju sa De­mo­krat­skom par­ti­jom so­ci­ja­li­sta.
– Stran­ka na vla­sti ima ta­kvu ma­ši­ne­ri­ju – ta­kve mo­guć­no­sti, ta­kve fi­nan­sij­ske i dru­ge ka­pa­ci­te­te – da dje­lu­je ili da uti­če na gla­sa­če da na ne­ki na­čin ku­pu­je gla­so­ve. Ne na di­rek­tan na­čin, ali se iz­na­la­ze na­či­ni – re­kao je Ka­jo­šaj.
No­vi­nar al­ban­ske te­le­vi­zi­je Ma­rin Me­ma, ko­ji je na­pra­vio pri­log o pred­sto­je­ćim lo­kal­nim iz­bo­ri­ma u Cr­noj Go­ri, re­kao je da se ču­di ta­kvoj re­to­ri­ci i op­tu­žba­ma ko­je je­dan od čel­ni­ka DUA iz­no­si na ra­čun DPS-a, svo­jih sa­ve­zni­ka.
– Re­če­no jed­no­stav­ni­je, DUA sa­ra­đu­je sa naj­ja­či­ma za­to što dru­ga­či­je ne bi mo­gla da ima ni­jed­no par­če vla­sti u ru­ka­ma. Ne­za­vi­sno od to­ga što ovaj ja­ki ku­pu­je, uti­če ili ma­ni­pu­li­še na iz­bo­ri­ma. Do­sta prag­ma­tič­na te­o­ri­ja, ali ni­po­što pra­ved­na i iskre­na pre­ma gla­sa­či­ma – ka­zao je Me­ma.
De­mo­krat­ska uni­ja Al­ba­na­ca, či­ji je po­ča­sni pred­sjed­nik cr­no­gor­ski am­ba­sa­dor u Ti­ra­ni Fer­hat Di­no­ša, go­di­na­ma je ko­a­li­ci­o­ni part­ner DPS-a, a i pred pred­sto­je­će lo­kal­ne iz­bo­re dvi­je par­ti­je po­sti­gle su pred­iz­bor­ni spo­ra­zum o ko­a­li­ci­ji.
U iz­ja­vi za „Dan“, Ka­jo­šaj je na­veo da ni­je mi­slio kon­kret­no na ku­po­vi­nu gla­so­va, već na op­štu kli­mu ko­ja vla­da u ze­mlji uoči pred­sto­je­ćih lo­kal­nih iz­bo­ra. Is­ta­kao je i da je al­ban­ska te­le­vi­zij­ska sta­ni­ca ko­joj je dao iz­ja­vu, po svoj pri­li­ci, po­gre­šno pro­tu­ma­či­la nje­go­ve ri­je­či.
– Ja sam sa­mo go­vo­rio o to­me za­što al­ban­ske na­ci­o­nal­ne stran­ke ni­je­su u ko­a­li­ci­ji na idu­ćim lo­kal­nim iz­bo­ri­ma i na­veo raz­lo­ge zbog ko­jih se me­đu­sob­no op­tu­žu­je­mo, od­no­sno, za­što ne­ma je­din­stve­nog na­stu­pa. Oni su to oči­gled­no pro­tu­ma­či­li kao da sam ja go­vo­rio o DPS-u, što mi ni­je bi­la na­mje­ra. Go­vo­rio sam o to­me da u po­je­di­nim dje­lo­vi­ma Cr­ne Go­re ima mno­go lju­di ko­ji pri­je ne­go što od­lu­če za ko­ga će gla­sa­ti vo­de ra­ču­na o to­me šta im se kon­kret­no nu­di – no­vac, za­po­sle­nje ili ma­te­ri­jal­na po­moć. Ali za­i­sta bi po­gre­šno bi­lo is­ti­ca­ti sa­mo DPS, ta­kve me­to­de, iz­gle­da, prak­ti­ku­ju sve par­ti­je – re­kao je Ka­jo­šaj.
Na pi­ta­nje da li ima konk­tret­ne pri­mje­re i do­ka­ze za ku­po­vi­nu gla­so­va, ili go­vo­ri o fe­no­me­nu, on je ka­zao da je go­vo­rio o op­štoj po­li­tič­koj kul­tu­ri u Cr­noj Go­ri, a ne o kon­kret­nim de­ša­va­nji­ma.
– Vi­di­te da se op­tu­žbe o ku­po­vi­ni gla­so­va ta­ko­re­ći po­na­vlja­ju pred sva­ke iz­bo­re u Cr­noj Go­ri. Ja sam o to­me go­vo­rio kao o ne­kom fe­no­me­nu, ni­šta vi­še od to­ga – re­kao je Ka­jo­šaj.
On je pod­vu­kao da mu ne bi bio pro­blem da sve even­tu­al­ne do­ka­ze i sa­zna­nja ko­ja bi imao o ku­po­vi­ni gla­so­va po­di­je­li sa nad­le­žnim dr­žav­nim or­ga­ni­ma i cr­no­gor­skom jav­no­šću.
– U kon­kret­nom slu­ča­ju, mi­slim da se ipak ra­di o po­gre­šnoj me­dij­skoj in­te­pre­ta­ci­ji ono­ga što sam htio da sa­op­štim – za­klju­čio je Ka­jo­šaj.
Lo­kal­ni iz­bo­ri u 12 cr­no­gor­skih op­šti­na i dvi­je grad­ske op­šti­ne za­ka­zni su za 25. maj.
M.K.-M.V.

Dr­žav­ni or­ga­nitre­ba da ra­de svoj po­sao
Na pi­ta­nje da li ima in­for­ma­ci­ja i do­ka­za o ku­po­vi­ni lič­nih ka­ra­ta pred lo­kal­ne iz­bo­re, Fa­dilj Ka­jo­šaj je od­go­vo­rio da ne zna ni­šta kon­kret­no.
– O to­me go­di­na­ma slu­ša­mo, ali do­ka­za uvi­jek ne­do­sta­je. Mi­slim da bi pri­je sve­ga tre­ba­lo pre­pu­sti­ti nad­le­žnim dr­žav­nim or­ga­ni­ma da ra­de svoj po­sao – ka­zao je on.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image