Ulcinj se guši u svom smeću! – Video

May 25, 2014   | news

Smece-ulcinjKomunalci zaobilaze mini-deponiju

UL­CINj – Ka­da su pro­šle ne­dje­lje rad­ni­ci JP Ko­mu­nal­ne dje­la­no­sti Ul­cinj po­sti­gli do­go­vor sa pred­sjed­ni­kom Op­šti­ne Fat­mi­rom Đe­kom, da ne or­ga­ni­zu­ju štrajk zbog ne­is­pla­će­nih za­ra­da, gra­đa­ni naj­ju­žni­je op­šti­ne su odah­nu­li, na­da­ju­ći se da su pre­pu­ni kon­tej­ne­ri sme­ća pro­šlost. Na­ža­lost, za­do­volj­stvo je po­tra­ja­lo krat­ko, jer su po­je­di­ni dje­lo­vi gra­da, slu­čaj­no ili na­mjer­no, osta­li za­bo­ra­vlje­ni, a kon­tej­ner­ska mje­sta za­tr­pa­na ot­pa­dom. Naj­u­pe­ča­tlji­vi­ji pri­mjer je na­se­lje Ko­dre ko­je se na­la­zi na pe­ri­fe­ri­ji gra­da, u ko­me već vi­še od dvi­je ne­dje­lje po­sto­ji mi­ni-de­po­ni­ja ko­ju rad­ni­ci Ko­mu­nal­nog iz ne­po­zna­tih raz­lo­ga za­o­bi­la­ze u ši­ro­kom kru­gu. Na­i­me, ko­mu­nal­ci sva­ko­dnev­no pra­zne kon­tej­ne­re po­red pu­ta, ali ra­zno­vr­stan ot­pad ko­ji se na­go­mi­lao u vri­je­me dok su štra­jko­va­li osta­je ne­tak­nut, ra­sut po pu­tu i kon­stat­no ga raz­no­se vje­tar i ki­ša. Da si­tu­a­ci­ja bu­de go­ra di­vlja de­po­ni­ja na­la­zi se u ne­po­sred­noj bli­zi­ni ne­ko­li­ko ve­li­kih pri­vat­nih tu­ri­stič­kih obje­ka­ta (ho­tel i apart­ma­ni), a u bli­zi­ni je i ma­gi­stral­ni put ko­ji vo­di ka gra­nič­nom pre­la­zu Su­ko­bin, ko­jim ina­če pro­la­zi ve­li­ki broj tu­ri­sta. Mje­šta­ni su ogor­če­ni zbog ne­ma­ra nad­le­žnih i upo­zo­ra­va­ju da se od­mah mo­ra rea­g­o­va­ti.
– Dio uli­ce je pre­tvo­ren u ru­glo. Da­ni­ma če­ka­mo da se ne­ko smi­lu­je i to oči­sti. Osim što iz­gle­da vr­lo ru­žno, zbog ra­sta tem­pe­ra­tu­re ši­re se ne­pri­jat­ni mi­ri­si pa po­sto­ji re­al­na opa­snost da iz­bi­je za­ra­za i ugro­zi zdra­vlje lju­di – ka­žu mje­šta­ni.
Je­dan od njih je i po­zna­ti estrad­ni umjet­nih Ša­ko Po­lu­men­ta , ko­ji je po­sled­njih par go­di­na u na­se­lju in­vsti­rao iz­grad­nju dva ve­li­ka objek­ta za smje­štaj tu­ri­sta.
– Vo­lim Ul­cinj i iz­u­zet­no sam ve­zan za ovaj grad ali ova­kve stva­ri ne smi­ju da se de­ša­va­ju, jer kva­re tu­ri­stič­ki imidž mje­sta. Pla­ni­ram da iz­gra­dim i sport­sko re­kre­a­tiv­ne sa­dr­ža­je, da objek­te iz­da­jem i da u Ul­cinj do­ve­dem svo­je ko­le­ge, spor­ti­ste, glum­ce… Me­đu­tim, ko­li­ko će to ima­ti smi­sla ako se u bli­zi­ni na­la­zi sme­tli­šte. Zbog to­ga ape­lu­jem na nad­le­žne da se što pri­je ozbilj­no po­za­ba­ve ovim pro­ble­mom. Po­zi­vam i kom­ši­je da svi mi lič­nim pri­mje­rom po­ka­že­mo vi­še pa­žnje, ka­da je u pi­ta­nju od­la­ga­nje ot­pa­da. Mi­slim i da tre­ba sa­gle­da­ti mo­guć­nost da se kon­tej­ne­ri iz­mje­ste sa sa­da­šnje lo­ka­ci­je, jer se u vi­še na­vra­ta po­ka­za­lo da ni­je ade­kvat­na – ka­že Po­lu­men­ta.
U JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti ni­smo uspje­li da do­bi­je­mo ob­ja­šnje­nje zbog če­ga za­po­sle­ni u tom pred­u­ze­ću izb­je­ga­va­ju da uklo­ne sme­će ko­je pri­je­ti da iza­zo­ve za­ra­zu. Vr­ši­lac du­žno­sti di­rek­to­ra ni­je se ja­vljao na na­ma do­stup­ne bro­je­ve te­le­fo­na.
Sa dru­ge stra­ne pr­vi čo­vjek Op­šti­ne ka­zao je da je sa rad­ni­ci­ma ko­ji odr­ža­va­ju či­sto­ću po­stig­nut do­go­vor da se iz gra­da uklo­ni sve sme­će za­o­sta­lo na­kon nji­ho­vog sko­ra­šnjeg pro­te­sta.
– Iz­ne­na­đen sam što još uvi­jek ni­su za­vr­ši­li oba­ve­ze ko­je su pre­u­ze­li. Grad mo­ra bi­ti čist bez ob­zi­ra o ko­jem se na­se­lju ra­di. Tu­ri­stič­ka se­zo­na je je po­če­la i već ima­mo pri­li­čan broj go­sti­ju. Od­mah ću in­ter­ve­ni­sa­ti i zah­ti­je­va­ti da se taj pro­blem što hit­ni­je ri­je­ši – obe­ćao je Đe­ka.

M.K.

Po­li­ti­ka pu­ni kon­tej­ne­re

Mno­gi gra­đa­ni Ul­ci­nja mi­šlje­nja su da u pro­te­kla dva mje­se­ca JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti ne ra­di svoj po­sao, ona­ko ka­ko bi tre­ba­lo. Da li zbog ne­za­do­volj­stva rad­ni­ka, ko­ji su dva pu­ta pre­ki­da­li sa ra­dom, zbog ne­is­pla­će­nih za­ra­da, ili zbog či­nje­ni­ce da se dva i po mje­se­ca če­ka­lo na smje­nu ru­ko­vod­stva, po­sle­di­ce su i te­ ka­ko vi­dlji­ve u či­ta­vom gra­du. Ne­ki su sklo­ni da tvr­de da je za sve kri­va po­li­ti­ka ko­ja, ka­ko se u ša­li mo­že ču­ti, pu­ni kon­tej­ne­re. Do­sko­ra­šnja di­rek­to­ri­ca Ko­mu­nal­nog Za­na Sar­van pod­ni­je­la je ne­dav­no ostav­ku jer je ko­a­li­ci­o­nim do­go­vo­rom par­ti­ja na vla­sti to mje­sto pri­pa­lo For­ci. U toj par­ti­ji još ni­su zva­nič­no pred­lo­ži­li no­vog ru­ko­vo­di­o­ca pred­u­ze­ća, iako se po­sled­njih da­na kao mo­gu­ći iz­bor po­mi­nje Sa­it Ka­ta­na. Ul­ci­nja­ni s pra­vom oče­ku­ju da se ta ka­drov­sko po­li­tič­ka za­vr­zla­ma što pri­je ri­je­ši jer no­vog di­rek­to­ra če­ka pri­lič­no mno­go po­sla.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image