Đukanović odgovara na pitanje poslanika Nimanbegu o Solani – Video

May 29, 2014   | news

GJUKANOVIC-KRIPORJAPremijer Đukanović saopštio je da Vlada podržava svaku aktivnost i predložena rješenja koja za cilj imaju ponovno uspostavljanje proizvodnje soli i održivost rada Solane ,,Bajo Sekulić“.

On je kazao da je Vlada spremna da podrži svaki dogovor koji može dovesti do nastavka proizvodnje u ulcinjskom preduzeću, u skladu sa zakonskim propisima.

– Međutim, uspostavljanje eventualne poslovno-tehničke saradnje i obezbjeđivanje uslova za nastavak proizvodnje predstavljaju nadležnost stečajnog upravnika i suda koji se brinu o poslovanju kompanije – rekao je Đukanović.
On je, odgovarajući na pitanje poslanika Force Gencija Nimanbegua, naveo da je Vlada opredijeljena da se na lokalitetu Solane dugoročno obavlja proizvodnja morske soli.

– U tu svrhu spremni smo da u saradnji sa nadležnim sudom podržimo svako konstruktivno rješenje za prevazilaženje problema u skladu sa zakonima Crne Gore – rekao je Đukanović.

On je ocijenio da Solana ima višedecenijsku tradiciju poslovanja i da je ta kompanija umnogome doprinijela razvoju opštine Ulcinj.
Đukanović je objasnio da je u pogledu nadležnosti nad radom kompanije, koja je sada u većinskom privatnom vlasništvu, Crna Gora imala nadležnosti u dijelu koji se odnosio na postojanje ugovora o koncesiji za eksploataciju morske soli, koji nije više na snazi.

– Činjenica da je u kompaniji uveden stečaj, koji i dalje traje, onemogućava Vladu da putem tenderskog postupka dodijeli Solani novi ugovor o koncesiji, jer sa aspekta primjene Zakona o koncesijama to akcionarsko društvo nije u podobnom stanju za tu vrstu aranžmana – naveo je Đukanović.

Eventualno uvođenje novog preduzeća kao koncesionara, koje bi nastavilo aktivnost proizvodnje morske soli, kako je dodao, značilo bi i njegovu obavezu da riješi imovinsko-pravne odnose nad zemljištem i poslovnim postrojenjima nad kojim pravo korišćenja ima Solana.

– Takvih zainteresovanih kompanija u ovom trenutku nema, o čemu svjedoči neuspješno oglašavanje prodaje imovine – kazao je Đukanović.
Prema njegovim riječima, trenutno je u izradi prostorni plan opštine Ulcinj, a predlog resornog ministarstva u postupku davanja mišljenja na taj dokument je da se lokalitet Solane definiše kao prostor za proizvodnju morske soli.

Srđan Popović

Izvor: Pobjeda

YouTube Preview Image