SO Ul­cinj: Obavezali Vladu da preuzme Solanu

May 29, 2014   | Ngjarjet - Events

SKUPSINA-ULCINJOd­bor­ni­ci SO Ul­cinj usvo­ji­li su ka­sno si­noć, na­kon vi­še­ča­sov­nog van­red­nog za­sje­da­nja, jed­no­gla­sno za­ključ­ke o So­la­ni, u ko­ji­ma su pre­po­ru­či­li da se vra­ti ve­ćin­sko dr­žav­no vla­sni­štvo u tom pred­u­ze­ću, da se hit­no sa­gle­da­ju mo­gu­će po­sle­di­ce na­ru­ša­va­nja eko­si­ste­ma po zdra­vlje i ži­vot gra­đa­na.
–Tra­ži­mo ur­gent­no uklju­če­nje elek­trič­ne ener­gi­je, ka­ko bi po­če­le da ra­de pum­pe na rtu Đe­ra­ne i na­la­že­mo JP za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti da u naj­kra­ćem ro­ku oči­sti So­lan­ski ka­nal. Na­la­že se JP Vo­do­vod da hit­no omo­gu­ći vo­do­snab­di­je­va­nje So­la­ne, a da svi ma­te­ri­jal­ni i ne­ma­te­ri­jal­ni ka­pa­ci­te­ti SO Ul­cinj bu­du na ras­po­la­ga­nju za re­a­li­za­ci­ju ovih za­klju­ča­ka – na­vo­di se u za­ključ­ci­ma usvo­je­nim na si­noć­njoj sjed­ni­ci.
Od­bor­ni­ci SO Ul­cinj su iz­ra­zi­li po­seb­nu za­bri­nu­tost zbog sta­nja u ko­je su do­ve­de­ni rad­ni­ci So­la­ne zbog du­go­go­di­šnjeg ne­iz­mi­ri­va­nja oba­ve­za iz rad­nog od­no­sa.
–Po­zi­va­mo dr­žav­ne or­ga­ne da u okvi­ru svo­jih nad­le­žno­sti i za­kon­skih mo­guć­no­sti mak­si­mal­no ubr­za­ju rje­ša­va­nje nji­ho­vih po­tra­ži­va­nja. Po­dr­ža­va­mo is­traj­nost rad­ni­ka da i u ovim te­škim uslo­vi­ma na­sta­ve sa oba­vlja­njem svo­jih po­slo­va i rad­nih za­da­ta­ka. SO pre­po­ru­ču­je Vla­di da se u po­stup­ku li­kvi­da­ci­je po­ja­vi kao ku­pac So­la­ne, na osno­vu svo­jih po­tra­ži­va­nja od te kom­pa­ni­je – na­vo­di se u za­ključ­ci­ma i is­ti­če da je neo­p­hod­no o sve­mu oba­vi­je­sti­ti De­le­ga­ci­ju Evrop­ske uni­je u CG, kao i stra­ne am­ba­sa­de, zbog zna­ča­ja So­la­ne za bi­o­di­ver­zi­tet.
To­kom sko­ro pet ča­so­va ras­pra­ve, od­bor­ni­ci iz re­do­va vla­sti i opo­zi­ci­je so­li­da­ri­sa­li su se sa rad­ni­ci­ma, ali ni­je­su ima­li iste sta­vo­ve u po­gle­du op­stan­ka fa­bri­ke. Od­bor­ni­ci DPS sum­nja­ju da se mo­že po­kre­nu­ti pro­iz­vod­nja. Pred­sjed­nik op­štin­skog od­bo­ra te par­ti­je Ljo­ro Nre­kić ka­zao je da ne po­sto­ji na­čin da se rad­ni­ci­ma po­mog­ne da ri­je­še pro­ble­me u fir­mi.
– Pro­blem So­la­ne je kom­plek­san i bi­la bi neo­p­hod­na ši­ro­ka ak­ci­ja op­štin­skih i dr­žav­nih struk­tu­ra. Vo­lio bih da sju­tra poč­ne pro­iz­vod­nja, ali je sve upro­pa­šte­no, da me po­di­la­zi je­za. Na­ši za­ključ­ci ni­ko­ga ne oba­ve­zu­ju, ta­ko da ne vi­dim rje­še­nje – ka­zao je Nre­kić.
U Po­zi­tiv­noj sma­tra­ju da So­la­nu mo­že da spa­si sa­mo Vla­da.
–Oni to ne­će i ra­de sve ka­ko bi uni­šti­li So­la­nu, ko­ja li­či na Vu­ko­var u vri­je­me ra­ta. Kriv­ca je la­ko na­ći, ali oni to ne­će. Do­volj­no je bi­lo ču­ti stav pre­mi­je­ra Đu­ka­no­vi­ća – re­kao je Dri­tan Aba­zo­vić. On je re­kao da Op­šti­na tre­ba da sta­vi svo­ja sred­stva na ras­po­la­ga­nje rad­ni­ci­ma.
Mi­lan Ro­lo­vić (DF) upo­zo­rio je da je op­sta­nak So­la­ne va­žan i sa aspek­ta zdra­vlja.
–Na stra­nu na­ša po­dr­ška rad­ni­ci­ma, ali ako se ne is­pum­pa­ju obo­ri­ne, u opa­sno­sti smo od na­je­zde ma­la­rič­nih ko­ma­ra­ca. Uko­li­ko se ne upum­pa sla­na vo­da na ba­ze­ne, već sle­de­će go­di­ne mo­že­mo ra­ču­na­ti na po­ja­vu ma­la­ri­je i dru­gih opa­snih bo­le­sti –uka­zao je Ro­lo­vić.
Na ozbilj­ne eko­lo­ške i zdrav­stve­ne po­sle­di­ce upo­zo­ri­la je i od­bor­ni­ca DUA Ha­ti­dža Đo­ni. M.K.

Mi­lo tvr­di da bi, ali ne mo­že po­mo­ći oko stru­je i kon­ce­si­ja

So­la­na je ju­če bi­la te­ma i u dr­žav­nom par­la­men­tu, gdje je pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić po­no­vio da je Vla­da za pro­iz­vod­nju so­li na tom lo­ka­li­te­tu, ali da ne­ma za­kon­ske in­ge­ren­ci­je da se mi­je­ša u rje­ša­va­nje pro­ble­ma u pred­u­ze­ću.
– Dug So­la­ne za stru­ju je 22 hi­lja­de i to se rje­ša­va iz­me­đu dvi­je ko­mer­ci­jal­ne kom­pa­ni­je. Tač­no je da je Vla­da ve­ćin­ski vla­snik EPCG, ali njo­me upra­vlja A2A, ko­ji je pred­lo­žio pot­pi­si­va­nje pro­to­ko­la o ot­pla­ti du­ga sa So­la­nom. Vla­da to po­dr­ža­va jer bi sva­ki dru­gi na­čin ot­pla­te imao ne­ga­ti­van uti­caj na po­slo­va­nje EPCG – re­kao je Đu­ka­no­vić od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nja Gen­ci­ja Ni­man­be­gu (For­ca) u ve­zi sa So­la­nom.
Đu­ka­no­vić je po­no­vio i da je So­la­na u in­ge­ren­ci­ji Pri­vred­nog su­da, kao i da Vla­da ne mo­že da im iz­da kon­ce­si­ju, jer su u ste­ča­ju. Pre­mi­jer je ka­zao i da je Euro­fond ak­ci­je So­la­ne ku­po­vao slo­bod­no na tr­ži­štu, te da je za njih pla­tio pr­vo se­dam, a ka­sni­je i 3,5 mi­li­o­na eura. Pri­je tih ku­po­vi­na, ka­ko je na­veo, imao je 13 od­sto di­o­ni­ca.
– Da li je tač­no da su to­li­ko ula­ga­li, od­lu­či­će su­do­vi. Ono što je ja­sno je­ste da kva­li­tet men­džmen­ta ni­je bio na ni­vou ula­ga­nja – na­veo je pre­mi­jer i do­dao da tre­ba pro­mi­je­ni­ti za­ko­no­dav­ni okvir ka­ko bi Vla­da po­mo­gla So­la­ni.
Ni­man­be­gu je is­ta­kao da kod Vla­de ne pri­mje­ću­je do­volj­no vo­lje da ka­že da je po­gri­je­ši­la što je pri­va­ti­zo­va­la So­la­nu pre­ko ber­ze.
– Ne­ma rad­nih mje­sta, so­li, dok se ne­is­pum­pa­va­njem so­li na­no­si šte­ta Port Mi­le­ni i ugro­ža­va zdra­vlje Ul­ci­nja­na. Za nas je So­la­na što i za Pod­go­ri­cu KAP. Že­li­mo da Op­šti­na i Vla­da for­mi­ra­ju ko­mi­si­ju ko­ja će omo­gu­ći­ti ber­bu so­li ovog lje­ta. Vla­da mo­že na­ći na­čin da sklo­pi do­go­vor sa EPCG – za­klju­čio je Ni­man­be­gu.D.M.

Mi­ra­no­vić tra­ži za­jed­nič­ku ak­ci­ju Op­šti­ne i dr­ža­ve
Pred­sjed­nik sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je So­la­ne Mar­ko Mi­ra­no­vić pred­lo­žio je da SO usvo­ji za­ključ­ke, od ko­jih je pr­vi da to pred­u­ze­će od­mah bu­de pri­klju­če­no na elek­tro­mre­žu, ka­ko bi po­če­lo iz­ba­ci­va­nje vo­de sa ba­ze­na i pre­ra­da so­li ko­ja je na la­ge­ru.
–Pred­la­že­mo da čel­ni­ci op­šti­ne or­ga­ni­zu­ju sa­sta­nak sa pred­stav­ni­ci­ma re­sor­nih mi­ni­star­sta­va ka­ko bi na­šli mo­del za sa­ni­ra­nje šte­te na­sta­le usled ne­dav­nih di­ver­zi­ja, kao i da se po­mog­ne u po­ve­zi­va­nju sta­ža i is­pla­ti du­ga rad­ni­ci­ma – na­veo je Mi­ra­no­vić i do­dao da SO tre­ba da pre­i­spi­ta pri­va­ti­za­ci­ju So­la­ne i ime­nu­je od­go­vor­ne za na­sta­lu šte­tu, a da Vla­du po­zo­vu da pre­u­zme upra­vlja­nje So­la­nom.
On je na­gla­sio da op­sta­nak So­la­ne ni­je sa­mo in­te­res 46 rad­ni­ka, ko­ji su od 21. ja­nu­a­ra u štraj­ku zbog ne­is­pla­će­nih za­ra­da, već i dr­ža­ve, ko­ja, ka­ko je re­kao, mo­ra sa­ču­va­ti tra­di­ci­ju du­gu 80 go­di­na. Mi­ra­no­vić je na­gla­sio da rad­ni­ke iz­da­je str­plje­nje te da će, uko­li­ko iz­o­sta­ne ko­or­di­ni­ra­na ak­ci­ja lo­kal­nih i dr­žav­nih or­ga­na, od­u­sta­ti od pla­ni­ra­nog za­ku­pa fa­bri­ke.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image