Nimanbegu: Manjine traže mjesto u odboru

June 11, 2014   | Ngjarjet - Events

GENCI-NIMANBEGUPred­stav­ni­ci ma­njin­skih stra­na­ka i Li­be­ral­ne par­ti­je za­tra­ži­li su ju­če da se broj čla­no­va pri­vre­me­nog od­bo­ra ko­ji bi tre­ba­lo da pra­ti rad nad­le­žnih or­ga­na u ve­zi sa iz­bor­nim pro­ce­si­ma, po­ve­ća sa 12 na 14. Amand­man na pred­log od­lu­ke pod­ni­je­li su po­sla­ni­ci Ljer­ka Dra­gi­če­vić, Al­mer Ka­lač, An­dri­ja Po­po­vić, Gen­ci Ni­man­be­gu, Ke­mal Zo­ro­njić, Nik Đe­ljo­šaj i Su­ljo Mu­sta­fić.
– Kao što je po­zna­to, u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re ima se­dam po­sla­nič­kih klu­bo­va. To zna­či da tre­ba obez­bi­je­di­ti rav­no­mjer­nu za­stu­plje­nost svih po­li­tič­kih su­bje­ka­ta – klu­bo­va, bez ob­zi­ra da li je ri­ječ o vla­sti ili opo­zi­ci­ji – na­vo­di se u amand­ma­nu.
Skup­šti­na Cr­ne Go­re kon­sen­zu­som je ju­če uvr­sti­la u dnev­ni red te­ku­će ple­nar­ne sjed­ni­ce pred­log od­lu­ke o obra­zo­va­nju pri­vre­me­nog od­bo­ra ko­ji će pra­ti­ti rad dr­žav­nih i lo­kal­nih or­ga­na ve­za­no za spro­vo­đe­nje iz­bor­nog pro­ce­sa.
– Ovom od­lu­kom obra­zu­je se pri­vre­me­ni od­bor za nad­zor nad ra­dom dr­žav­nih, or­ga­na dr­žav­ne upra­ve i lo­kal­ne upra­ve, ra­di ostva­ri­va­nja pot­pu­nog uvi­da u ak­tiv­no­sti, po­dat­ke, do­ku­men­ta i in­for­ma­ci­je, ko­je se vo­de u tim or­ga­ni­ma, a u ci­lju do­sled­ne pri­mje­ne za­ko­na ka­ko bi se do­pri­ni­je­lo iz­gra­đi­va­nju po­vje­re­nja u iz­bor­ni pro­ces – na­vo­di se u do­ku­men­tu o ko­jem će po­sla­ni­ci ras­pra­vlja­ti na­red­nih da­na.
Pred­lo­že­nim rje­še­njem, ko­je su do­sta­vi­li še­fo­vi klu­bo­va DF-a SNP-a i Po­zi­tiv­ne Cr­ne Go­re Go­ran Da­ni­lo­vić, Alek­san­dar Da­mja­no­vić i Mla­den Bo­ja­nić, de­fi­ni­sa­no je da bi rad­no ti­je­lo ima­lo 12 čla­no­va – po šest iz vla­sti i opo­zi­ci­je. Pred­sjed­nik bi bio opo­zi­ci­o­nar a nje­gov za­mje­nik iz re­da par­la­men­tar­ne ve­ći­ne.
V.R.

Izvor: DAN