Bogate lagune Ulcinjske solane + Foto

June 12, 2014   | Ngjarjet - Events

ulcinjska-solana-raj-za-ptice-1Ulcinjska solana, mjesto gdje ćete zavoljeti ptice

Prvi turisti počinju da pristiži na Ulcinjsku solanu, gdje ih vodiči zaduženi za obilazak i pružanje informacija o solani, upoznaju s prirodnim ljepotama i raznolikostima biodiverziteta ove bogate lagune.

Vodiči su prošli obuku u Italiji, Sloveniji i dijelom na Ulcinjskoj solani. Pet vodiča osposobljeno je kako bi popularizovali posmatranja ptica na solani, koja zauzima visoko mjesto na mapi posmatrača ptica u ovom dijelu Evrope.

Na ulazu u Solanu turisti mogu kupiti autentične suvenire, u vidu prirodnih kristala soli, nerafinisane morske soli, ljekovitog blata, kao i aromatizovanih soli za jelo i kupanje. Ulaznica u rezervat košta 3 eura.

Više od 250 vrsta ptica registrovano je na Solani, što predstavlja polovinu ukupnog broja evropskih vrsta i što je uz so i najveća ekološka vrijednost solane. Dvadesetak hiljada ptica zimuje na solani, a posebnu pažnju privlače ljepotani vatrenog perja – flamingosi, koji se mogu vidjeti u sve većem broju i sa sve manje udaljenosti. Od maja prošle godine nekoliko stotina parova gnijezdi na Solani, a zabilježan je i fascinstan broj od više od hiljada jedinki.

Izvor: Analitika – Informativni Portal