Zajednicka saradnje Crne Gore i Republike Albanije u oblasti saobraćaja

June 15, 2014   | Ngjarjet - Events

saradnja Crne Gore i Republike AlbanijeTema – Parlamentarna dimenzija saradnje Crne Gore i Republike Albanije u oblasti saobraćaja

U okviru aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, danas je u Ulcinju, održan sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa članovima Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Republike Albanije, na temu „Parlamentarna dimenzija saradnje Crne Gore i Republike Albanije u oblasti saobraćaja“,uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Na sastanku su učestvovali i ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, Ivan Brajović, predśednik Opštine Plav, Orhan Šahmanović i potpredśednik Opštine Ulcinj, Ardian Mavrić.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu sastanka obratili direktor Programa za Evropu Vestminster fondacije za demokratiju, George Kunnath, kao i predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore i predśedavajući Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, Aleksandar Damjanović.

Nakon uvodnog izlaganja ministra Brajovića, svi učesnici sastanka, uzeli su učešće u diskusiji koja je sadržala konkretne predloge i sugestije vezane za prioritete saobraćajne saradnje Crne Gore i Republike Albanije, kako sa nivoa dvije države, tako i sa nivoa interesa lokalnih zajednica, odosno opština Ulcinja i Plav.

Između ostalog, potencirana je zajednička valorizacija Skadarskog jezera, u smislu realizacije plovnog puta tokom rijeke Bojane, potreba elektrifikacije željezničke pruge Podgorica – Skadar, korišćenje komplementarnih prednosti luka Bar i Drač, zatim saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja, odnosno aerodroma Podgorica i Tirana, i td.

Uvažavajući i interese opština Plav i Ulcinj, koji korespondiraju sa interesima od državnog značaja za Crnu Goru, zajednički je definisano da je izgradnja puta Plav- Podgorica, preko Albanije, prioritetan projekat od obostranog interesa. Takođe je uvažena potreba definisanja Ulcinja kao međunarodne luke, to jeste, uvođenje trajektnog saobraćaja između Ulcinja i Drača i potreba saobraćajnog povezivanja Crne Gore i Republike Albanije najbližom saobraćajnom vezom preko rijeke Bojane u zaleđu Velike plaže.

Na kraju bilateralnog sastanka, dogovoreno je da će oba odbora sačiniti usaglašeni predlog preporuka, koji će sa aspekta nadležnosti oba odbora biti dostavljen vladama Crne Gore i Republike Albanije.
Sastanku su, ispred Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore prisustvovali poslanici: Aleksandar Damjanović, Zoran Jelić, Milutin Đukanović, Mladen Bojanić, Almer Kalač i Nik Gjeloshaj, dok su ispred Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Albanije prisustvovali: Ervin Koci, Majlinda Bufi, Agron Cela, Arben Cuko i Blerina Gjylameti.

Izvor: Odbor za ekonomiju, finansije i budžet