Crna Gora i Albanija: Konferencija “Dani Skadarskog jezera“

June 20, 2014   | news

Konferencija-Dani Skadarskog jezeraSaradnja Crne Gore i Albanije u borbi protiv poplava i valorizaciji Skadarskog jezera

Crna Gora i Albanija nastaviće zajednički da rade na turističkoj i poljoprivrednoj valorizaciji basena Skadarskog jezera, a prvenstveno na rješavanju problema i izazova sa kojima se ovo područje suočava, prije svega poplava, ocijenili su danas u Skadru ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i ministar zaštite životne sredine Albanije Lefter Koka.

Nakon učešća na Konferenciji “Dani Skadarskog jezera“, Ivanović je pojasnio da je osnovni cilj jednodnevne radne posjete Albaniji, nastavak saradnje kada je u pitanju upravljanje Skadarskim jezerom, koje, kako je istakao, predstavlja veliki potencijal za obije države.

“Postoje veliki potencijali, ali se istovremeno suočavamo sa brojnim izazovima. Nadam se da ćemo biti dorasli tim izazovima. Otvorili smo brojna pitanja, neke nove dileme i razmatrali mogućnosti kako da ih rješavamo“, kazao je Ivanović.

On je istakao da je saradnja sa Albanijom jako dobra i podsjetio da su nedavno obnovljeni sastavi međudržavnih komisija dvije zemlje, koje rade na regulisanju vodnog režima Skadarskog jezera.

“Nastavljamo gdje smo stali. Naši prioriteti su da rješavamo probleme koji su vezani za sprječavanje poplava, upravljanje jezerom na način  da razvijamo irigacione sisteme, i da što više zemljišta oko jezera koristimo kao poljoprivredno zemljište“, saopštio je Ivanović.

Albanska strana, prema riječima ministra Ivanovića, zainteresovana je za ruralni razvoj, razvoj turizma i zanatstva.

“Imali smo danas priliku da posjetimo sajam rukotvorina, na kome je osim 35 izlagača iz Albanije, bilo i 20- tak iz Crne Gore. Razgovarali sa ljudima koji su uspjeli da sačuvaju dio tradicionalnih vrijednosti. Razmijenili smo mišljenja kako da se saradnja na nivou dvije zemlje poboljša, kako bi se krenulo intenzivnije u pravcu uvezivanja turizma, zaštite životne sredine i poljoprivrede“, rekao je Ivanović.

Ministar zaštite životne sredine Albanije Lefter Koka saglasio se da je saradnja između Crne Gore i Albanije dobra, te da je to odlična osnova za nastavak zajedničkog djelovanja na valorizaciji vrijednog resursa kakvo je Skadarsko jezero.

Koka je istakao da će saradnja dvije zemlje biti značajna i za dalji i brži put Crne Gore i Albanije u EU.

Na Konferenciji „Dani Skadarskog jezera“ u Skadru, učestvovali su direktor Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović, ambasador Crne Gore u Albaniji Ferhat Dinoša, kao i predsjednik međudržavne komisije za saradnju sa Albanijom Velizar Vojinović.