Planinarsko društvo iz Ulcinja: Svake godine ćemo na Rumiju

June 21, 2014   | news

TË-GJITHË-NË-RUMI-ulqin-tivar-kraje-2Planinarsko društvo “Rumija” iz Ulcinja saopštilo je da će i naredne godine organizovati masovni pohod na vrh Rumije, smetalo to kome ili ne.

“Nećemo posustati u našoj misiji i svake godine pod motom ‘Svi na Rumiju’ organizovaćemo sve masovnije pohode.

Dočekaćemo dan kada će se na Rumiji opet vidjeti koloriti svih narodnih nošnji, međusobno upoznavati i zbližavati ljubitelji prirode, planinarenja, druženja i poštovaoci ove kultne planine”, piše u saopštenju ulcinjskih planinara, prenose Vijesti.

Oni su 15. juna organizovali pohod na Rumiju želeći, da kako poručuju u saopštenju, obnove drevnu tradiciju zajedničkog izlaska na rumijski vrh.

“Taj drevni običaj je nešto najvrednije kao nasljeđe u kulturološkom smislu za sve građane podrumijskog kraja”, piše u saopštenju.

Pohod ulcinjskih planinara na vrh Rumije nije se dopao svima stigle su osude jer su na crkvi osvanuli albanska zastava i grafiti.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik društva Dželal Muja nema ni potvrde ni demantija da su to uradili planinari:

“U današnjem vremenu poremećenih vrijednosti i međuljudskih odnosa, ne čudimo se što naša misija obnove ovog drevnog običaja, nekome smeta. Mi smo ponosni na svoju misiju mira i pomirenja”.

Dželal Muja je podsjetio da se, prije nego što je Amfilohije na vrh Rumije postavio metalnu crkvu, na njen vrh nosio po jedan kamen kako bi kultni vrh Rumije “postao još viši”: “Stariji se sa nostalgijom sjećaju ove tradicije, ničim poremećenog suživota i harmonije, kolorita narodnih nošnji, upoznavanja i druženja”.

Dodao je da je taj drevni običaj poremećen ideološkim jednoumljem nakon Drugog svjetskog rata i u novije doba nastojanjima da se vrh Rumije prisvoji i pripiše jednoj naciji i vjeri“.

Ovogodišnji uspon ulcinjskih planinara podržala je Opština Ulcinj, Turistička organizacija Ulcinj i javna preduzeća.

Izvor: CDM