Černá Hora – pro jachting jako stvořená – Video

June 22, 2014   | Real Estate

wizyty w Porto MontenegroPřestože vlastní Černá Hora jen 293 kilometrů pláží, představuje ideální místo pro plavbu. Vždyť jen loni se zde plavilo 1600 jachet. Jestli chcete vyměnit každoroční chorvatské vody a přístavy, poradíme, kam se vydat u soused

Ještě než se rozhodnete vybrat si ideální místo pro kotvení se svou lodí, musíte se vypravit nejkratší cestou do přístavního kapitanátu v Kotoru, v Baru, v Zelenice u Herceg-Novi nebo v Budvě (pouze v letní turistické sezóně) ohledně vykonání hraniční kontroly a ohlášení příjezdu do černohorských vod (prijava dolaska). V kapitanátu se přihlásíte i s posádkou a dostanete zde i vinětu. Zpravidla v černohorských vodách zaplatíte za týden brouzdání okolo 40 Euro. Delší plavby pak stojí dvakrát tolik.

Kde zakotvit?

Černé Hoře si můžete vybrat z 1500 stání pro jachty. V budoucnu by jich mělo být až 6000. Navíc vláda země slibuje veškeré mariny opravit a zrekonstruovat. Kam se však můžete vydat nyní?
  • Marina Herceg-Novi (Herceg-Novi) – přístav pro jachty,
  • Marina Kotor (Kotor) – přístav pro jachty a maegajachty s Yachting Clubem (www.bcm-kotorportagent.com),
  • Prčanj (Prčanj v boce Kotorské) – přístav pro jachty,
  • Porto Montenegro Tivat (Tivat) – přístav pro jachty a megajachty www.portomontenegro.com),
  • Marina Budva (Budva) – přístav pro jachty (www.marinabudva.com),
  • Marina Bar (Bar) – přístav pro jachty a megajachty s opravárenským servisem a technickou kontrolou (www.marinabar.org).
Potřebám jachtařů, především jako vyvazovací přístaviště slouží dále: Lučica v Meljine u Herceg-Novi, Marina Kaliman v Tivatu, přístaviště v Risanu v boce Kotorské.
 Během svého pobytu v Černé Hoře se kdykoliv můžete obrátit na odborníky z námořní dopravy. Telefonní kontakty, neustále aktualizovanou předpověď počasí a další podrobnosti, které se vám na cestách mohou hodit, najdete na www.pomorstvo.me.
Tivat - Porto Montenegro 4

Na co pozor

Počasí je nevyzpytatelné kdekoliv na světě. V Černé Hoře by vás nemělo nic překvapit, ale i tady se může stát, že narazíte na nečekané mořské proudy nebo silné větry. Nejrychlejší jsou mořské proudy mezi bokou Kotorskou a ostrovem Vis, které proudí rychlostí až 13 km za den. Nejpomalejší jsou proudy směrem na sever, v chorvatské části Jadranu. Nejrychlejší proudění je v zimě díky jižním větrům, Nejpomalejší jsou jesenní proudy.
O větrech, které řádí v Jadranu, jsme vás už  informovali. Bura vane ze severovýchodu, hlavně v pozdějších podzimních měsících. Je to studený nárazový vítr, který způsobuje vysoké vlnobití.  Jugo je nejčastější na podzim, během zimy a jara přináší déšť. Na pevnině není tento vítr silný, na moři ale vytváří až 6 m vysoké vlny. Mistrál je vítr přicházející ze západní a z jihozápadní strany, teda z moře. Je to příjemný svěží vítr, který přináší osvěžení během letních pálav v nejteplejších hodinách. Díky němu jsou pálavy na černohorském pobřeží dobře snesitelné. Vane nejčastěji od konce jara a v létě, kdy vane každý den. Foukat začíná mezi 14 a 15 hodinou, je to denní vítr. Významný je i pro milovníky vodních sportů, jako windsurfing a jachting, které je možné díky němu vykonávat. Nevera je vítr s krátkými prudkými bouřkami, který nemá stálý směr a přináší vítané ochlazení. Je silný, ale trvá krátko.
Ada-Bojana-Naturist-Beach-Montenegro

 Co určitě vyzkoušet

Pokud budete mít příležitost, nenechte si ujít rybolov. Lovit můžete z pobřeží nebo přímo z vaší jachty. Podle toho, jaká ryba se loví, používá se příslušná technika. Úlovky většinou předčí očekávání. Loví se tzv. bílé i modré ryby. Bílé ryby jsou ty, které žijí při zdejším pobřeží trvale, většinou při dně. Modré jsou ryby, které migrují a při černohorském pobřeží se objevují jen v určitých obdobích. Možný je i podmořský rybolov, a to bez dýchacích přístrojů, při němž jsou dovoleny harpuny a vodní pušky.

Pamatujte však, že k rybolovu je zapotřebí rybářský lístek – povolení, pro podmořský rybolov a pro Big Game Fishing je zapotřebí zvláštní povolení a poplatky jsou vyšší. Specialitou na ostrově Ada Bojana je pak také muškaření. Mořské muškaření se stává v Evropě stále populárnější. Údajně nikde v Evropě nejsou bohatší úlovky trofejných ryb touto technikou než právě zde, na nejjižnějším výběžku černohorské pevniny.

Źródło: Napalubu.cz
YouTube Preview Image