Ulcinj: Zbog prazne opštinske kase grad bez parkinga

June 27, 2014   | news

SAMSUNG DIGITAL CAMERANe­do­sta­tak par­king pro­sto­ra i ove tu­ri­stič­ke se­zo­ne bi­će je­dan od naj­ve­ćih pro­ble­ma to­kom lje­ta, po­seb­no ako se u ob­zir uzmu na­ja­ve da se oče­ku­je vi­še tu­ri­sta ne­go pret­hod­ne go­di­na. Upr­kos toj či­nje­ni­ci lo­kal­na vlast za pro­te­klu go­di­nu ni­je ura­di­la go­to­vo ni­šta ka­ko bi se taj hro­nič­ni, od­no­sno vi­še­go­di­šnji pro­blem ba­rem ma­lo ubla­žio.Mje­šta­ni­ma i tu­ri­sti­ma osta­je da svo­je če­tvo­ro­toč­ka­še par­ki­ra­ju na tro­to­a­ri­ma, pje­šač­kim pre­la­zi­ma i ze­le­nim zo­na­ma jer Op­šti­na za 365 da­na ni­je iz­gra­di­la ni­ti je­dan no­vi par­king pro­stor, upr­kos obe­ća­nji­ma i na­ja­va­ma da će u tu vr­stu in­fra­struk­tur­nih obje­ka­ta bi­ti ulo­že­no vi­še od mi­li­on eura. Još u mar­tu 2013. go­di­ne u op­šti­ni su na­ja­vi­li da pri­pre­ma­ju pro­gram ure­đe­nja cje­lo­kup­nog sa­o­bra­ća­ja u Ul­ci­nju, i ta­da je re­če­no da je ura­đen pro­je­kat za no­vi re­žim par­ki­ra­nja u či­ta­vom gra­du. Za­klju­čen je ugo­vor za po­če­tak grad­nje no­vog par­kin­ga bli­zu Kul­tur­nog cen­tra, vri­je­dan 86 hi­lja­da eura. Na­pra­vljen je i pro­je­kat za par­king-ga­ra­žu is­pod Sta­rog gra­da, ko­ja je pre­ma na­ja­va­ma tre­ba­lo da ko­šta oko 900 hi­lja­da eura. Po­če­ta je grad­nja i objek­ta na Pri­sta­nu vri­jed­nog pre­ko 100 hi­lja­da eura. Od sve­ga na­ve­de­nog ak­tu­e­lan je je­di­no pro­je­kat na Pri­sta­nu ko­ji, ka­ko sa­zna­je­mo, ne­će bi­ti sko­ro za­vr­šen. U lo­kal­noj upra­vi ka­žu da su lje­to i pr­ve ve­će gru­pe tu­ri­sta, do­če­ka­li sa po­sto­je­ćom in­fra­struk­tu­rom i da, ba­rem ove se­zo­ne, ne­će bi­ti po­ma­ka u tom po­gle­du. Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne po­slo­ve Av­du­la Der­vi­ši ka­že da je fi­na­sij­ska si­tu­a­ci­ja ta­kva da se ni­je mo­glo po­pra­vi­ti po­sto­je­će sta­nje.
– Mo­ra­će­mo da se oslo­ni­mo da ka­pa­ci­te­te ko­je ima­mo, a to su osim par­king mje­sta na glav­nom grad­skom bu­le­va­ru, par­kin­zi na lo­ka­li­te­tu ne­ka­da­ših ho­te­la „Ga­leb“ i „Ja­dran“, pro­stor is­pod Sta­rog gra­da i pro­stor is­pred OŠ „Bo­ško Stru­gar“. Za ovaj po­sled­nji mo­ra­li smo da in­ter­ve­ni­še­mo kod Mi­ni­star­stva pro­svje­te, jer ško­la ni­je ima­la sa­gla­snost da taj pro­stor iz­da kao par­king. Da­kle, na to ra­ču­na­mo i na­da­mo se da će u toj zo­ni bi­ti do­volj­no mje­sta, s ob­zi­rom da je taj dio gra­da i naj­fre­kvent­ni­ji – ka­že Der­vi­ši.
Ina­če, Ul­cinj ima sa­mo je­dan po pro­pi­si­ma ure­đen pro­stor za par­ki­ra­nje, sa na­plat­nom ram­pom. Na­la­zi se u cen­tru gra­da na lo­ka­ci­ji sta­re auto­bu­ske sta­ni­ce. Vla­snik je Islam­ska za­jed­ni­ca ko­joj je taj pro­stor od­lu­kom SO Ul­cinj vra­ćen kra­jem 2012. go­di­ne. Po­sto­ji i ne­ko­li­ko obi­lje­že­nih pro­sto­ra u gra­du, ali oni ne mo­gu da pri­me vi­še auto­mo­bi­la. Za­to već go­di­na­ma vla­sni­ci če­tvo­ro­toč­ka­še par­ki­ra­ju po tro­to­a­ri­ma, pje­šač­kim pre­la­zi­ma i ze­le­nim po­vr­ši­na­ma. Me­na­džer Op­šti­ne Omer Bar­jak­ta­ri sma­tra da se pro­blem ne­do­stat­ka par­kin­ga mo­ra ur­gent­no rje­ša­va­ti.
– Osim pro­je­ka­ta ko­ji su pred­vi­đe­ni da po­bolj­ša­ju tu vr­stu in­fra­struk­tu­re ne­dav­no je Se­kre­tar za pri­vre­du Mi­lja­zim Mu­sta­fa ini­ci­rao ide­ju da duž glav­nog grad­skog bu­le­va­ra poč­ne na­pla­ta par­kin­ga. Grad bi bio po­dje­ljen u zo­ne, a na­pla­tu bi vr­ši­lo ne­ko od po­sto­je­ćih jav­nih pred­u­ze­ća. Raz­mi­šlja se čak i osni­va­nju no­vog pred­u­ze­ća ko­me bi ure­đe­nje i na­pla­ta mje­sta za par­ki­ra­nje bio je­di­ni po­sao. Ipak ko­nač­na od­lu­ka o to­me ni­je do­ni­je­ta. Tu­ri­stič­ka se­zo­na je već po­če­la i tre­ba ana­i­zi­ra­ti da li bi taj po­sao u ovom tre­nut­ku mo­gao iza­zva­ti od­re­đe­ne pro­ble­me. U sva­kom slu­ča­ju, ako je za ovu go­di­nu ka­sno on­da za sle­de­ću ni­je. Na tom po­te­zu ima­li bi oko 1,000 par­king mje­sta što ni­je ma­li broj. Po tom osno­vu mo­gla bi se pri­ku­pi­ti zna­čaj­na sred­stva, po­seb­no to­kom tu­ri­stič­ke se­zo­ne. Pro­ble­mi u sa­o­bra­ća­ju ne­ga­tiv­no uti­ču n na tu­ri­zam. U oba­ve­zi smo da obez­bje­di­mo ne­sme­ta­no od­vi­ja­nje sa­o­bra­ća­ja i da tu­ri­sti­ma obez­bje­di­mo do­volj­no mje­sta na ko­ji­ma mo­gu par­ki­ra­ti auto­mo­bi­le – sma­tra Bar­jak­ta­ri.
M.Kne­že­vić

Va­žni­ji pri­vre­me­ni objek­ti

Ne­dav­nim usva­ja­njem do­pu­ne Pla­na pri­vre­me­nih obje­ka­ta, lo­kal­na vlast u Ul­ci­nju po­ka­za­la je da joj rje­ša­va­nje pro­sto­ra za par­ki­ra­nje ni­je pri­o­ri­tet. Pri­mjer za to je lo­ka­li­tet Ul­ci­nja­ni­ma po­zna­ti­ji kao Plo­ča. Na­i­me, nad­le­žni se­kre­ta­ri­jat do­zvo­lio je iz­grad­nju te­ra­se za pri­vre­me­ni ugo­sti­telj­ski obje­kat na pro­sto­ru ko­ji je do sa­da bio pred­vi­đen za par­king tak­si vo­zi­la. Tak­si­sti su na toj lo­kla­ci­ji iz­gu­bi­li pet mje­sta, sa­mo da bi se jed­nom nji­ho­vom su­gra­đa­ni­nu, bli­skom jed­noj od par­ti­ja na vla­sti, da­la lo­ka­ci­ja ko­ju je tra­žio. Nad­le­žni su ta­kvi po­stu­pa­njem pre­kr­ši­li i Za­kon o dr­žav­noj imo­vi­ni, jer su Čla­nom 17. par­king pro­sto­ri de­fin­sa­ni kao jav­no do­bro. U Čla­nu 22. se čak apo­stro­fi­ra od­go­vor­nost za­šti­te jav­ne imo­vi­ne, ko­ja je u nad­le­žno­sti Op­šti­ne.

Izvor: DAN