SO Ulcinj: Počela prva prepucavanja oko nadoknada

June 29, 2014   | news

SO-Ulcinj-kuvendi-UlqinČlanovi UO da primaju iste plate

UL­CINj- Usva­ja­njem se­ta od­lu­ka o ot­ku­pu ze­mlji­šta ra­di do­kom­ple­ti­ra­nja ur­ba­ni­stič­kih par­ce­la za lo­ka­li­te­te Pi­nješ 1, Pi­nješ 2, To­to­ši, Me­te­ri­zi 1 i Me­te­ri­zi 2, te pred­lo­ga od­lu­ka o vi­si­ni na­kna­da za čla­no­ve UO i Odlu­ke o iz­grad­nji lo­kal­nih obje­ka­ta od op­šteg in­ter­sa, od­bor­ni­ci SO Ul­cinj okon­ča­li su ju­če če­tvr­tu sjed­ni­cu, pr­vog re­dov­nog za­sje­da­nja. To­kom ras­pra­ve o do­kom­ple­ti­ra­nju par­ce­la pred­stav­ni­ci ve­ći­ne klu­bo­va od­bor­ni­ka slo­ži­li su se da ne smi­je bi­ti ni­ka­kve se­lek­ci­je ili dis­kri­mi­na­ci­je pri­li­kom sta­vlja­nja na dnev­ni red od­lu­ka o kom­ple­ti­ra­nju par­ce­la. Pret­hod­no su se iz opo­zi­ci­je mo­gle ču­ti op­tu­žbe da je u pro­ce­su pri­pre­me ne­ko­li­ko od­lu­ka bi­lo se­lek­tiv­no­sti, te da su nad­le­žni u Op­šti­ni iza­šli u su­sret gra­đa­ni­ma ko­ji su bli­ski par­ti­ja­ma na vla­sti. Pred­sjed­nik De­mo­krat­ske uni­je Al­ba­na­ca Meh­med Zen­ka re­kao da ima sa­zna­nja da na kom­ple­ti­ra­nje par­ce­la du­že vre­me­na če­ka pre­ko 30 oso­ba. Pred­lo­že­no je da se na ne­koj na­red­noj sjed­ni­ci usvo­je svi pri­pre­mlje­ni za­htje­vi, što je i pred­log nad­le­žnog od­bo­ra. Pro­cje­nju­je se da bi sa­mo po tom osno­vu Op­šti­na mo­gla da pri­ho­du­je oko po­la mi­li­o­na eura. Tok ras­pra­ve o vi­si­ni na­kna­da za čla­no­ve UO obi­lje­ži­la su pre­pu­ca­va­nja par­ti­ja na vla­sti i opo­zi­ci­je o to­me ko­li­ko po­me­nu­ta na­kna­da tre­ba da iz­no­si. Pred­lo­gom od­lu­ke pred­vi­đe­no je da pred­sjed­nik UO jav­nog pred­u­ze­ća pri­ma 180, a član 150 eura. To je znat­no ma­nje u od­no­su na do­sa­da­šnja pri­ma­nja, ko­ja su iz­no­si­la od 300 do 400 eura. Opo­zi­ci­o­nim par­ti­ja­ma se taj pred­log ni­je do­pao, a Ha­ti­dža Đo­ni iz DUA obra­zlo­ži­la je to či­nje­ni­com da u svim jav­nim pred­u­ze­ći­ma, či­ji je osni­vač Op­šti­na, ni­je isti bu­džet.
–Ne­kim pred­u­ze­ći­ma je mi­li­on, a ne­kim sto hi­lja­da eura, i ka­ko on­da da iz­jed­na­či­mo pri­ma­nja i od­go­vor­nost?! Sma­tram da tre­ba da utvr­di­mo gor­nju gra­ni­cu i to bi bi­lo naj­pra­ved­ni­je. Svi mo­ra­ju bi­ti na­gra­đe­ni pre­ma za­slu­ga­ma, ka­za­la je Đo­ni. Od­bor­nik DPS-a Lu­iđ Škre­lja ka­zao je je da mje­seč­na na­kna­da za od­bor­ni­ke iz­no­si 150 eura i da ni­je u re­du da od­bor­ni­ci ne­či­ji rad vred­nu­ju vi­še od svog.
–Ni­je u re­du da im mi od­re­đu­je­mo pla­tu u uslo­vi­ma ka­da ni rad­ni­ci u pred­u­ze­ći­ma mje­se­ci­ma pla­te ne pri­ma­ju. Po­dr­ža­va­mo usva­ja­nje od­lu­ke jer su do­sad di­rek­to­ri pro­iz­volj­no od­re­đi­va­li te iz­no­se, ali sam pro­tiv po­me­nu­tih iz­no­sa, re­kao je Škre­lja. Od­bor­nik Dža­u­det Ca­ku­li iz For­ce ko­ja je čla­ni­ca vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je, is­ta­kao je da je pred­lo­že­na od­lu­ka do­bra jer će ujed­na­či­ti pri­ma­nja svih čla­no­va UO, što do­sad, ka­ko je re­kao, ni­je bio slu­čaj. Kon­sen­zus je po­stig­nut je­di­no u da­va­nju sa­gla­sno­sti za iz­bor Zej­ne­pe Li­klo­vić za pot­pred­sjed­ni­cu op­šti­ne.
M.K.

Od­bor­ni­ci­ma du­žni oko 60.000 eura

Ka­ko se ju­če mo­glo ču­ti, od­bor­ni­ci­ma u SO Ul­cinj na­kna­de za rad ni­su is­pla­ći­va­ne 12 mje­se­ci. Taj po­da­tak iz­ni­je­la je od­bor­ni­ca DUA Ha­ti­dža Đo­ni, ko­ja je ka­za­la da, osim to­ga, od­bor­ni­ci ni­su do­bi­li ni dnev­ni­ce, kao ni na­kna­de za rad u rad­nim ti­je­li­ma skup­šti­ne. SO bro­ji 33 od­bor­ni­ka a nji­ho­va mje­seč­na na­kna­da iz­no­si 150 eura. Ako se ti iz­no­si po­mno­že sa 12 mje­se­ci, ko­li­ko im ni­je is­pla­ći­va­na, do­la­zi se do sko­ro 60.000 eura.

Izvor: DAN