Dritan Abazović: Arapska liga šansa za investicije

July 3, 2014   | news

Dritan-AbazovicNedavno je objavljeno da crnogorska Vlada planira do septembra da zatraži status zemlje gosta u okviru Arapske lige kako bi osnažila kontakte sa zemljama arapskog svijeta, a sa ciljem – više investicija. Član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Dritan Abazović iz Pozitivne to vidi kao dobru odluku:

“Članstvo u bilo kojoj organizaciji ima svoj značaj. Što se Arapske lige tiče ona okuplja zemlje koje u posljednje vrijeme, makar po investicijama značajno gravitiraju u zemljama Zapadnog Balkana. Tako da bilo kakav kontakt i blizina u diplomatskom smislu ne može da proizvede neku štetu. Vidjećemo koliki će biti efekti. U svakom slučaju status posmatrača koji možemo da dobijemo može samo da nam koristi”, objašnjava Abazović.

Milan Knežević iz Demokratskog fronta, međutim, skeptičan:

“Ideja zahtijeva ozbiljnu analizu i elaboraciju Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva ekonomije. Posebno je interesantno kada se javlja u trenutku kada nijesmo dobili poziv za učlanjenje u NATO. Zato bi bilo neophodno sagledati sve aspekte te ideje, napraviti izvještaj koliko su do sad Arapske države investirale do sada kod nas, i koliki bi bio eventualni priliv novih investicija. Inače bi sve moglo da dobije obrise još jedne dnevno političke projekcije na koje smo do sada navikli kada je Vlada Crne Gore u pitanju. Osim toga u svijetu postoji još ekonomskih unija čiji smo mogli biti član da je vođena mudra ekonomska politika”, zaključuje Knežević.

Nikoleta Bošković

Izvor: Radio Antena M