Nećemo dozvoliti betoniranje Valdanosa

July 4, 2014   | news

Valdanos-Mendra-Ulcinj-crna-goraNa­crt Pro­stor­no-ur­ba­ni­stič­kog pla­na Ul­cinj, zbog pred­lo­že­nog rje­še­nja za Val­da­nos, za nas je ne­pri­hva­tljiv, iz­ja­vio je pred­sjed­nik Op­štin­skog od­bo­ra Po­zi­tiv­ne Cr­ne Go­re Dri­tan Aba­zo­vić, na­kon što je iz Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma na­ja­vlje­no da će 10. ju­la po­če­ti jav­na ras­pra­va o Na­cr­tu Pro­stor­no-ur­ba­ni­stič­kog pla­na Ul­cinj (PUP) do 2020. go­di­ne. PUP pred­vi­đa da se u Val­da­no­su, na sje­ver­noj stra­ni Men­dre, gra­di oko 900 kre­ve­ta u ho­te­li­ma.

Dritan-Abazovic-pozitivna
– Po­zi­tiv­na se pro­ti­vi bi­lo ka­kvoj be­to­ni­za­ci­ji u uva­li Val­da­nos i naj­bo­lje rje­še­nje je da se taj pro­stor va­lo­ri­zu­je po mo­de­lu Me­đu­na­rod­nog eko­lo­škog cen­tra (MEC). I ne­ke dru­ge zo­ne gra­da, kao što je bo­ro­va šu­ma, iza ho­te­la „Al­ba­tros”, i Ve­li­ka pla­ža ni­je­su sa­svim kom­pa­ti­bil­ni sa na­šim sta­ja­li­šti­ma, ali smo sprem­ni da oko tih pi­ta­nja tra­ži­mo kom­pro­mi­se u in­te­re­su gra­đa­na. Sa dru­ge stra­ne, Val­da­nos mo­ra­mo sa­ču­va­ti u c­je­lo­sti i oko te tač­ke, bar što se nas ti­če, ne­ma di­sku­si­je. Uosta­lom, za­šti­ta Val­da­no­sa je na na­še in­si­sti­ra­nje ušla i u ko­a­li­ci­o­ni spo­ra­zum, pa sma­tram da je oba­ve­za na­ših part­ne­ra da za­jed­nič­ki po­ku­ša­mo da ubi­je­di­mo Vla­du Cr­ne Go­re, ko­ja ra­di ovaj plan­ski do­ku­ment, da pri­hva­ti ovaj stav – ka­zao je Aba­zo­vić.
Pod­sje­ća­mo da će naj­va­žni­ji plan­ski do­ku­ment za ovu op­šti­nu bi­ti pred gra­đa­ni­ma 30 da­na. Iz­ra­da PUP-a je u ju­lu 2009. go­di­ne, od­lu­kom ta­da­šnjeg gra­do­na­čel­ni­ka Gzi­ma Haj­di­na­ge, pre­pu­šte­na Vla­di Cr­ne Go­re. Iz Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma po­ru­ču­ju da će u okvi­ru ras­pra­ve bi­ti or­ga­ni­zo­va­ne pre­zen­ta­ci­je pla­na, na ko­ji­ma će ob­ra­đi­vač i pred­stav­ni­ci Mi­ni­star­stva da­ti sve neo­p­hod­ne in­for­ma­ci­je, de­talj­no upo­zna­ti pri­sut­ne sa nje­go­vim sa­dr­ža­jem i na ko­joj će za­in­te­re­so­va­ni gra­đa­ni ta­ko­đe ima­ti mo­guć­nost ak­tiv­nog uče­šća u di­sku­si­ji.

 

M.K.
Izvor: DAN