Opština Ulcinj: Prvo hipoteka, pa novac na računu

July 4, 2014   | Ngjarjet - Events

opstina-ulcinjKre­dit od mi­li­on i dvje­sta hi­lja­da eura, ko­ji Op­šti­na Ul­cinj pla­ni­ra da uzme od Atlas ban­ke ka­ko bi sa­ni­ra­la te­šku fi­nan­sij­sku si­tu­a­ci­ju, bi­će naj­vje­ro­vat­ni­je, ope­ra­ti­van tek za mje­sec da­na. Iako je od­lu­ka o kre­dit­nom za­du­že­nju usvo­je­na još po­čet­kom ju­na i pret­hod­no do­bi­je­na sa­gla­snost re­sor­nog mi­ni­star­stva, Vla­da, od­no­sno Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja ne­dav­no je do­pi­som tra­ži­lo kom­plet­nu do­ku­men­ta­ci­ju, jer je u me­đu­vre­me­nu Atlas ban­ka pro­mi­je­ni­la ne­ke od uslo­va kre­di­ta. Ban­ka je pr­vo od­u­sta­la od da­va­nja kre­di­ta, a po­tom se pre­mi­šlja­la oko uslo­va ko­je je po­nu­di­la. Na­kon kon­ta­ka­ta čel­ni­ka lo­ka­la­ne upra­ve do­šlo je do pro­mje­na po pi­ta­nju grejs pe­ri­o­da ko­ji je utvr­đen na tri mje­se­ca. Osta­li uslo­vi su osta­li isti, od­no­sno kre­dit će bi­ti re­a­li­zo­van na pe­ri­od od se­dam go­di­na uz ka­mat­nu sto­pu od de­vet od­sto, a mje­seč­ni anu­i­tet će iz­no­si­ti dva­de­se­tak hi­lja­da eura.
Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za bu­džet i fi­nan­si­je Val­det Adže­mo­vić ka­že da se ta pro­ce­du­ra mo­ra po­što­va­ti jer je u Op­šti­ni na sna­zi Sa­na­ci­o­ni plan.
– Po­stu­pa­mo u skla­du sa tim pla­nom, ta­ko da smo pri­je ne­ko­li­ko da­na re­sor­nom mi­ni­star­stvu upu­ti­li za­htjev za sa­gla­snost. S ob­zi­rom na to da smo ra­ni­je do­bi­li sa­gla­snost za usva­ja­nje bu­dže­ta, ne bi tre­ba­lo da bu­de pro­ble­ma ni oko kre­di­ta jer je pla­ni­ran bu­dže­tom. U to­ku su raz­go­vo­ri sa ban­kom oko da­va­nja pod hi­po­te­ku ze­mlji­šta u vla­sni­štvu op­šti­ne. Ka­da to do­go­vo­ri­mo, osta­je da lo­kal­ni par­la­ment usvo­ji od­lu­ku o hi­po­te­ci, na­kon če­ga bi kre­dit tre­ba­lo da bu­de ope­ra­ti­van – po­ja­šnja­va Adže­mo­vić i do­da­je da bi se sve to mo­glo za­vr­ši­ti naj­ka­sni­je za mje­sec da­na.
Naj­ve­ći dio sred­sta­va kre­di­ta pla­ni­ran je za is­pla­tu di­je­la za­o­sta­lih za­ra­da za­po­sle­ni­ma u lo­kal­noj ad­mi­ni­stra­ci­ji i jav­nim pred­u­ze­ći­ma, za­vr­še­tak di­je­la po­če­tih in­ve­sti­ci­ja i fi­nan­si­ra­nje te­ku­ćih oba­ve­za. Po­što su za­o­sta­le za­ra­de tre­nut­no naj­ve­ći pro­blem, ne zna se ka­ko će na ka­šnje­nje kre­di­ta re­a­go­va­ti za­po­sle­ni, po­se­be­no oni u jav­nim pred­u­ze­ći­ma. Oni su po­sled­njih mje­se­ci u ne­ko­li­ko na­vra­ta štraj­ko­va­li tra­že­ći is­pla­tu za­ra­da i do­pri­no­sa.

Fatmir-Gjeka
Pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka ne­dav­no je je­dva uspio da smi­ri rad­ni­ke JP Vo­do­vod i JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti obe­ćav­ši da će do­bi­ti pla­te po­čet­kom ju­la. Ina­če, rad­ni­ci­ma, za­vi­sno od pred­u­ze­ća, pla­te ka­sne od 4 do 14 mje­se­ci. Za­sad su po tom osno­vu sto­pi­ra­ne bi­lo ka­ka­ve is­pla­te i sa ži­ro ra­ču­na Op­šti­ne ko­ji je od 9. ju­na blo­ki­ran zbog 539 hi­lja­da eura ko­je po pre­su­di Pri­vred­nog su­da na ime ka­ma­ta tre­ba pla­ti­ti be­o­grad­skoj fir­mi „Par­ti­zan­ski put”. Ka­ko sa­zna­je­mo, do ju­če je u toj fir­mi je is­pla­će­no ne­što vi­še od po­lo­vi­ne sred­sta­va. Pri­je ne­ko­li­ko go­di­na, beo­grad­ska fir­ma je blo­ki­ra­la ži­ro ra­čun op­šti­ne Ul­cinj, i na­pla­ti­la bli­zu 700 hi­lja­da eura glav­ni­ce na ime ure­đe­nja gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta, i ustu­pa­nja obje­ka­ta i pla­ca na Pri­sta­nu po osno­vu ugo­vo­ra iz de­cem­bra 1990. go­di­ne, sklo­plje­nim sa ta­da­šnjim SIZ-om sta­no­va­nja. Ina­če, to pred­u­ze­će iz­vr­ši­lo je sa­mo 60 od­sto fi­nan­sij­skih oba­ve­za, ali to, is­po­sta­vi­lo se, ni­je bi­lo smet­nja da pr­vo na­pla­ti glav­ni­cu, a sa­da i ka­ma­tu.
M.K.

Za­vr­šni ra­čun na dnev­nom re­du

Skup­štin­ska slu­žba upu­ti­la je od­bo­r­ni­ci­ma u ul­cinj­skom par­la­men­tu pred­log za­vr­šnog ra­ču­na bu­dže­ta op­šti­ne Ul­ci­nja za pro­šlu go­di­nu, kao i iz­vje­štaj o re­vi­zi­ji. Ka­ko se na­vo­di u tim do­ku­me­na­ti­ma, bu­džet op­šti­ne je la­ni re­a­li­zo­van oko 58 od­sto, od­no­sno od pla­ni­ra­nih 8,67 mi­li­o­na pri­ho­do­va­no je tek pet mi­li­o­na eura. Naj­bo­lja re­a­li­za­ci­ja ostva­re­na je od tran­sfe­ra (28 od­sto vi­še od pla­na) i od po­re­za (19 od­sto vi­še ne­go što je pla­ni­ra­no). Na stra­ni ras­ho­da, po­seb­no upa­da u oči či­nje­ni­ca da je na ka­pi­tal­ne iz­dat­ke utro­še­no sa­mo 14,5 od­sto pla­ni­ra­nih sred­sta­va.

Pri­ho­di od kre­di­ta, pro­da­je imo­vi­ne i tran­sfe­ra

Bu­dže­tom za 2014. go­di­nu ko­ji je u Skup­šti­ni op­šti­ne usvo­jen 31. mar­ta , po­lo­vi­na pri­ho­da pla­ni­ra­na je od kre­di­ta, pro­da­je imo­vi­ne i tran­sfe­ra. Bu­džet je pla­ni­ran u iz­no­su od 7 mi­li­o­na i 720 hi­lja­da eura, od če­ga je ka­pi­tal­ni dio dva i po mi­li­o­na. Bu­džet će, ka­ko je na­ja­vlje­no, obez­bi­je­di­ti nor­mal­no funk­ci­o­ni­sa­nje lo­kal­ne upra­ve i ula­ga­nje u in­fra­struk­tur­ne objek­te, a kao i pret­hod­nih go­di­na, lo­kal­na vlast naj­vi­še pri­ho­da oče­ku­je od po­re­za (2,4 mi­li­o­na), kre­di­ta (1,2 mi­li­o­na ), pro­da­je ze­mlji­šta (900 hi­lja­da), na­kna­da (458 hi­lja­da eura), lo­kal­nih ko­mu­nal­nih tak­si (272 hi­lja­da eura) i tran­sfe­ra iz Ega­la­zi­ci­o­nog fon­da i do­na­ci­ja (705 hi­lja­da eura).

Izvor: DAN