Završena rasprava o zaključcima za Solanu

July 9, 2014   | news

ULCINJSKA SOLANASkupština je danas završila raspravu o Predlogu zaključaka za rješavanje problema u ulcinjskoj Solani „Bajo Sekulić, koji bi trebalo da omoguće opstanak tog preduzeća.

Skupštinski Odbor je sredinom aprila jednoglasno predložio parlamentu da prihvati zaključke o kontrolnom saslušanju predstavnika Vlade i stečajne uprave ulcinjskog preduzeća, kojim se predviđa da Elektroprivreda (EPCG) što prije uključi struju Solani, kako bi se zaštitila proizvodnja i državna imovina.

Isporuka struje Solani bi, kako je objašnjeno, predviđala obavezu ulcinjskog preduzeća da dug prema elektroenergetskoj kompaniji isplati nakon pokretanja proizvodnog procesa. Preloženo je i da nadležni preduzmu sve neophodno kako bi radnicima Solane bile isplaćene zaostale zarade i povezan radi staž.

Odbor je predložio i da Vlada i Opština Ulcinj, uz podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), sagledaju mogućnosti da se u Solani kroz poslovno-tehničku saradnju obezbijede uslovi za nastavak proizvodnje. Predloženo je i da Vlada i Opština sagledaju mogućnost prodaje adekvatne državne ili opštinske imovine, kako bi se obezbijedila neophodna sredstva za nastavak primarne djelatnosti, odnosno proizvodnja soli, što ne bi podrazumijevalo prodaju imovine Solane.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, ocijenio je da je Solana klasičan primjer neuspjele tranzicije, crtanje poslova za kumove i organizovana pljačka stoljeća kroz brojne institucije sistema.

„Ovogodišnja berba soli je propala, ali se nadamo da će struja Solani biti uključena i da će se na taj način izbjeći ekološka katastrofa koja prijeti tom području. Nakon toga bi država trebalo da preuzme preduzeće“, rekao je Abazović.

On je naveo i da je zemljište na kojem se nalazi Solana državno, odnosno da ga preduzeće samo koristi, zbog čega njegova prodaja nije moguća.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, smatra da je imovina Solane glavno pitanje u cijeloj priči.

„Ideja da se jedan dio imovine Solane urbanizuje i proda kako bi se izmirila potraživanja radnika, kojima od 2011. godine nijesu isplaćene zarade, problematična je. Kako se može prodati imovina preduzeća koje je državno da bi se izmirile obaveze privatnika“, pitao je Vučinić.

Poslanik Force, Genci Nimanbegu, saopštio je da će se poslanici o predloženim zaključcima izjasniti najvjerovatnije 16. jula, tri mjeseca nakon što ih je Odbor predložio.

„Vrijeme za berbu soli je isteklo i sada ostaje samo nada da će usvajanje zaključaka pomoći da Solana opstane“, upozorio je Nimanbegu.

On je pitao na osnovu kojeg zakona će radnicima podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) biti omogućeno da dobiju otpremnine od Vlade, a zaposlenima u Solani neće.

„Solana je za Ulcinj, ono što je KAP za Podgoricu“, poručio je Nimanbegu i dodao da bi država, Vlada i Tužilaštvo morali da utvrde na koji način je privatizovano ulcinjsko preduzeće.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, naveo je da u Solani više nema radnika, već da su tamo samo flamingosi, koji su sada turistička atrakcija.

On je podsjetio da je dug Solane, u koju je 2005. godine uveden programirani stečaj, dostigao 1,7 miliona EUR. Solana je u klasičnom stečaju od 2011. godine, otkad se radnicima ne isplaćuju zarade, niti preduzeće podnosi finansijske izvještaje.

„Stečajni upravnik Solane, Ognjen Jovović, traži da se formira multidisciplinarni tim koji bi mu pomogao da nađe rješenje za preduzeće. A šta on onda radi? Nema tog tima koji bi mu pomogao“, poručio je Knežević.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, pozvao je poslanike da usvoje predložene zaključke kako bi se omogućio opstanak Solane.

„Ovo je pokušaj da se natjera Vlada da, kao većinski vlasnik EPCG, omogući isporuku struje Solani, da se sačuva imovina preduzeća i obezbijedi nastavak proizvodnje. Ovdje se radi o 49 radnika“, upozorio je Damjanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Zoran Jelić, smatra da je neophodno uložiti napor kako bi se Solana što prije stavila u funkciju i obezbijedila proizvodnja koja je veoma važna za Ulcinj.

„Zbog toga treba podržati predložene zaključke“, naveo je Jelić.

On je podsjetio da je na kontrolnom saslušanju predstavnika Vlade i stečajne uprave Solane predlagano da se dio imovine segmentira, kako bi se njenom prodajom obezbijedila sredstva za izmirenje potraživanja prema radnicima.

„Radnici to, međutim, nijesu shvatili na najbolji način“, saopštio je Jelić.

On smatra da bi Solani trebalo omogućiti pravo na koncesije za proizvodnju soli, koje joj je uvođenjem stečaja automatski ukinuto.

Poslanik DPS-a, Luiđ Škrelja, naveo je da je problem Solane politički, ekonomski i lokalni, a da bi država trebalo da pomogne kako bi se našlo rješenje za njen opstanak.

„Solana je značajna za Crnu Goru i Ulcinj i ona treba da opstane“, poručio je Škrelja.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura.

U kompaniju je 2005. godine, zbog duga od 13 hiljada EUR, uveden programirani stečaj, koji nije dao rezultate, pa je početkom 2011. godine uveden klasični.

Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Izvor: Mina BIZNIS / Analitika – Informativni Portal

YouTube Preview Image