U Ulcinj se uvodi stečaj od Atlas gru­pe – Video

July 10, 2014   | Ngjarjet - Events

Atlas-grupa-Crna-GoraPOD­GO­RI­CA – Uko­li­ko sud pri­hva­ti za­htjev Atlas gru­pe za is­pla­tu de­set i po mi­li­o­na eura na­vod­ne od­šte­te zbog ru­še­nja mon­ta­žnih obje­ka­ta na Ve­li­koj pla­ži u Ul­ci­nju, to bi ovu lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu uve­lo u ste­čaj. Na to su ju­če upo­zo­ri­li poslani­ci iz Ul­ci­nja Dri­tan Aba­zo­vić (Po­zi­tiv­na), Lji­lja­na Đu­ra­ško­vić (DF) i Gen­ci Ni­man­be­gu (For­ca), po­zi­va­ju­ći i tu­ži­la­štvo da is­pi­ta či­tav slu­čaj zbog sum­nji a spre­gu fi­nan­sij­skih moć­ni­ka i pra­vo­su­đa.

Abazovic - Nimanbegu-1
– Ako sud­stvo na­sta­vi spre­gu s fi­nan­sij­skim kla­no­vi­ma u Cr­noj Go­ri, mo­gu na­sta­ti ne­sa­gle­di­ve po­sle­di­ce – ka­zao je Aba­zo­vić.
On je di­rekt­no pro­zvao su­di­ju Mi­li­cu Po­po­vić ko­ja, ka­ko je re­kao, „kon­stant­no od­bi­ja sve do­ka­ze ko­ji kod sva­ko­ga ko je ma­lo upu­će­ni­ji u pra­vo ne bi tre­ba­lo da osta­vlja­ju bi­lo ka­kvu di­le­mu”. Ape­lo­vao je i na Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja i nji­hov sek­tor za od­bra­nu svo­jin­sko-prav­nih in­te­re­sa da se ovim pro­ble­mom de­talj­ni­je po­za­ba­ve.
– Za vri­je­me NA­TO bom­bar­do­va­nja če­ti­ri rad­ni­ka s Ko­so­va, od ko­jih se pro­tiv tro­ji­ce vo­di kri­vič­ni po­stu­pak, ne­le­gal­nim rad­nja­ma, od­no­sno fal­si­fi­ko­va­njem pe­ča­ta, Re­kre­a­turs Ko­so­va pre­ni­je­li su na fir­mu a.d „Re­kre­a­turs Bu­dva” ko­ju je ka­sni­je ku­pi­la Atlas gru­pa za 60.000 eura. Da­nas Atlas gru­pa od Op­šti­ne Ul­cinj po­tra­žu­je de­set i po mi­li­o­na eura, a od Bu­dve za pla­žu Ka­me­no­vo če­ti­ri mi­li­o­na. Da­kle, po­tra­žu­ju 250 pu­ta vi­še ne­go što su ulo­ži­li u taj pro­je­kat – upo­zo­rio je Aba­zo­vić.
Ob­ja­šnja­va­ju­ći de­ta­lje slu­ča­ja, pod­sje­tio je da je Re­pu­blič­ki ko­mi­tet za ur­ba­ni­zam, gra­đe­vi­nar­stvo i stam­be­no-ko­mu­nal­ne po­slo­ve Cr­ne Go­re rje­še­njem iz 1983.go­di­ne uki­nu­lo rje­še­nje Op­šti­ne Ul­cinj i ti­me omo­gu­ćio da objek­ti bu­du sru­še­ni.
– Op­šti­na Ul­cinj s tim ne­ma ni­ka­kve ve­ze. Me­đu­tim, oni tu­že op­šti­nu Ul­cinj, jer im je is­te­kao rok u ko­jem su mo­gli da pod­ne­su tu­žbu pro­tiv dr­ža­ve. Vla­sti Ko­so­va sa­op­šti­le su da su oni je­di­ni nad­le­žni u ovom spo­ru. Za cr­no­gor­ske su­do­ve to ne va­ži, jer i po­red svih sum­nji ve­za­nih za če­tvo­ro li­ca ko­ja su na ne­le­ga­lan na­čin do­šla u po­sjed fir­me s ogrom­nim ka­pi­ta­lom, ka­žu da je sve u re­du i da Atlas gru­pa ima pra­vo na is­pla­tu od­šte­te. Gra­đa­ni Ul­ci­nja se ne­će po­mi­ri­ti s od­lu­kom ko­ja bi išla na nji­ho­vu šte­tu. To mo­že ima­ti ka­ta­stro­fal­ne po­li­tič­ke po­sle­di­ce po Op­šti­nu Ul­cinj, ali i cje­lo­kup­no cr­no­gor­sko dru­štvo – ka­zao je Aba­zo­vić.
Ni­man­be­gu je oci­je­nio da se „ov­dje ra­di o za­me­ša­telj­stvu advo­ka­ta, ta­ko­zva­nih prav­nih li­ca ko­ja ne­ma­ju prav­ni le­gi­ti­mi­tet, pa mo­žda čak i sud­skih or­ga­na”.

Pushimorja-Kosoves-Plazha-madhe-K1-Ulqin-1
– Po­tvr­đi­va­nje pre­su­de, o če­mu tre­ba da se od­lu­ču­je ove sed­mi­ce, do­ve­lo bi se u pi­ta­nje funk­ci­o­ni­sa­nje Op­šti­ne Ul­cinj. Ra­di se o vi­še­mi­li­on­skom spo­ru zbog pro­ble­ma ko­ji je na­stao osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka. Ta­da­šnje pred­u­ze­će sa Ko­so­va je za po­moć zbog ze­mljo­tre­sa 1979. go­di­ne kre­nu­lo u iz­grad­nju kamp ku­ći­ca na Ve­li­koj pla­ži. Te kamp ku­ći­ce su po­li­tič­kim od­lu­ka­ma po­ru­še­ne 1982. go­di­ne. Jed­no pred­u­ze­će iz Bu­dve ko­je tvr­di da je prav­ni na­sled­nik te fir­me sa Ko­so­va do­vo­di u pi­ta­nje funk­ci­o­ni­sa­nje Op­šti­ne Ul­cinj. Ti­me bi se stvo­ri­la ne­na­dok­na­di­va šte­ta ne sa­mo za op­šti­nu, već i za či­tav sud­ski si­stem u Cr­noj Go­ri – po­ja­snio je on.
Ape­lo­vao je na sve nad­le­žne uklju­če­ne u ovaj slu­čaj da obra­te pa­žnju jer, ka­ko je na­veo, ima do­sta ne­le­gi­tim­nih, ne­le­gal­nih i od­lu­ka ko­je se gra­ni­če s ti­me da bi vje­ro­vat­no i tu­ži­la­štvo mo­ra­lo ima­ti uvi­da o če­mu se sve tu ra­di.V.R.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image