Zoran Jelić: Obezbijediti uslove za proizvodnju u Solani

July 10, 2014   | news

PODGORICA – Skupština je u srijedu završila raspravu o Predlogu zaključaka za rješavanje problema u ulcinjskoj Solani „Bajo Sekulić“, koji bi trebalo da omoguće opstanak tog preduzeća.

Zoran Jelic

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić smatra da je neophodno uložiti napor kako bi se Solana što prije stavila u funkciju i obezbijedila proizvodnja koja je veoma važna za Ulcinj.

Koncesije

– Zbog toga treba podržati predložene zaključke. Smatram da bi Solani trebalo omogućiti pravo na koncesije za proizvodnju soli, koje joj je uvođenjem stečaja automatski ukinuto – naveo je Jelić, prenosi Mina biznis.
On je podsjetio da je na kontrolnom saslušanju predstavnika Vlade i stečajne uprave Solane predlagano da se dio imovine segmentira, kako bi se njenom prodajom obezbijedila sredstva za izmirenje potraživanja prema radnicima, što oni nijesu prihvatili.

I poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović pozvao je poslanike da usvoje predložene zaključke kako bi se omogućio opstanak Solane.

– Ovo je pokušaj da se natjera Vlada da, kao većinski vlasnik EPCG, omogući isporuku struje Solani, da se sačuva imovina preduzeća i obezbijedi nastavak proizvodnje. Ovdje se radi o 49 radnika – upozorio je Damjanović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović ocijenio je da je Solana klasičan primjer neuspjele tranzicije.
– Ovogodišnja berba soli je propala, ali se nadamo da će struja Solani biti uključena i da će se na taj način izbjeći ekološka katastrofa koja prijeti tom području. Nakon toga bi država trebalo da preuzme preduzeće – rekao je Abazović.

Zemljište

On je naveo i da je zemljište na kojem se nalazi Solana državno, odnosno da ga preduzeće samo koristi, zbog čega njegova prodaja nije moguća.

Skupštinski odbor je sredinom aprila jednoglasno predložio parlamentu da prihvati zaključke o kontrolnom saslušanju predstavnika Vlade i stečajne uprave ulcinjskog preduzeća, kojim se predviđa da Elektroprivreda što prije uključi struju Solani, kako bi se zaštitila proizvodnja i državna imovina.

Isporuka struje Solani bi, kako je objašnjeno, predviđala obavezu ulcinjskog preduzeća da dug prema elektroenergetskoj kompaniji isplati nakon pokretanja proizvodnog procesa. Preloženo je i da nadležni preduzmu sve neophodno kako bi radnicima Solane bile isplaćene zaostale zarade i povezan radi staž.

Odbor je predložio i da Vlada i opština Ulcinj, uz podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), sagledaju mogućnosti da se u Solani kroz poslovno-tehničku saradnju obezbijede uslovi za nastavak proizvodnje. Predloženo je i da Vlada i opština sagledaju mogućnost prodaje adekvatne državne ili opštinske imovine, kako bi se obezbijedila neophodna sredstva za nastavak primarne djelatnosti, odnosno proizvodnja soli, što ne bi podrazumijevalo prodaju imovine Solane.

Vučinić: Dobro smo radili i pomogli mnogim radnicima

Skupština je u srijedu završila raspravu o izvještaju o radu skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije u prošloj godini.

Predsjednik Komisije Janko Vučinić naveo je da se to skupštinsko tijelo trudilo da pomogne radnicima privatizovanih preduzeća, koji su to ocijenili pozitivno.

– Pozitivna ocjena radnika u slučajevima privatizacija koje smo razmatrali potvrđuje da smo dobro radili i da smo im pomogli – kazao je Vučinić.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić saopštio je da članovi Komisije nijesu sudije, ni policajci, već poslanici koji su utvrđivali da li je neki privatizacioni postupak urađen po zakonima, odnosno da li je privatizacija bila uspješna.

– Komisija je radila dobro i kvalitetno, ali zbog aktuelnih okolnosti nije uspjela da obavimo kontrolu planiranih 17 preduzeća, već devet, za koje su definisani zaključci o tome šta bi trebalo uraditi – rekao je Jelić.

Bi.R.

Izvor: DAN