Đe­ka: Upoznali smo predstavnike međunarodnih organizacija slu­ča­je­m „Par­ti­zan­ski put” i „ K1”

July 12, 2014   | news

Fatmir-Gjeka-UlqinFatmir Đeka traži reakciju tužilaštva

Pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka po­zvao je ju­če dr­žav­ne or­ga­ne da se uklju­če u ra­svje­tlja­va­nje slu­ča­je­va „Par­ti­zan­ski put” i „ K1”, u ko­ji­ma se od op­šti­ne na­pla­ću­je ili tra­ži 700 hi­lja­da, od­no­sno 10,5 mi­li­o­na eura. Đe­ka je na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re, ko­joj su pri­su­tvo­va­li pred­sjed­nik Skup­šti­ne i tri pot­pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne, ka­zao da su, u tre­nut­ku ka­da tre­ba da su fo­ku­si­ra­ni na tok i pro­du­že­nje tu­ri­stič­ke se­zo­ne, pri­nu­đe­ni da se ba­ve sud­skim pred­me­ti­ma ko­ji tra­ju ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja, vr­to­gla­vim od­štet­nim za­htje­vi­ma na šte­tu Op­šti­ne.
– Sma­tra­mo da u ovim pred­me­ti­ma ima ele­me­na­ta ko­ji­ma bi tre­ba­lo da se po­za­ba­vi dr­žav­no tu­ži­la­štvo, Mi­ni­star­stvo prav­de, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja, pred­sjed­ni­ca Vr­hov­nog su­da i sve dru­ge re­le­vant­ne in­sti­tu­ci­je sa ci­ljem ra­svje­tlja­va­nja isti­ne ka­ko bi se ko­nač­no sta­lo na put ovim fe­no­me­ni­ma, pa ih po­zi­vam da to i uči­ne. U su­prot­nom, Op­šti­na Ul­cinj, ko­ja i ina­če va­ži za jed­nu od naj­si­ro­ma­šni­jih na Cr­no­gor­skom pri­mor­ju mo­že bi­ti do­ve­de­na u sta­nje pot­pu­ne blo­ka­de i to­tal­ne pa­ra­li­za­ci­je ra­da sa ne­sa­gle­di­vim po­slje­di­ca­ma i šte­tom. Mi kao lo­kal­na vlast ni­je­smo u sta­nju da na se­be pre­u­zme­mo to­li­ku od­go­vor­nost. Uko­li­ko ova si­tu­a­ci­ja, po­sta­ne re­al­nost, na­ša iz­vr­šna i za­ko­no­dav­na vlast je sprem­na da man­dat vra­ti gra­đa­ni­ma, jer je­di­no oni mo­gu da od­lu­ču­ju o da­ljoj sud­bi­ni gra­da. Ne že­lim da pre­ju­di­ci­ram da­lji tok sud­skog pro­ce­sa, ali mi smo sprem­ni da sa sva­kim po­di­je­li­mo na­šu ar­gu­men­ta­ci­ju u ve­zi ovih slu­ča­je­va – ka­zao je Đe­ka.
On je pod­sje­tio da je bu­džet Op­šti­ne blo­ki­ran već ne­ko­li­ko sed­mi­ca zbog pra­vo­sna­žne sud­ske pre­su­de slu­ča­ja fir­me „Par­ti­zan­ski put” iz Be­o­gra­da. Sa­mo po osno­vu ka­ma­ta Op­šti­na je du­žna da pla­ti oko 700.000 eura, što je ekvi­va­lent­no iz­no­su ne­ko­li­ko mje­seč­nih pla­ta za­po­sle­nih u lo­kal­noj ad­mi­ni­stra­ci­ji.
– Do­sad je od Op­šti­ne pri­nud­no na­pla­će­no 450.000 eura. Kao re­zul­tat ove si­tu­a­ci­je, do­šlo je pot­pu­ne ob­u­sta­ve svih pla­ća­nja pre­ma rad­ni­ci­ma, do­ba­vlja­či­ma i od­la­ga­nje svih ugo­vo­re­nih po­slo­va. Dok tra­je ove ne­mi­la si­tu­a­ci­ja, mi se ovih da­na su­o­ča­va­mo sa na­ja­vom još jed­ne blo­ka­de ra­ču­na kao re­zul­tat sud­skog pred­me­ta iz 1983. go­di­ne, i iz­no­som od 10, 5 mi­li­o­na eura što su sko­ro dva na­ša go­di­šnja bu­dže­ta. Pod­sje­ćam da se u ovom slu­ča­ju kao tu­ži­lac po­ja­vlju­je Atlas gru­pa ko­ja pot­pu­no neo­sno­va­no te­re­ti Op­šti­nu za ru­še­nje obje­ka­ta mon­ta­žnog ti­pa, svi­ma po­zna­tih kao K1 ili sin­di­kal­no od­ma­ra­li­šte rad­ni­ka sa Ko­so­va. Mi ima­mo pu­no po­vje­re­nje u pra­vo­sud­ne or­ga­ne Cr­ne Go­re, od ko­jih oče­ku­je­mo da će uva­ži­ti či­nje­ni­ce i ar­gu­men­ta­ci­ju u ko­rist Op­šti­ne i ti­me de­man­to­va­ti gla­si­ne da iza sve­ga sto­je od­re­đe­ni in­te­re­si ko­ji ima­ju za cilj oma­lo­va­ža­va­nje i dis­kre­di­ta­ci­ju lo­kal­ne upra­ve – re­kao je Đe­ka.
Upi­tan da li su blo­ka­da ži­ro ra­ču­na op­šti­ne u slu­ča­ju „Par­ti­zan­ski put” i oče­ki­va­na pre­su­da u „slu­ča­ju K 1” tem­pi­ra­ni na­kon usto­li­če­nja no­ve vla­sti u Ul­ci­nju, Đe­ka je od­go­vo­rio da će se to ubr­zo vi­dje­ti.
– Ako po­sto­ji bi­lo ka­kva ve­za sa ovim slu­ča­je­vi­ma, to će se si­gur­no po­ka­za­ti. Ipak, ja ne že­lim da vje­ru­jem da je to ta­ko i da se sve de­ša­va na­mjer­no – za­klju­čio je pred­sjed­nik Op­šti­ne.
M.K.

Od­lo­že­no ro­či­šte

Pred Pri­vred­nim su­dom u Pod­go­ri­ci ju­če ni­je odr­ža­no ro­či­šte u slu­ča­ju „K 1”. Prav­ni za­stup­nik op­šti­ne Ul­cinj, po­zna­ti pod­go­rič­ki advo­kat Stan­ko Ma­rić re­kao je da je su­đe­nje od­lo­že­no po za­htje­vu tu­ži­o­ca, fir­me „Re­kre­a­turs”, od­no­sno Atlas gru­pe.
– Ro­či­šte je od­lo­že­no za sep­tem­bar, od­no­sno bi­će odr­ža­no na­kon ljet­njih od­mo­ra – ka­zao je Ma­rić.

Oba­vi­je­sti­će me­đu­na­rod­ne su­bjek­te

Đe­ka je na­ja­vio da će o slu­ča­je­vi­ma „Par­ti­zan­ski put” i „ K1” upo­zna­ti pred­stav­ni­ke De­le­ga­ci­je Evrop­ske uni­je, Mi­si­je OSCE-a, sve re­le­van­tne am­ba­sa­de i dru­ge me­đu­na­rod­ne or­ga­ni­za­ci­je ko­je se ba­ve za­šti­tom ljud­skih pra­va i slo­bo­da.
– Ima­mo str­plje­nja i če­ka­mo da­na­šnju sud­sku pre­su­du za ko­ju oče­ku­je­mo da bu­de ko­rekt­na i ne­pri­stra­sna. Že­lim da se za­hva­lim po­sla­ni­ci­ma Skup­šti­ne Cr­ne Go­re iz Ul­ci­nja na nji­ho­vom za­jed­nič­kom sta­vu u ve­zi ovog pro­ble­ma, či­me po­tvr­đu­ju da su ča­sni pred­stav­ni­ci gra­da Ul­ci­nja i da iskre­no ra­de na za­šti­ti nje­go­vih in­te­re­sa – za­klju­čio je pr­vi čo­vjek Ul­ci­nja.

Izvor: DAN