Op­šti­na Ulcinj du­žna da po­ro­di­ci Ha­ra­sa­ni iz Ul­ci­nja i fir­mi GKM is­pla­ti oko 150. 000€

August 1, 2014   | news

Opstina-Ulcinj_Komuna-e-Ulqinit_presjednikŽi­ro ra­čun lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve mo­gao bi usko­ro po­no­vo da bu­de blo­ki­ran na­kon što su po­sta­le pra­vo­sna­žne pre­su­de po ko­ji­ma je Op­šti­na du­žna da po­ro­di­ci Ha­ra­sa­ni iz Ul­ci­nja i pod­go­rič­koj fir­mi GKM is­pla­ti oko 150. 000 eura, sa­zna­je Dan. Pri­jet­nja no­vom blo­ka­dom ži­ro ra­ču­na Op­šti­ne do­dat­no bi is­kom­pli­ko­va­la iona­ko iz­u­zet­no te­šku fi­nan­sij­sku si­tu­a­ci­ju u grad­skoj ka­si ko­ja se od po­čet­ka ju­na na­la­zi u to­tal­nom ko­lap­su zbog od­lu­ke Pri­vred­nog su­da da se na ime ka­ma­ta be­o­grad­skoj kom­pa­ni­ji „Par­ti­zan­ski put“ pri­nud­no is­pla­ti 540. 000 eura. Pri­je ne­ko­li­ko go­di­na ta fir­ma je blo­ki­ra­la ži­ro ra­čun op­šti­ne Ul­cinj i na­pla­ti­la bli­zu 700.000 eura glav­ni­ce u spo­ru zbog obje­ka­ta i pla­ca ko­ji se na­la­ze na Pri­sta­nu. Ina­če, pod­go­rič­ka fir­ma ‘’GKM’’ je pro­šle go­di­ne re­kon­stru­i­sa­la grad­sku ka­pe­lu u na­se­lju Bi­je­la Go­ra, ali je ob­u­sta­vi­la ra­do­ve na­kon što im ni­je pla­ćen naj­ve­ći dio tro­ško­va pro­jek­ta. Na­kon to­ga, vla­snik kom­pa­ni­je je tu­žio Op­šti­nu ko­ja je u me­đu­vre­me­nu iz­gu­bi­la spor. Po­ro­di­ca Ha­ra­sa­ni po­tra­žu­je na­kna­du za od­u­ze­tu imo­vi­nu na ko­joj je iza zgra­de lo­kal­ne ad­mi­ni­stra­ci­je pri­je dva­de­se­tak go­di­na iz­gra­đen put. Nji­ma je tom pri­li­kom is­pla­ćen ma­nji dio na­kna­de zbog če­ga je slu­čaj go­di­na­ma bio pred­met su­đe­nja. Se­kre­tar za za­šti­tu op­štin­ske imo­vi­ne Gzim Ha­dži­be­ti po­tvr­dio je ju­če na­a­šem li­stu da se ra­di o ne­spor­nim du­go­vi­ma ko­ji su sa­da sti­gli na na­pla­tu.
–Ne­mam in­for­ma­ci­ju da je ži­ro ra­čun blo­ki­ran, ali je iz­vje­sno da se to mo­že do­go­di­ti, ba­rem u jed­nom od ova dva slu­ča­ja. U pred­me­tu po­ro­di­ce Ha­ra­sa­ni po­sto­ji i pre­su­da Vr­hov­nog su­da na su­mu od oko 100. 000 eura bez ura­ču­na­tih ka­ma­ta. Što se ti­če fir­me ko­ja je re­kon­stru­i­sa­la ka­pe­lu, s nji­ma je po­stig­nut okvir­ni do­go­vor da ne in­si­sti­ra­ju na pri­nud­noj na­pla­ti, jer usko­ro oče­ku­je­mo kre­dit od In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­nog fon­da, te će im se iz tih sred­sta­va is­pla­ti­ti sva po­tra­ži­va­nja, ka­zao je Ha­dži­be­ti. Se­kre­tar se­kre­ta­ri­ja­ta za bu­džet i fi­nan­si­je Val­det Adže­mo­vić ka­že za „Dan“ da Op­šti­na ne mo­že ni­šta ura­di­ti u slu­ča­ju da na sna­gu po­no­vo stu­pi pri­nud­na na­pla­ta.
-Ka­da do to­ga do­đe, i to će­mo mo­ra­ti da pla­ti­mo kao u slu­ča­ju „Par­ti­zan­ski put“. Kad će se to de­si­ti, ne znam da ka­žem. O to­me se pri­ča već ne­ko vri­je­me, ali još ni­šta ni­je sti­glo na na­pla­tu. U sva­kom slu­ča­ju, bi­će ve­o­ma te­ško, jer je op­štin­ska ka­sa pra­zna. Ni­smo za­do­volj­ni re­a­li­za­ci­jom svih pri­ho­da. S jed­ne stra­ne, pri­ho­di od tak­sa i pri­vre­me­nih obje­ka­ta ostva­re­ni su po pla­nu, ali su iz­o­sta­la oče­ki­va­na sred­stva od na­pla­te po­re­za na ne­po­kret­no­sti. Sad su nam pri­o­ri­tet pla­te za­po­sle­ni­ma, jer smo vi­še mje­se­ci u za­o­stat­ku. Oče­ku­je­mo da se usko­ro ko­nač­no re­a­li­zu­je kre­dit od 1,2 mi­li­o­na, kao i kre­dit od po­la mi­li­o­na za in­ve­sti­ci­je. To bi do­ne­kle po­pra­vi­lo si­tu­a­ci­ju- ka­že Adže­mo­vić.
SO Ul­cinj usvo­ji­la je ne­dav­no od­lu­ku o kre­dit­nom za­du­že­nju kod Atlas ban­ke, ali se još če­ka sa­gla­snost Mi­ni­star­stva fi­na­nsi­ja, jer je u Op­šti­ni na sna­zi sa­na­ci­o­ni plan. Taj kre­dit tre­ba­lo je da bu­de ope­ra­ti­van još po­čet­kom ju­la, ali je ban­ka u me­đu­vre­me­nu pro­mi­je­ni­la dio uslo­va kre­di­ti­ra­nja. S ob­zi­rom na to da još ni­je do­go­vo­re­no šta će Op­šti­na po­nu­di­ti kao ga­ran­ci­ju za kre­dit, ni­ti je o to­me od­lu­či­vao lo­kal­ni par­la­ment iz­vje­sno je da će za­po­sle­ni još ne­ko vri­je­me če­ka­ti kre­dit za pla­te.
M.K.

Par­ti­zan­ski put

Vr­hov­ni sud je po re­vi­zi­ji op­šti­ne Ul­cinj ne­dav­no do­nio rje­še­nje ko­jim je uki­nuo pre­su­de Ape­la­ci­o­nog i Pri­vred­nog su­da u fa­mo­znom slu­ča­ju “Par­ti­zan­ski put” u di­je­lu ko­ji se od­no­si na ka­ma­te. Zbog to­ga je sud­ski iz­vr­ši­telj ob­u­sta­vio pla­ća­nje ka­ma­ta i na­lo­žio da se od­re­đe­na sred­stva vra­te što je u me­đu­vre­me­nu i uči­nje­no. U pret­hod­nih mje­sec i po sa ži­ro-­ra­ču­na Op­šti­ne, ko­ji je za to vri­je­me u blo­ka­di, is­pla­će­no je čak 670 od 780.000 eura po tom osno­vu. Slu­čaj je, ka­ko sa­zna­je­mo, vra­ćen na po­nov­ni po­stu­pak, a pre­su­đe­no je da Op­šti­na toj be­o­grad­skoj fir­mi ne tre­ba da pla­ti ni na­kna­du za pro­jekt­nu do­ku­men­ta­ci­ju u iz­no­su od 105.000 eura.

Op­šti­ni du­žni šest mi­li­o­na

Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma, du­go­vi prav­nih i fi­zič­kih li­ca pre­ma Op­šti­ni Ul­cinj u ovom tre­nut­ku iz­no­se oko šest mi­li­o­na eura, upra­vo ono­li­ko ko­li­ko se pro­cje­nju­je da su du­go­vi lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve. Sa­mo dug fi­zič­kih li­ca ko­ji pre­ma­šu­je tri hi­lja­de eura iz­no­si čak mi­li­on i po eura.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image