Ekološka bomba Ulcinja ” Port Milena”

September 10, 2014   | news

Ekoloska bomba Ulcinja-Port-Milena“Portomilena” je danas “ekološka bomba” Ulcinja, neko kaže i Crne Gore. Ja se ne slažem sa tom konstatacijom, zbog toga što Crna Gora ne brine mnogo o Portamileni, bez obzira što ona nosi tako zvučno ime. Izgleda da je u glavama lokalnih i Republičkih moćnika sazrela ideja da je dobro Portamilenu i Solanu “vratiti “prirodi. Na tome se već uveliko radi, Sollana izgleda kao da ju je neko “bombardovao”, sve je opljačkano, porušeno i napušteno, pumpe, uključijući i ou glavnu na rtu od Đerana namjerno isključene i uništene, tako da su bazeni već puni vode, i sve polako dobija svoj prvobitni izgled.

Ekoloska bomba Ulcinja-Port-Milena-1

A prvobitni izgled je bio još davne 1885 god. kada je po naredbi Knjaza i Gospodara Crne Gore, ruski inžinjer Varman prokopao kanal koji je narod iz milošte dao ime Milena, po Kneginji Mileni. Naravno, Knjaz je bi pametan i znao je zbog čega je dao tu ideju i taj nalog. Želio je da tu bude žitnica Crne Gore, međutim, Varman nije znao da je taj sistem kripto depresija, pa je slana voda doprla u kanal. Ali ta slana voda je imala drugu prednost, uništila je komarce, dok je u njega doprla čista morska voda, bogata ribom, po kojemu je kanal dugo bio poznat i prepoznat. Kasnije izgradnjom Solane, kanalom se transportovala so do Rta od Đerane, malom dresinom.

PORT MILENA – Ekoloska Bomba Ulcinja i Crne Gore.4

Danas je Portamilena toliko zagađena, kanalizacjom, otpadnim vodama i raznim tvrdim materijalima, uljima i slično, tako da mi, koji smo ponekad prinuđeni da tu vežemo čamce kada je nevrijeme, se teško odlučujeo da je zagazimo. Morate imati potpuno zdrave ekstremitete da bi ste odvezali čamac i krenuli prema moru, u protivnom postoji mogućnost infekcije oboljenja. Tako vam danas izgleda mjesto, po kojemu je Ulcinj bio prepoznatliv, jer je u ovom dijelu bio i jedan veliki restoran “Kalimera”, kao i bezbroj malih ribarskih kućica nazvanih “Kalimere” sa kojih je lovljena riba. Sada tu nema više ničega, ostala je po neka mala kućica, kao sjećanje na onaj turizam iz zlatnih vremena, i jedan ekosistem koji se polako pretvara u “Ekološku bombu” u “Ekološkoj državi”…

Ismet Karamanaga Facebook