Kite surfing u Ulcinju – Zabava na plaži!

September 10, 2014   | Ngjarjet - Events

PACHA Surf Beach-Ulcinj-MontenegroKada na Velikoj Plaži krene da duva Maestral turisti uglavnom zbog velikih talasa ne ulaze u vodu, ali na desetine kajtera upravo to i čeka, razapnu „zmajeve“ i postaju prava atrakcija na plaži.

Ako ste ljubitelji aktivnog odmora u Ulcinju se možete oprobati u kite surfingu, neobičnom i veoma dinamičnom ekstremnom sportu. Kite surf je kombinacija windsurfa, wakeboarda, paraglajdinga i surfinga. Relativno je mlad sport (1997. uzima se kao godina početka komercijalnog kite surfinga), ali je za kratko vrijeme stekao brojne simpatizere širom svijeta. U Crnu Goru prvi surferi dolaze 2000. godine, a od tada Velika Plaža postaje jedna od vodećih destinacija u Evropi kada je ovaj sport u pitanju.

Vjetar, koji na Velikoj Plaži duva gotovo svaki dan i veliki broj sunčanih dana u godini, idealna su kombinacija za ovaj sport.

Kajteri koriste snagu vjetra da bi kajtom, koji im služi kao jedro, surfovali na dasci (kite board). Površina kajta je od 5 do 20 m2 i za vozača je pričvršćen trapezom koji se najčešće nosi oko struka.

PACHA Surf Beach-Ulcinj-Montenegro-1

“Ovdje dolaze kajteri iz cijelog svijeta, a poslednjih par godina najviše ih je iz Njemačke, Belgije, Holandije i Rusije”, rekao nam je jedan od instruktora iz kite surf kluba “Pasha”.

Ako mislite da vam za bavljenje ovim sportom treba posebna fizička pripremljenost ili poznavanje nekih drugih “surf disciplina”, griješite.

“Treba vremena da se nauči, nije lagano, ali nije ni pretjerano teško. Nije potrebno biti snažan, ali je važno biti spretan i naučiti kako držati ravnotežu. Ide se uz vjetar, niz talase. Za nekih 10-15 časova može se naučiti najosnovnije i stati na vodu. Ovaj sport je relativno bezbjedan, a svaka škola pored instruktora ima i spasioce, glisere za transport…”, kaže jedan od instruktora, napominjući da godine nisu prepreka za bavljenje ovim sportom.

A šta kažu turisti koji zbog “jahanja” na talasima ovdje ostaju od početka maja do oktobra koliko na Velikoj Plaži traje surf- sezona.

“Dolazim ovdje već sedam godina. Uslovi za surfovanje su odlični, a cijene smještaja povoljnije nego u drugim svjetskim surf – centrima”, rekla nam je djevojka iz Belgije, koja sa momkom takođe surferom, putuje po svijetu u potrazi za “morskim” avanturama.

PACHA Surf Beach-Ulcinj-Montenegro-2

“Ovaj sport kada se jednom nauči, ne može da se zaboravi . To je prije svega jedna dobra zabava”, kaže ova kajterka, a nama ostaje da joj vjerujemo.

Na Velikoj Plaži postoji nekoliko škola za obuku kajtera gdje se može i iznajmiti oprema. Cijene se kreću od 100 do 350 eura u zavisnosti od broja časova i perioda sezone kada bi ste pohađali kurs. Početkom sezone, u maju, cijene su nešto niže, a najskuplje je u periodu od sredine jula do kraja avgusta. U saradnji sa Jedriličarskim Savezom Crne Gore, Nacionalnom i lokalnom Turističkom organizacijom  škole organizuju razna takmičenja u cilju promocije i popularizacije ovog sporta.

Izvor: Mondo