Radović: Treba nam sajamski centar, ne hoteli

September 21, 2014   | Ngjarjet - Events

sasa radovicDirektor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Saša Radović očekuje da će ova sezona za nekoliko procenata biti bolja nego prošlogodišnja, koja je bila rekordna i to zahvaljujući posjeti u avgustu kada je, prema prvim procjenama ostvareno oko četiri miliona noćenja. Radović je ocijenio i da je za Crnu Goru gradnja kongresnog sajamskog centra bitnija od novih hotela.

“Ova sezona nažalost ima još jedan hendikep a to je što se upoređuje sa prošlogodišnjom, koja je bila rekordna. Dosta očekujemo od postsezone, iako nas i sada prate loše vremenske prilike, ali fakat je da je tako svugdje na Mediteranu-ljetnja turistička sezona zavisi od sunca a zimska od visine sniježnog pokrivača”, rekao je on u intervjuu za Atlas TV.

Prema podacima Ministarstva finansija, kako kaže Radović, za prvih osam mjeseci u budžetu je prihodovano za 30 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine i čak tri odsto više od plana.

“I bez novih turista ima prostora da se poveća prihod i to da jedan dio sive ekonomije uvedemo u legalne tokove. Tokom avgusta nam ne treba nijedan dodatni turista u narednih pet godina”, rekao je on.

On je odbacio ocjene da se crnogorski turizam dominatno oslanja na rusko tržište koje ove godine pogađa politička kriza i srpsko, koje je bilo pogodjeno poplavama. Kako je dodao, turisti iz regiona čine jednu trećinu ukupnih turista.

Radović kaže da treba da se uvežu svi segmenti turizma i dodaje da je danas bitnije investirati u kongresno sajamski centar nego u nove hotele, jer bi to značajnije produžilo sezonu.

“Jer uz našu blagu mediteransku klimu, tokom zime, možemo imati i razne oblike zdravstvenog turizma, vrlo popularne sliming programe, detoksikacije, kozmetičke tretmane, ali i sportski turizam”, kaže on.

Radović kaže da svi koji prevashodno žive od turizma, dobro vode cjenovnu politiku i balansiraju. On dodaje da je problem previsokih cijena u vanpansionskoj ponudi.

“Mislim da nema razloga da je parking tako skup. Oni su svake godine skuplji za po 20 odsto, a ne vidimo da se nešto posebno uložilo u ta parking mjesta”, ocijenio je Radović.

Smatra i da svi koji ponude novi veći kvalitet, mogu da povećavaju cijene a da će ih u suprotnom tržište kazniti.

Izvor: RTCG