U Ulcinj pijavica čupala drveće i nosila krovove

September 24, 2014   | Ngjarjet - Events

Erë e fortë në Ulqin-Saranda-Beach-4UL­CINj /BAR – U oluj­nom ne­vre­me­nu, ko­je je ju­če u zo­ru za­hva­ti­lo ši­re pod­ruč­je Ul­ci­nja, ošte­će­ne su pri­vat­ne ku­će i broj­ni ugo­sti­telj­ski objek­ti na oba­li. Ura­gan­ski vje­tar, ko­ji je pra­ćen ki­šom du­vao sve­ga de­se­tak mi­nu­ta, no­sio je kro­vo­ve i ču­pao dr­ve­će, a naj­vi­še šte­te pri­či­nje­no je na Ve­li­koj pla­ži, od­no­sno na ne­ko­li­ko ku­pa­li­šta, gdje su uda­ri vje­tra na mo­men­te do­sti­za­li i do 100 ki­lo­me­ta­ra na sat. Raz­ba­ca­ni sun­co­bra­ni i le­žalj­ke, sru­še­ni kro­vo­vi ugo­sti­telj­skih obje­ka­ta i ra­zno­vr­sni ot­pa­ci bu­kval­no su pre­kri­li 12 ki­lo­me­ta­ra du­gu pla­žu. Pred­sjed­nik Udru­že­nja za­ku­pa­ca pla­ža Pre­lja Škre­lja po­tvr­dio je da je olu­ja naj­vi­še po­go­di­la pla­že „No­ki bič” i „Sa­ran­da”, na ko­ji­ma se, pre­ma pr­vim pro­cje­na­ma, šte­ta od ne­vre­me­na kre­će iz­me­đu 15 i 20 hi­lja­da eura.
– Na ku­pa­li­štu „No­ki bič” ura­gan­ski vje­tar ču­pao je sun­co­bra­ne i no­sio le­ža­lje­ke svud oko­lo. Pri­lič­no je ošte­ćen glav­ni obje­kat na ko­me se uru­šio krov. Pla­ža „Sa­ran­da” ta­ko­đe je pre­tr­pje­la šte­tu. Nad­le­žne ko­mi­si­je tek tre­ba da utvr­de o ko­li­koj ma­te­ri­jal­noj šte­ti je ri­ječ – ka­zao je Škre­lja, ina­če za­ku­pac ču­ve­ne „Ko­pa­ka­ba­ne”. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, šte­te ima i na mno­gim dru­gim pla­ža­ma jer je olu­ja ko­ja je sti­gla iz­ne­na­da bi­la to­li­ko ja­ka da se či­ni­lo da će sve od­ni­je­ti.
– Ču­var na mo­joj pla­ži re­kao mi je da su pi­ja­vi­ce bi­le to­li­ko sna­žne da su osta­vi­le ogrom­ne kra­te­re u pi­je­sku. Sre­ća u ne­sre­ći je da je sve po­tra­ja­lo krat­ko, ina­če bi po­sle­di­ce bi­le ka­tar­stro­fal­ne – na­vo­di Škre­lja i do­da­je da se za­kup­ci, osim sa pro­ble­mi­ma zbog lo­še tu­ri­stič­ke se­zo­ne, sa­da mo­ra­ju su­o­či­ti i sa šte­tom od ne­vre­me­na.
Po­sle­di­ce olu­je vi­dlji­ve su i u gra­du gdje je jak za­pad­ni vje­tar ošte­tio vi­še kro­vo­va na ku­ća­ma. U mno­gim ugo­sti­telj­skim objek­ti­ma vla­sni­ci su za­te­kli po­ru­šen in­ven­tar i pre­vr­nu­te sun­co­bra­ne u ljet­njim ba­šta­ma. Na ma­gi­stral­nom pu­tu pre­ma Adi Bo­ja­ni i So­lan­skom pu­tu vje­tar je obo­rio dr­ve­će na ko­lo­vo­zne tra­ke, pa se na tim re­la­ci­ja­ma sa­o­bra­ćaj od­vi­jao uspo­re­no.
Eki­pe JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti ima­le su mno­go po­sla jer je osim obo­re­nih sta­ba­la sa uli­ca tre­ba­lo uklo­ni­ti ve­li­ku ko­li­či­nu opa­log li­šća, gra­na i sva­ko­ja­kog ot­pa­da ko­je je ura­gan­ski vje­tar raz­nio po gra­du i oko­li­ni. Slič­no ne­vri­je­me po­go­di­lo je ul­cinj­sku ri­vi­je­ru i sre­di­nom ju­na ka­da su tzv. pi­ja­vi­ce na­pra­vi­le ha­os na Adi Bo­ja­ni. Olu­ja je ta­da pri­lič­no ošte­ti­la re­sto­ran „Kod Ćić­ka”, a zna­čaj­nu ma­te­ri­jal­nu šte­tu pre­tr­pje­lo je nu­di­stič­ko na­se­lje i ve­li­ki broj pri­vat­nih ku­ća na oba­la­ma ri­je­ke.
Oluj­no ne­vri­je­me u Ba­ru je iza­va­lo šte­te u cen­tru gra­da, kao i na pe­ri­fe­ri­ji. Vje­tar je oba­rao i ču­pao dr­ve­će, ru­šio opla­te sa zgra­da…
Ne­vri­je­me je pri­či­ni­lo šte­tu i na ga­to­vi­ma AD „Ma­ri­na”, gdje je ošte­će­no pet jah­ti.
– Usled pli­me, na če­ti­ri jah­te ko­je su bi­le u vo­di na­ni­je­ta je ma­nja šte­ta, dok je jed­na jah­ta skli­znu­la sa „ko­li­jev­ke” su­vog ve­za – ka­zao je v.d. iz­vr­šnog di­rek­to­ra AD „Ma­ri­na” Alek­san­dar Ćo­rić.
Pre­ma ri­je­či­ma di­rek­to­ri­ce sek­to­ra Ze­le­ni­lo Mi­re Pren­to­vić, obo­ren je ve­li­ki broj sta­ba­la, a ima pu­no i po­lo­mlje­nih gra­na ši­rom gra­da, od zgra­de Gim­na­zi­je, do Do­ma kul­tu­re, Uli­ce Jo­va­na To­ma­še­vi­ća, Ma­ke­don­skog na­se­lja… Uglav­nom su po­lo­mlje­ne me­li­je, ošte­će­no je i jed­no sta­blo euka­lip­tu­sa, ukra­sne ja­pan­ske šlji­ve i gra­ne čem­pre­sa.
– Eki­pe su na te­re­nu i ima­ju mno­go po­sla na ukla­nja­nju obo­re­nih sta­ba­la i po­sle­di­ca ne­vre­me­na – ka­za­la je Pren­to­vi­će­va.
Pre­ma ri­je­či­ma Du­ška Lu­ni­ća, de­žur­nog u Hi­dro­me­te­o­ro­lo­škoj sta­ni­ci Bar, od po­ne­djelj­ka uve­če du­va sje­ver­ni i sje­ve­ro­i­stoč­ni vje­tar, pro­sječ­nom br­zi­nom od oko 80 ki­lo­me­ta­ra na čas, a ju­če uju­tro, po­sle čet­i­ri sa­ta, za­bi­lje­žen je krat­ki udar vje­tra ko­ji je do­sti­gao 150 ki­lo­me­ta­ra na čas.
M.K.- D.S.

Mi­li­on­ska šte­ta na ga­to­vi­ma Lu­ke Bar

Oluj­no ne­vri­je­me ko­je je za­hva­ti­lo Bar oko če­ti­ri sa­ta uju­tro na­ni­je­lo je mi­li­on­sku šte­tu na ga­to­vi­ma Lu­ke Bar. Tri di­za­li­ce ko­je su u vla­sni­štvu AD „Kon­tej­ner­ski ter­mi­nal i ge­ne­ral­ni te­re­ti” one­spo­so­blje­ne su od po­sle­di­ca ne­vre­me­na. Pre­ma pr­vim pro­cje­na­ma, šte­ta je oko mi­li­on eura. Ta­ko­đe, oluj­ni vje­tar od­nio je i oko 300 kva­dra­ta li­me­nog kro­va iz­nad jed­nog od skla­di­šta AD „Kon­tej­ner­ski ter­mi­nal i ge­ne­ral­ni te­re­ti”.
Ka­ko sa­zna­je­mo, jed­na di­za­li­ca, no­si­vo­sti osam to­na, na­mi­je­nje­na za is­to­var i uto­var kon­tej­ne­ra, pa­la je u mo­re i prak­tič­no blo­ki­ra­la ope­ra­ti­vu na ga­tu 1.
Dru­ge dvi­je di­za­li­ce su is­ko­či­le iz ši­na, po­ki­da­le ka­blo­ve, či­me je, one­spo­so­blje­na upo­tre­ba ovog di­je­la luč­ke me­ha­ni­za­ci­je. Oče­ku­je se do­la­zak pred­stav­ni­ka osi­gu­ra­va­ju­će ku­će ko­ja će pro­ci­je­ni­ti šte­tu.
Za da­nas je na­ja­vlje­no uplo­vlja­va­nje jed­nog te­ret­nog bro­da, pa na­sta­la si­tu­a­ci­ja mo­že iza­zva­ti još te­že po­sle­di­ce.
Ve­ćin­ski vla­snik AD „Kon­tej­ner­ski ter­mi­nal i ra­su­ti te­re­ti” od po­čet­ka go­di­ne je tur­ska kom­pa­ni­ja „Glo­bal ports”.

Sni­jeg na Ža­blja­ku

Ža­bljak i ci­je­lo dur­mi­tor­sko pod­ruč­je ju­če uju­tru osva­nu­lo je pod sni­je­gom. Vi­si­na pr­vog ovo­je­se­njeg sni­je­žnog po­kri­va­ča iz­no­si­la je dva cen­ti­me­tra, a tem­pe­ra­tu­ra va­zdu­ha u šest ča­so­va spu­sti­la se na nu­la ste­pe­ni Cel­zi­ju­sa. To­kom da­na do­šlo je do sta­bi­li­za­ci­je vre­me­na, pa se sni­jeg u gra­du i ni­žim kra­je­vi­ma ni­je du­že za­dr­žao.
Iako je ka­len­dar­ski je­sen tek star­to­va­la, vre­men­ske ne­pri­li­ke ni­je­su iz­ne­na­di­le ži­te­lje ovog pla­nin­skog pod­ruč­ja.
Po ri­je­či­ma Mi­ća­na Žu­gi­ća, sto­ča­ra iz pod­dur­mi­tor­skog se­la No­va­ko­vi­ći, pr­vi ovo­je­se­nji sni­jeg sim­bo­lič­no je ozna­čio „kraj lje­ta, ko­jeg ni­je ni bi­lo“.
– Ove je­se­ni sni­jeg je pao pre­ra­no, a ima­ju­ći u vi­du vi­še­mje­seč­ni ki­šni pe­ri­od ko­ji je iza nas, kao da je sim­bo­lič­no ozna­čio kraj lje­ta ko­jeg na Dur­mi­to­ru prak­tič­no ni­je ni bi­lo. Ipak, na­da­mo se da će ove je­se­ni bi­ti još li­je­pih da­na jer do­sta to­ga mo­ra da se po­ra­di u su­sret zi­mi. Ovaj pre­u­ra­nje­ni sni­jeg sva­ka­ko pred­sta­vlja opo­me­nu da je pred na­ma du­ga i hlad­na zi­ma – ka­že ovaj dur­mi­tor­ski sto­čar. V.Š.

Izvor: DAN