Ulcinj: Atlas banka „zateže” zbog slučaja „K1”

October 8, 2014   | news

OPSTINA-ULCINJ-KOMUNA-ULQINITKre­dit od mi­li­on i 200 hi­lja­da eura ko­ji Op­šti­na pla­ni­ra da uzme od Atlas ban­ke, ka­ko bi sa­ni­ra­la te­šku fi­nan­sij­sku si­tu­a­ci­ju naj­vje­ro­vat­ni­je ne­će bi­ti ope­ra­ti­van ni na­red­nih mje­sec da­na jer, ka­ko „Dan“ sa­zna­je, ta ban­ka za­te­že odo­bra­va­nje tra­že­nih fi­nan­sij­skih sred­sta­va zbog slu­ča­ja „K1“, u ko­me „Atlas gru­pa“ od Op­šti­ne po­ku­ša­va da na­pla­ti 10. 5 mi­li­o­na eura na ime od­šte­te za po­ru­še­no na­se­lje Sin­di­ka­ta Ko­so­va na Ve­li­koj pla­ži. Fir­ma „Re­kre­a­turs“, ko­ju je ka­sni­je na ber­zi ku­pi­la „Atlas gru­pa“, tu­ži­la je op­šti­nu Ul­cinj zbog ru­še­nja pri­je tri de­ce­ni­je obje­ka­ta ko­ji su, ina­če, sru­še­ni rje­še­njem ta­da­šnjeg Re­pu­blič­kog ko­mi­te­ta za ur­ba­ni­zam i gra­đe­vi­nar­stvo. Iz­vor „Da­na“ iz lo­kal­ne upra­ve ka­zao je da su u „Atlas gru­pi“, lju­ti zbog „pra­ši­ne ko­ja se u me­di­ji­ma po­di­gla oko ovog slu­ča­ja, a ko­ju su iz­me­đu osta­log po­di­gli po­sla­ni­ci iz Ul­ci­nja Dri­tan Aba­zo­vić iz Po­zi­tiv­ne, Genc Ni­man­be­gu iz For­ce i dr Lji­lja­na Đu­ra­ško­vić iz DF-a“.
– Njih tro­je su u dva na­vra­ta na kon­fe­ren­ci­ji za me­di­je u Pod­go­ri­ci ka­za­li ka­ko sma­tra­ju da u po­me­nu­tom pro­ce­su ima ele­me­na­ta ko­rup­ci­je i ape­lo­va­li da se ne do­zvo­li spre­ga krup­nog ka­pi­ta­la, ko­rup­ci­je i sud­ske vla­sti, zbog če­ga bi Op­šti­na mo­gla da ban­kro­ti­ra. Upra­vo na­kon nji­ho­vog iz­la­ga­nja u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re i an­ga­žo­va­nja advo­kat­skog ti­ma, ko­ji će sa prav­nim ti­mom Op­šti­ne bra­ni­ti ovaj slu­čaj pred nad­le­žnim su­dom, po­če­li su pro­ble­mi oko re­al­i­za­ci­je kre­di­ta- tvr­di iz­vor „Da­na ”.
Od­lu­ka o kre­dit­nom za­du­že­nju usvo­je­na još po­čet­kom ju­na i pret­hod­no je do­bi­je­na sa­gla­snost re­sor­nog mi­ni­star­stva, Vla­da od­no­sno Mi­ni­star­stvo fi­na­nsi­ja po­tom je do­pi­som tra­ži­lo kom­plet­nu do­ku­men­ta­ci­ju jer je u me­đu­vre­me­nu Atlas ban­ka pro­mje­ni­la ne­ke od uslo­va kre­di­ta. Ban­ka je pr­vo od­u­sta­la od da­va­nja kre­di­ta a po­tom se pre­mi­šlja­la oko uslo­va ko­je je po­nu­di­la. Na­kon kon­ta­ka­ta če­lni­ka lo­kal­ne upra­ve do­šlo je do pro­mje­na po pi­ta­nju grejs pe­ri­o­da ko­ji je utvr­đen na tri mjse­ca. Usli­je­di­le su uslo­vlja­va­nja oko hi­po­te­ke jer su, isti­na pre­ma ne­po­tvr­đe­nim in­for­ma­ci­ja­ma, iz ban­ke kao za­log tra­ži­li ne­ke objek­te u vla­sni­štvu Op­šti­ne, a ne ze­mlji­šte.
Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za bu­džet i fi­na­nsi­je Valj­det Adže­mo­vić ka­zao je „Da­nu”ka­ko se pre­go­vo­ri oko uzi­ma­nja kre­di­ta od Atlas ban­ke još uvi­jek vo­de.
– Oče­ku­je­mo vr­lo br­zo sa­sta­na­ak u ve­zi pre­ci­zi­ra­nja uslo­va za hi­po­te­ku. Mi smo pri­pre­mi­li po­nu­du, od­no­sno pla­ni­ra­mo da pod hi­po­te­ku sta­vi­mo ze­mlji­šte i to ze­mlji­šte na ko­me je pla­ni­ra­na grad­nja. Ja ne­mam in­for­ma­ci­ju da je kre­dit sto­pi­ran i oče­ku­jem da će­mo ipak na­ći na­či­na da bu­du za­do­volj­ne obje stra­ne – tvr­di Adže­mo­vić.
On je do­dao da je kre­dit Op­šti­ni neo­p­ho­dan ka­ko bi se kon­so­li­do­va­la te­ška fi­na­sij­ska si­tu­a­ci­ja.
– Kre­dit će bi­ti naj­ve­ćim dje­lom utro­šen za iz­mi­ri­va­nje za­o­sta­lih za­ra­da za­po­sle­ni­ma u ad­mi­ni­stra­ci­ji i jav­nim pred­u­ze­ći­ma – ka­že Adže­mo­vi, ali ni­je mo­gao da pre­ci­zi­ra ka­da bi sred­sta even­tu­al­no mo­gla bi­ti ope­ra­tiv­na, jer uko­li­ko do­đe do do­go­vo­ra lo­kal­ni par­la­ment mo­ra da da sa­gla­snost za hi­po­te­ku. Uko­li­ko ga ban­ka odo­bri kre­dit će bi­ti re­a­li­zo­van na pe­ri­od od se­dam go­di­na, uz ka­mat­nu sto­pu od de­vet pro­ce­na­ta, a mje­seč­ni anu­i­tet će iz­no­si­ti oko dva­de­se­tak hi­lja­da eura. In­te­re­sant­no je da je za mi­li­on­sko za­du­že­nje Op­šti­na apli­ci­ra­la kod vi­še ba­na­ka ali je­di­no Atlas ban­ka pri­hva­ti­la da pre­go­va­ra oko uslo­va.M.Kne­že­vić

Rad­ni­ci če­ka­ju kre­dit ko oze­bli sun­ce

S ob­zi­rom da su za­o­sta­le za­ra­de tre­nut­no naj­ve­ći pro­blem u lo­kla­noj sa­mo­u­pra­vi, ne zna se ka­ko će na ka­šnje­nje kre­di­ta re­a­go­va­ti za­po­sle­ni, po­seb­no oni u jav­nim pred­u­ze­ći­ma. Rad­ni­ci su po­sled­njih mje­se­ci u ne­ko­li­ko na­vra­ta štraj­ko­va­li tra­že­ći is­pla­tu za­ra­da i do­pri­no­sa. Svje­sni da će pla­ta bi­ti jed­no ako bu­de kre­di­ta, nje­go­vu re­a­li­za­ci­ju če­ka­ju kao oze­bli sun­ce. Pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka je­dva je uoči se­zo­ne uspio da smi­ri rad­ni­ke JP Vo­do­vod i JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti obe­ćav­ši im da će do­bi­ti pla­te po­čet­kom ju­la. Rad­ni­ci­ma, za­vi­sno od pred­u­ze­ća, pla­te ka­sne od šest do 16 mje­se­ci.

Zbog blo­ka­da sa ra­ču­na ski­nu­to pre­ko mi­li­on eura

Od do­la­ska na vlast no­ve vla­sti u op­šti­ni Ul­cinj, kra­jem fe­bru­a­ra ove go­di­ne, bu­džet lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve je bio u blo­ka­di vi­še od tre­ći­ne tog pe­ri­o­da, a ukup­na su­ma ski­nu­tog nov­ca, sa­mo po toj osno­vi, u ne­što vi­še od 200 da­na vla­da­vi­ne pred­sjed­ni­ka Fat­mi­ra Đe­ke pre­ma­ši­će mi­li­on eura. Naj­vi­še je na­pla­ti­la be­o­grad­ska fir­ma „Par­ti­zan­ski put“ , ne­što pre­ko 700 hi­lja­da eura. Po­ro­di­ci Ha­ra­sa­ni za od­u­ze­tu ze­mlju is­pla­će­no je oko 120 hi­lja­da a po­ro­di­ci Sto­ja­no­vić po istom osno­vu tek tre­ba da se pla­ti pre­ko 250 hi­lja­da. Ako se zna da je pro­šle go­di­ne bu­džet u ovoj op­šti­ni re­a­li­zo­van pet mi­li­o­na eura, on­da se la­ko mo­že za­klju­či­ti da se ra­di o ve­li­kim sred­stvi­ma, ko­ja su, na pri­mjer, do­volj­na za iz­mi­re­nje svih du­go­va­nja za­po­sle­ni­ma u or­ga­ni­ma lo­kal­ne upra­ve.

Izvor: DAN