Ušće Bojane: Bageri čiste račvu i ušće rijeke

October 8, 2014   | news

Ada Bojana ulqin_ulcinj_montenegro.1UL­CINj – Pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka i di­rek­tor Upra­ve za vo­de Zo­ran Jan­ko­vić do­go­vo­ri­li su ju­če set hit­nih mje­ra za obez­bje­đe­nje pro­toč­no­sti ru­kav­ca i ra­čve ri­je­ke Bo­ja­ne. Ka­ko je na­kon sa­stan­ka sa­op­šte­no, pla­ni­ra­no je da se iz­vr­ši ba­ge­ro­va­nje u zo­ni ru­kav­ca (na ušću) i ra­čve i da se uklo­ni vi­šak ma­te­ri­ja­la ko­ji je pro­te­klih mje­se­ci ozbilj­no ugro­zio plov­nost, po­seb­no na de­snom ušću.
– Za ra­do­ve na te­re­nu bi­će an­ga­žo­va­ne dvi­je lo­kal­ne gra­đe­vin­ske fir­me sa ope­ra­ti­vom, ko­je će od­mah po­če­ti sa ra­do­vi­ma. Lo­kal­na sa­mo­u­pra­va ime­no­va­la je struč­nu ko­mi­si­ju ko­ja će nad­gle­da­ti po­slo­ve, od­no­sno utvr­di­ti gdje i ko­ja ko­li­či­na ma­te­ri­ja­la tre­ba da se iz­va­di. Cilj nam je da pri­je ve­li­kih ki­ša ri­je­ši­mo ovaj pro­blem ko­ji, osim što sa­da sko­ro da ne do­zvo­lja­va iz­la­zak plo­vi­la, mo­že u bu­duć­no­sti da vr­lo ne­po­volj­no uti­če na iza­zi­va­nje po­pla­va – sa­op­štio je pred­sjed­nik Skup­šti­ne op­šti­ne Ul­cinj Fu­ad Ha­dži­be­ti, ko­ji je pri­su­stvo­vao sa­stan­ku.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, si­tu­a­ci­ja na Bo­ja­ni je tre­nut­no ta­kva da je du­bi­na i ši­ri­na de­snog ru­kav­ca na ušću to­li­ko ma­la da vla­sni­ci plo­vi­la, po­seb­no ri­ba­ri, mo­ra­ju da iz ri­je­ke iz­la­ze na ušću sa al­ban­ske stra­ne.
– Zbog to­ga smo se ne­dav­no obra­ti­li Upra­vi za vo­de i vr­lo br­zo do­bi­li sa­gla­snost za iz­vo­đe­nje ra­do­va i svu struč­nu po­moć – ka­že Ha­dži­be­ti.
Zo­ran Jan­ko­vić je na­ja­vio da će se pri­je po­čet­ka i za­vr­šet­ka ra­do­va obi­ći lo­ka­ci­ja i utvr­di­ti ko­li­či­na iz­va­đe­nog ma­te­ri­ja­la.
– Ma­te­ri­jal ko­ji je za­sla­njen i ni­je za gra­đevin­sku upo­tre­bu bi­će na ras­po­la­ga­nju Op­šti­ni Ul­cinj i mo­že se is­ko­ri­sti­ti za na­si­pa­nje, re­kon­struk­ci­ju i odr­ža­va­nje za­štit­nih obje­ka­ta, a Upra­va za vo­de će obez­bi­je­di­ti ma­te­ri­ja­lna sred­stva za ovu na­mje­nu, a sve u ci­lju re­gu­la­ci­je pro­toč­no­sti ri­je­ke i za­šti­te od po­pla­va – re­kao je Jan­ko­vić.
Sa­stan­ku u Op­šti­ni Ul­cinj pri­sus­tvo­va­li su i pred­stav­ni­ci JP za upra­vlja­nje mor­skim do­brom, NVO sek­to­ra i Udru­že­nja ri­ba­ra sa Bo­ja­ne.M.K.

Izvor: DAN