Na oba­li ri­je­ke Bo­ja­ne na 23 lokacije niču objekti bez odobrenja

October 12, 2014   | news

Ada-Bojana-1U ci­lju pre­ven­ci­je de­va­sta­ci­je i uzur­pa­ci­je cr­no­gor­ske oba­le, Jav­no pred­u­ze­će za upra­vlja­nje mor­skim do­brom ape­lo­va­lo je na nad­le­žne in­sti­tu­ci­je da re­a­gu­ju po­vo­dom pri­ja­va pred­u­ze­ća ko­je se od­no­se na grad­nju bez odo­bre­nja na oba­la­ma ri­je­ke Bo­ja­ne. U sa­op­šte­nju ru­ko­vo­di­o­ca Slu­žbe za kon­tro­lu Ve­se­li­na Vo­ji­no­vi­ća na­vo­di se da je „od 1. do 8. ok­to­bra na oba­la­ma ri­je­ke Bo­ja­ne kon­sta­to­va­na zna­čaj­na iz­grad­nja bez odo­bre­nja, od­no­sno uoče­ne su ukup­no 23 lo­ka­ci­je gdje se iz­vo­de ra­do­vi bez odo­bre­nja (iz­grad­nja no­vih obje­ka­ta – re­kon­struk­ci­je po­sto­je­ćih, ili ra­do­vi na iz­grad­nji no­vih pu­te­va)“.
– Svi na­ve­de­ni slu­ča­je­vi pro­ce­su­i­ra­ni su pre­ma Upra­vi za in­spek­cij­ske po­slo­ve. Od 22 uoče­na slu­ča­ja grad­nje bez odo­bre­nja u Ul­ci­nju, to­kom 2014. go­di­ne na pro­stor oba­le ri­je­ke Bo­ja­ne se od­no­si 12 i to: se­dam za grad­nju no­vih obje­ka­ta ili plat­for­mi, če­ti­ri za re­kon­struk­ci­ju ili do­grad­nju objek­ta i je­dan za slu­čaj rav­na­nja te­re­na i na­si­pa­nja u ci­lju iz­grad­nje pu­ta, od če­ga su dva slu­ča­ja re­gi­stro­va­na i pri­ja­vlje­na to­kom ok­to­bra. Od 25 uoče­nih slu­ča­je­va grad­nje bez odo­bre­nja, to­kom 2013. go­di­ne na pro­stor oba­le ri­je­ke Bo­ja­ne se od­no­si 11 i to: pet za grad­nju no­vih obje­ka­ta, če­ti­ri za re­kon­struk­ci­ju ili do­grad­nju objek­ta, kao i dva slu­ča­ja ukla­nja­nja ni­skog ra­sti­nja, rav­na­nja te­re­na i na­si­pa­nja u ci­lju iz­grad­nje pu­te­va. JP Mor­sko do­bro na­sto­ji, kao i dr­ža­va, da sve dje­lat­no­sti u zo­ni mor­skog do­bra uđu u le­gal­ne to­ko­ve, a pro­blem grad­nje bez do­zvo­le je je­dan od ključ­nih pro­ble­ma u zo­ni mor­skog do­bra i za nje­go­vo rje­ša­va­nje neo­p­hod­na je što efi­ka­sni­ja sa­rad­nja i dje­lo­va­nje nad­le­žnih in­sti­tu­ci­ja. Na­i­me, JP Mor­sko do­bro ne­ma nad­le­žno­sti u do­me­nu po­kre­ta­nja pre­kr­šaj­nih pri­ja­va i iz­ri­ca­nja ka­zni. Na­ša nad­le­žnost i po­lje na­šeg dje­lo­va­nja ogra­ni­če­ni su na kon­tro­lu zo­ne mor­skog do­bra i pod­no­še­nje pri­ja­va Upra­vi za in­spek­cij­ske po­slo­ve u slu­ča­ju da do­đe do uzur­pa­ci­je oba­le – na­vo­di se u Vo­ji­no­vi­će­vom re­a­go­va­nju.
On sma­tra da objek­ti na oba­la­ma ri­je­ke Bo­ja­ne pred­sta­vlja­ju zna­ča­jan po­ten­ci­jal sa sta­no­vi­šta oču­va­nja du­ha mje­sta kao što je Ul­cinj.
– Me­đu­tim, one mo­ra­ju funk­ci­o­ni­sa­ti na le­ga­lan na­čin jer bi u su­prot­nom mo­glo do­ći do ugro­ža­va­nja ka­ko ko­ri­sni­ka ko­ji po­štu­ju za­kon i svo­je oba­ve­ze, ta­ko i ži­vot­ne sre­di­ne i zo­ne mor­skog do­bra ko­ja je Jav­nom pred­u­ze­ću po­vje­re­na na ču­va­nje i za­šti­tu. Ape­lu­je­mo da se pro­ble­mu ne­le­gal­ne grad­nje i de­va­sta­ci­je oba­le na ri­je­ci Bo­ja­ni u Ul­ci­nju pri­stu­pi što pri­je i sa naj­ve­ćom mo­gu­ćom pa­žnjom – po­ru­čio je Vo­ji­no­vić.
M.K.

In­spe­k­ci­ji pro­sli­je­đe­ne dvi­je pri­ja­ve

Jav­no pred­u­ze­će za upra­vlja­nje mor­skim do­brom pod­ni­je­lo je nad­le­žnim in­spek­cij­skim slu­žba­ma dvi­je pri­ja­ve za ne­le­gal­nu grad­nju na oba­la­ma ri­je­ke Bo­ja­ne.
– Obi­la­skom pro­sto­ra na de­snoj oba­li ri­je­ke, iz­me­đu obje­ka­ta ozna­če­nih bro­jem 52 i 53 u Evi­den­ci­ji – Ka­ta­lo­gu obje­ka­ta, kon­sta­to­va­ni su ra­do­vi na iz­grad­nji no­vog objek­ta, bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le. Na na­ve­de­noj lo­ka­ci­ji NN li­ce je iz­vr­ši­lo po­sta­vlja­nje ši­po­va na pro­sto­ru po­vr­ši­ne 60 kva­dra­ta, u ci­lju po­sta­vlja­nja – gra­đe­nja objek­ta bez do­zvo­le. Na lo­ka­ci­ji 187, li­ce Đ.C. je po­ru­šio svoj po­sto­je­ći obje­kat od 13 kva­dra­ta i sa­gra­dio no­vi obje­kat sprat­no­sti P+1, po­vr­ši­ne oko 64 kva­dra­ta . Ka­ko se ra­di o ra­do­vi­ma bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le po­treb­no je iz­vr­ši­ti kon­tro­lu pro­sto­ra iz nad­le­žno­sti Upra­ve za in­spek­cij­ske po­slo­ve, u ci­lju utvr­đi­va­nja či­nje­ni­ca i vra­ća­nja pro­sto­ra u pre­đa­šnje sta­nje sa pro­ce­si­u­ra­njem pred­me­ta pre­ma pra­vo­sud­nim or­ga­ni­ma – na­vo­di se u pri­ja­va­ma.

Izvor: DAN