Radnici traže odgovorne za propast Solane

October 12, 2014   | Ngjarjet - Events

radnici-ulcinjske-solaneČe­ti­ri mje­se­ca na­kon što su osta­li bez po­sla, biv­ši rad­ni­ci So­la­ne oku­pi­li su se ju­če is­pred ka­pi­je pred­u­ze­ća ka­ko bi pred­sjed­ni­ku Vla­de Mi­lu Đu­ka­no­vi­ću i nad­le­žnim dr­žav­nim or­ga­ni­ma još jed­nom upu­ti­li apel da se poč­ne sa rje­ša­va­njem nji­ho­vih pro­ble­ma i pro­ble­ma je­di­ne fa­bri­ke za pro­iz­vod­nju so­li, na ko­ju je po­čet­kom go­di­ne sta­vljen ka­ta­nac.
– Oku­pi­li smo se da bi­smo po­ka­za­li da i da­lje po­sto­je so­ci­jal­ni pro­blem biv­ših rad­ni­ka ko­ji­ma pet i vi­še go­di­na ni­je po­ve­zan rad­ni staž. Du­gu­ju nam se lič­ni do­ho­ci, a mno­gi zbog to­ga ne mo­gu da ostva­re pra­vo na pen­zi­ju ili ma­te­ri­jal­nu po­moć ko­ja ih po za­ko­nu sle­du­je. Od pre­mi­je­ra oče­ku­je­mo da re­a­gu­je, na­kon što je ne­dav­no iz­ja­vio da ni­je za­do­vo­ljan ka­ko se vo­di ste­čaj­ni po­stu­pak u pred­u­ze­ću. Ne­ka pre­du­zme mje­re iz svo­je nad­le­žno­sti ka­ko bi se is­pi­tao ste­čaj i utvr­di­la od­go­vor­nost za­što je So­la­na na­kon osam de­ce­ni­ja po­sto­ja­nja pre­sta­la da ra­di zbog du­ga za stru­ju od 21 hi­lja­de eura, za­što su rad­ni­ci osta­li bez po­sla, dok se imo­vi­na na­mjer­no uni­šta­va i raz­no­si – ka­zao je pred­sjed­nik sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je Mar­ko Mi­ra­no­vić.
On je pod­sje­tio da je Skup­šti­na jed­no­gla­sno usvo­ji­la za­ključ­ke na osno­vu ko­jih je tre­ba­lo da se omo­gu­ći na­sta­vak po­slo­va­nja pred­u­ze­ća i da je evi­dent­no da se oni ne iz­vr­ša­va­ju.
– Ta­da je kon­sta­to­va­no da se mo­ra za­u­sta­vi­ti pro­pa­da­nje jed­ne od naj­sta­ri­jih cr­no­gor­skih kom­pa­ni­ja, od­no­sno da se mo­ra­ju spro­ve­sti neo­p­hod­ne mje­re za po­kre­ta­nje pro­iz­vod­nje i iz­mi­ri­ti oba­ve­ze pre­ma za­po­sle­ni­ma. Ne­ko mo­ra bi­ti od­go­vo­ran jer su pro­šli mje­se­ci, a ni­šta ni­je ura­đe­no po­vo­dom to­ga – re­kao je Mi­ra­no­vić i na­ja­vio da će se biv­ši rad­ni­ci or­ga­ni­zo­va­ti i an­ga­žo­va­ti advo­ka­ta ka­ko bi pred na­le­žnim su­dom ostva­ri­li za­ko­nom pred­vi­đe­na pra­va.
Ne­dav­no je na­ja­vlje­no da će ste­čaj­na upra­va So­la­ne usko­ro ras­pi­sa­ti no­vi oglas za pro­da­ju imo­vi­ne naj­sta­ri­jeg ul­cinj­skog pred­u­ze­ća i no­vi oglas o po­slov­no-teh­nič­koj sa­rad­nji, od­no­sno za­ku­pu. Na do sa­da ras­pi­sa­nih 11 auk­ci­ja za imo­vi­nu So­la­ne, ko­ja se pro­sti­re na sko­ro 15 mi­li­o­na kva­dra­ta ze­mlji­šta u za­le­đu Ve­li­ke pla­že, ni­je sti­gla ni­jed­na po­nu­da. Na po­sled­njoj auk­ci­ji ci­je­na je bi­la 179 mi­li­o­na eura.
Bu­duć­nost je­di­nog pro­iz­vo­đa­ča so­li do­ve­de­na je u pi­ta­nje 2005. go­di­ne, ka­da je u pred­u­ze­će uve­den pro­gra­mi­ra­ni ste­čaj zbog du­ga od 13 hi­lja­da eura. Dvi­je go­di­ne ra­ni­je kon­tro­lu nad So­la­nom pre­u­zeo je Euro­fond ku­po­vi­nom kon­trol­nog pa­ke­ta ak­ci­ja za 800 hi­lja­da eura. Ka­ko u me­đu­vre­me­nu re­or­ga­ni­za­ci­ja i po­slov­ni plan ni­su da­li oče­ki­va­ne re­zu­la­ta­te, po­čet­kom pret­pro­šle go­di­ne ste­čaj­ni su­di­ja Dra­gan Vu­če­vić uveo je kla­sič­ni ste­čaj. Vla­da je u no­vem­bru 2011. go­di­ne So­la­ni od­u­ze­la kon­ce­si­ju na ko­ri­šće­nje mor­ske vo­de. Kom­ple­tan dug pred­u­ze­ća u ste­ča­ju iz­no­si tri mi­li­o­na eura, od če­ga se 1,7 mi­li­o­na od­no­si na kre­dit­na za­du­že­nja u Pr­voj ban­ci i CKB-u.
M.K.

Za­ključ­ci SO Ul­cinj bez efek­ta

Za­ključ­ci SO Ul­cinj ko­ji su usvo­je­ni kra­jem ma­ja ta­ko­đe su osta­li bez efek­ta. Skup­šti­na je ta­da jed­no­gla­sno usvo­ji­la za­ključ­ke ko­jim su nad­le­žnim dr­žav­nim or­ga­ni­ma pre­po­ru­či­li da po­vra­te ve­ćin­sko dr­žav­no vla­sni­štvo u tom pred­u­ze­ću, te da hit­no re­a­gu­ju u sa­gle­da­va­nju mo­gu­ćih po­sle­di­ca ko­je mo­gu na­sta­ti na­ru­ša­va­njem eko-si­ste­ma sa te­žim po­sle­di­ca­ma po zdra­vlje i ži­vot gra­đa­na.

Izvor: DAN