Đoni: Opštinu Ulcinj doveli na ivicu propasti

October 26, 2014   | news

HATIXHE-GJONIUL­CINj – Pot­pred­sjed­ni­ca De­mo­krat­ske uni­je Al­ba­na­ca (DUA) i še­fi­ca od­bor­nič­kog klu­ba te par­ti­je u lo­kal­nom par­la­men­tu Ha­ti­dža Đo­ni op­tu­ži­la je ak­tu­el­nu lo­kal­nu vlast da je se­ri­jom lo­ših po­te­za op­šti­nu do­ve­la na ivi­cu pro­pa­sti. Đo­ni sma­tra da je ne­pri­hav­tlji­vo i štet­no po­na­ša­nje vla­sti u slu­ča­je­vi­ma: sud­skog spo­ra K1, nu­đe­nja imo­vi­ne pod spo­rom za akva-park u Što­ju te in­di­fe­rent­nost ka­da se ra­di o rje­ša­va­nju pi­ta­nja ve­li­ke i ne­fi­ka­sne ad­mi­ni­stra­ci­je i re­a­li­za­ci­je kre­di­ta od 1,2 mi­li­o­na za opa­ra­tiv­ne po­tre­be.
– Pred­sjed­nik op­šti­ne se su­vi­še ne­i­o­zbilj­no od­no­si ka­da je u pi­ta­nju pro­ble­ma­ti­ka slu­ča­ja „K1”, u ko­me Atlas gru­pa tu­ži Op­šti­nu i po­tra­žu­je pre­ko 10 mi­li­o­na eura zbog ru­še­nja obje­ka­ta Sin­di­ka­ta Ko­so­va. On do­sad ni­je bio ni na jed­nom su­đe­nju i slao je sa­mo svo­je sa­rad­ni­ke. Ne uma­nju­jem nji­hov zna­čaj, ali to je to­li­ko ve­li­ki pro­blem za nas da zah­ti­je­va mno­go ve­će an­ga­žo­va­nje pr­vog čo­vje­ka Op­šti­ne. Ka­ko se do­sad po­na­šao, pla­šim se da će spor vje­ro­vat­no da se za­vr­ši na šte­tu Ul­ci­nja, kao mno­go slu­ča­je­va do­sad – ka­za­la je Đo­ni za „Dan”.
Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, za­bri­nja­va i ne­e­fi­ka­snost lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve i onih ko­ji tre­ba­ da vo­de ra­ču­na o teh­no­lo­škom vi­šku i no­voj si­ste­ma­ti­za­ci­ji rad­nih mje­sta.
– O to­me se go­vo­ri mje­se­ci­ma, ali ni­šta se ne de­ša­va. Na­ja­vljen je so­ci­jal­ni pro­gram, ot­pu­šta­nje vi­ška za­po­sle­nih, ka­ko bi se ras­te­re­tio bu­džet, me­đu­tim, ka­ko sa­da stva­ri sto­je, do to­ga ne­će do­ći jer ne po­sto­ji ozbilj­na stu­di­ja. Pri­je će­mo ima­ti si­tu­a­ci­ju da bu­de se­lek­tiv­nog ot­pu­šta­nja jer i la­i­ci­ma je ja­sno da ovo­li­ku ad­mi­ni­stra­ci­ju Op­šti­na u hro­nič­noj bespa­ri­ci ne mo­že da iz­dr­ži. Ot­pu­sti­će sve one ko­ji ni­je­su nji­ho­vi sim­pa­ti­ze­ri i gla­sa­či i one ko­je ni­je­su pri­mi­li – tvr­di Đo­ni.
Neo­zbilj­nost i neo­d­go­vor­nost, sma­tra Đo­ni, lo­kal­na upra­va je po­ka­za­la i u upor­noj na­mje­ri da pod za­kup, za grad­nju akva-par­ka, iz­da ze­mlji­šte ko­je je pod spo­rom.
– Ta imo­vi­na je pri­je ne­ko­li­ko da­na vra­će­na bi­šem vla­sni­ku, a šta bi sli­je­di­lo da je po­sao u me­đu­vrem­nu kre­nuo, ne smi­jem ni da raz­mi­šljam. Šta god da se sa tim u ve­zi de­si, si­gur­no je da će to bi­ti lo­ša po­ru­ka i bu­du­ćim in­ve­sti­to­ri­ma. Pod­sje­ćam da je opoz­ici­ja svo­je­vrem­eno ja­sno re­kla šta o to­me mi­sli i upo­zo­ri­la da mo­že bi­ti pro­ble­ma, me­đu­tim, vlast se po­na­ša neo­dgo­vor­no što nas sve za­jed­no sku­po ko­šta u si­tu­a­ci­ji u ko­joj se već na­la­zi op­šti­na. Da li nam je po­treb­no ta­kvo ha­zar­der­stvo ako se ima u vi­du da i na dru­gim lo­ka­ci­ja­ma mo­že da se re­a­li­zu­je pro­je­kat iz­grad­nje akva-par­ka. Eto ko­li­ko se raz­mi­šlja o do­bro­bi­ti i za­šti­ti in­te­re­sa ove op­šti­ne – ka­za­la je Đo­ni i oci­je­ni­la da op­šti­na Ul­cinj do­sad ni­je bi­la u go­roj po­li­tič­koj i fi­nan­sij­skoj si­tu­a­ci­ji ne­go što je tre­nut­no.
– Ova vlast mo­že osta­ti i pu­ni man­dat, ali je već sa­da ja­sno da je naj­ne­e­fi­ka­sni­ja, naj­ne­pi­sme­ni­ja, naj­i­nert­ni­ja od svih ko­je smo do­sad ima­li. Ja ne znam da je ne­ka pret­hod­na bi­la go­ra i da je po­vu­kla vi­še lo­ših po­te­za. Od ne­ko­li­ko po­te­za ove vla­sti na­ra­vlje­no je vi­še šte­te ne­go za ne­go ukup­no za po­sled­njih 40 go­di­na – za­klju­či­la je Đo­ni. M.K.

Izvor: DAN