Od ružne montažne “tvorevina” do moderne zgrade na Pristanu

November 5, 2014   | news

Od Marketa do moderne zgrade-ulcinjOva ružna montažna “tvorevina” koju sam ja nazvao “limeni kontejner”, zato što nalikuje na kontejnere koji služe za ukrcavanje tereta na velikim tankerima, uskoro će nestati. Planira se jedna zgrada, koja će se najvjerovatnije “uklopiti” u betonirani Pristan. Ljudi koji planiraju i koji se bave ovom problematikom, moguće i pod “pritiskom”, planiraju na tom prostoru objekat, koji će zadovoljiti gladne apetite onih, koji će zbog svojih ličnih interesa i interesa svojih istomišljenika, žrtvovati sve. Raspisaće se tender, i naravno uskladiće ga onima kojima se i planira zgrada i ovaj prostor.
“Transparentnost” je nova riječ u našem riječniku. Kako su je političari naučili, kako i koliko je izgovaraju je zaista predmet posebne analize.
Taj mentalni sklop, povezan sa silom novca i politike, ne može niko promijeniti, pa ni ja. No, ne mogu nam oduzeti pravo da mislimo i da kažemo ono što mislimo. Na jednom skupu u Velikoj sali SO Ulcinj, kada se diskutovalo o “Generalnim urbanističkim planovima” predložio sam da se na tom mjestu napravi velika fontana sa klupama i zelenilom, kako bi se bar malo Pristanu vratila duša, i kako bi ovaj dio grada izgledao kao dio jednog primorskiog grada. Naravno, nijedna naša primjedba nije ni uzeta u razmatranje, niti je uzeta u obzir. Generalne urbanističke planove radi Država, uz “saglasnost lokalnih političara”, dok se na primjedbe građana najvjerovatnije gleda sa nipodaštavanjem. “Generalne urbanističke planove” sam namjerno stavio pod navodnicima, da bi čitaoci shvatili koliko se mi pitamo za naš grad, naš ambijent i naš životni prostor….

Ismet Karamanaga Facebook