Osnovni Sud u Ulcinju raskinuo memorandum o saradnji s nevladinom organizacijom „Mogul”

November 5, 2014   | news

Kritike pretrpjeli, projekat stopirali

UL­CINj – Pred­sjed­ni­ca Osnov­nog su­da u Ul­ci­nju Lji­ri­ja Bu­zu­ku od­lu­či­la je da ta in­sti­tu­ci­ja, zbog kri­ti­ka po­vo­dom hap­še­nja Ul­ci­nja­ni­na Sr­đa­na Ku­zma­na, ras­ki­ne Me­mo­ran­dum o sa­rad­nji sa ne­vla­di­nom or­ga­ni­za­ci­jom „Mo­gul”, ko­ji je pot­pi­san 1. mar­ta ove go­di­ne. Me­mo­ran­dum o sa­rad­nji iz­me­đu te in­sti­tu­ci­je i „Mo­gu­la” pred­vi­đao je sa­rad­nju na pro­jek­tu „Gla­sno pro­tiv ko­rup­ci­je”, ko­ji fi­nan­si­ra Am­ba­sa­da SAD u Pod­go­ri­ci, i tre­ba­lo je da do­pri­ne­se tran­spa­rent­ni­jem ra­du ove in­sti­tu­ci­je, kao i ja­ča­nju ulo­ge ci­vil­nog dru­štva u bor­bi pro­tiv ko­rup­ci­je. Bu­zu­ku je u sa­op­šte­nju za jav­nost na­ve­la da je ta­kvu od­lu­ku do­ni­je­la, jer je iz­vr­šni di­rek­tor te NVO „Mo­gul” Dže­mal Pe­ro­vić „u li­stu `Dan` na ne­i­sti­nit, ten­den­ci­o­zan i ne­ko­rek­tan na­čin dao svo­je vi­đe­nje do­ga­đa­ja, ko­ji je pret­ho­dio od­re­đi­va­nju pri­tvo­ra okri­vlje­nom Sr­đa­nu Ku­zma­nu”, ka­rak­te­ri­šu­ći to kao „ne­vje­ro­vat­nu haj­ku i po­ku­šaj za­stra­ši­va­nja jed­nog od naj­ak­tiv­ni­jih gra­đa­na ko­ji iz­no­si sum­nje u zlo­u­po­tre­be i ko­rup­ci­ju u ul­cinj­skom su­du i tu­ži­la­štvu” . Pod­sje­ti­mo, Ku­zman je ne­dav­no uhap­šen i od­re­đen mu je pri­tvor zbog pri­ja­ve su­di­je tog su­da Ami­ra Đo­ka­ja da mu je pri­je­tio na še­ta­li­štu na Ma­loj pla­ži.
– Ova­kve iz­ja­ve su u su­prot­no­sti sa onim za šta se za­la­že NVO „Mo­gul” i Pe­ro­vić lič­no, a to je ne­pri­stra­sno i ne­za­vi­sno sud­stvo, ko­je su­di je­di­no u du­hu Usta­va i za­ko­na, jer ova­kve iz­ja­ve ne do­pri­no­se afir­ma­ci­ji ovih prin­ci­pa, već na­pro­tiv pred­sta­vlja­ju svo­je­vr­stan pri­ti­sak ka­ko na su­di­je po­je­di­nač­no, ta­ko i na sud u cje­li­ni. Ele­men­tar­na oba­ve­za Pe­ro­vi­ća, kao ini­ci­ja­to­ra i pot­pi­sni­ka me­mo­ran­du­ma, ko­ji je u čla­nu 2 pred­vi­đao je­dan part­ner­ski od­nos su­da i NVO, na­la­ga­la je da od su­da, kao svog part­ne­ra, za­tra­ži i do­bi­je in­for­ma­ci­je o ovom do­ga­đa­ju, pa da tek on­da da­je iz­ja­ve u ve­zi to­ga. Da je od su­da za­tra­žio ta­kvu in­for­ma­ci­ju, bio bi oba­vi­je­šten da je po­vod ovog ne­mi­log do­ga­đa­ja bi­la oslo­ba­đa­ju­ća pre­su­da ko­ju je su­di­ja Amir Đo­kaj do­nio da­na 16.6.2014.go­di­ne u pred­me­tu K.br.23/2013, pro­tiv okri­vlje­nog Ra­do­mi­ra Ze­ca, zbog kri­vič­nog dje­la po­vre­da slo­bo­de kre­ta­nja i na­sta­nji­va­nja iz čl.163 st.2 u ve­zi st.1 Kri­vič­nog za­ko­ni­ka, po­sta­la pra­vo­sna­žna da­na 21.7.2014.go­di­ne, jer sup­si­di­jar­ni tu­ži­lac u tom pred­me­tu Sr­đan Ku­zman ni­je iz­ja­vio žal­bu na istu, na­ve­la je Bu­zu­ku.
Ona je oci­je­ni­la da sud­ske pre­su­de mo­gu bi­ti pred­met ocje­nji­va­nja je­di­no vi­ših sud­skih in­stan­ci kroz žal­be­ni po­stu­pak, i is­ta­kla da sva­ki dru­gi ko­men­tar pred­sta­vlja sa­mo pri­ti­sak na sud i de­za­vu­i­sa­nje ši­re jav­no­sti.
– Osnov­ni sud u Ul­ci­nju iz­ra­ža­va ža­lje­nje što je bio pri­nu­đen da na ovaj na­čin pre­ki­ne sa­rad­nju u re­a­li­za­ci­ji jed­nog pro­jek­ta ko­jeg fi­nan­si­ra Am­ba­sa­da SAD, od­no­sno njen Bi­ro za bor­bu pro­tiv me­đu­na­rod­ne tr­go­vi­ne dro­gom i spro­vo­đe­nje za­ko­na, ko­ji su na­ši osvje­do­če­ni pri­ja­te­lji i či­jom je fi­nan­sij­skom po­dr­škom to­kom 2013. go­di­ne umno­go­me una­pri­je­đen rad ovo­ga su­da – za­klju­či­la je pred­sjed­ni­ca su­da.
S dru­ge stra­ne, iz­vr­šni di­rek­tor „Mo­gu­la” Dže­mal Pe­ro­vić od­ba­cio je na­vo­de da je re­a­go­va­njem zbog Ku­zma­no­vog hap­še­nja vr­šio bi­lo ka­kav pri­ti­sak na sud.
– To­kom jed­no­go­di­šnjeg mo­ni­to­rin­ga Osnov­nog su­da u Ul­ci­nju, iako je bi­lo do­sta po­vo­da da oba­vi­je­sti­mo jav­nost o pro­pu­sti­ma, odu­go­vla­če­nji­ma i dru­gim rad­nja­ma, ko­je upu­ću­ju na pri­stra­snost i bez­ob­zir­nost pre­ma gra­đa­ni­ma i nji­ho­vim pra­vi­ma, ni­jed­nom ni­je­smo or­ga­ni­zo­va­li pres i to sa­op­šti­li jav­no­sti. Na­ro­či­to ni­je­smo to ra­di­li u kon­kret­nom slu­ča­ju kr­še­nja ljud­skih pra­va na slo­bo­du kre­ta­nja jav­nim pu­tem po­vo­dom vi­še sud­skih pred­me­ta ko­ji se vo­de u ovom su­du zbog ka­pi­je na Adi Bo­ja­ni. Na­mje­ra­va­li smo da odr­ži­mo tan­ku nit sa­rad­nje i da­mo šan­su ovoj in­sti­tu­ci­ji da po­ka­že svi­jest i sprem­nost da se ak­tiv­no uklju­či u istin­sku re­for­mu pra­vo­su­đa, ko­ja je ključ­ni uslov na na­šem pu­tu u in­te­gra­ci­je. Da­kle, pa­da­ju u vo­du sve nji­ho­ve tvrd­nje da smo vr­ši­li pri­ti­sak na ovu in­sti­tu­ci­ju – od­go­vo­rio je Pe­ro­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, u pred­me­ti­ma ko­je su pra­ti­li ak­ti­vi­sti NVO „Mo­gul” ne­po­sred­no u sud­ni­ci po­ka­za­ni su do­ka­zi sud­skog vje­šta­ka ko­ji ne­po­bit­no do­ka­zu­ju da se ra­di o jav­nom pu­tu.
– Prav­ni za­stup­nik HTP „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra” je to pri­hva­tio kao do­kaz i po­nu­dio ne­ko „po­rav­na­nje” ta­ko što tu­ži­lac Ku­zman mo­že, „u po’ da­na u po’ no­ći, kad god ho­će mo­ći da uđe na Adu („re­kao di­rek­tor, ali da ne uđe u za­pi­snik”) . Na dru­gom su­đe­nju, kod dru­gog su­di­je, svje­do­ci sa­op­šta­va­ju ka­ko su, ka­da se in­ci­dent de­sio, ima­li iz­ri­či­to na­re­đe­nje „da sva­ko živ mo­že da uđe na Adu, a Sr­đan Ku­zman ne mo­že ni­ka­ko, pla­tio, ne pla­tio”. Po­vo­dom ovih su­đe­nja, da­kle, NVO „Mo­gul”, ni­je iz­la­zi­la sa sa­op­šte­nji­ma. Ni­je­smo to uči­ni­li ni po­vo­dom sram­nih pre­su­da ko­je su do­ni­je­te u ovim slu­ča­je­vi­ma, na šte­tu Ku­zma­na. To smo uči­ni­li tek po­vo­dom ne­za­ko­ni­tog hap­še­nja i ni­za pro­pu­sta ko­ji će se la­ko do­ka­za­ti u da­ljem po­stup­ku. Kao NVO za­in­te­re­so­va­na za jav­ni in­te­res, svje­do­ci smo da Ku­zman ni­je pri­stao da „ri­je­ši svoj slu­čaj” i lič­no do­bi­je sa­tis­fak­ci­ju. Kao ak­tiv­ni gra­đa­nin, htio je da se ostva­ri pra­vo svih na slo­bo­du kre­ta­nja i da se sta­ne na put sa­mo­vo­lji i ha­ra­ču ko­ji spro­vo­di ne­pri­ko­sno­ve­ni i ne­do­dir­lji­vi di­rek­tor. S dru­ge stra­ne, tu­žbu „Mo­gu­la”, po istom pred­me­tu, Osnov­ni sud odu­go­vla­či vi­še od go­di­nu da­na, i ta­ko­đe sram­no od­ba­cu­je kao ne­pot­pu­nu – tvr­di Pe­ro­vić.
M.K.

Dik­ti­ra­no sa­op­šte­nje

Pe­ro­vić je sa­op­štio da je u pi­smu po­sla­tom „Mo­gu­lu, u ko­jem ih oba­vje­šta­va­ju o ras­ki­du me­mo­ran­du­ma, pred­sjed­ni­ca su­da na­pi­sa­la … da je ovaj sud i da­lje otvo­ren za sa­rad­nju sa svim ne­vla­di­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma, pa i sa Va­šom…”
– Čak je iz­ra­zi­la i ža­lje­nje. Žao nam je, ako je, ne­ko dik­ti­rao ras­kid me­mo­ran­du­ma o sa­rad­nji, i ka­sni­je tekst sa­op­šte­nja pred­sjed­ni­ci su­da – na­veo je Pe­ro­vić. On je oci­je­nio da je po­vo­dom ka­pi­je na Adi, do­sad tre­ba­lo da re­a­gu­ju tu­ži­la­štvo po slu­žbe­noj du­žno­sti, JP Mor­sko do­bro kao nad­le­žna in­sti­tu­ci­ja, ali i Op­šti­na Ul­cinj na či­joj te­ri­to­ri­ji se spro­vo­di ova dis­kri­mi­na­ci­ja.
– U ovoj afe­ri je do­sad sa­mo NVO „Mo­gul” eks­pre­sno ka­žnje­na po tu­žbi po­li­ci­je ko­ja je ta­ko­đe jed­na od in­sti­tu­ci­ja ko­ja mo­ra da vo­di ra­ču­na o ljud­skom pra­vu na slo­bo­du kre­ta­nja i neo­me­ta­nom pri­stu­pu oba­li – re­kao je Pe­ro­vić.

Ne­će nas upla­ši­ti

Pe­ro­vić sma­tra da se ne­za­ko­ni­to hap­še­nje Ku­zma­na spro­vo­di da se po­ka­že moć i za­stra­ši sva­ko ko uka­zu­je na ne­za­ko­ni­to­sti i ko iz­ne­se i naj­ma­nju sum­nju u ko­rup­ci­ju u in­sti­tu­ci­ja­ma vla­sti.
– E pa, mi im, po ko zna ko­ji put, po­ru­ču­je­mo da nas, ne­će upla­ši­ti. Mi se još na­da­mo da će ovi pi­sa­ni tra­go­vi jed­no­ga da­na bi­ti ana­li­zi­ra­ni od ne­ko­ga ko bu­de že­lio prav­nu ure­đe­nu dr­ža­vu Cr­nu Go­ru. Sve ar­hi­vi­ra­ne do­ka­ze da­će­mo na uvid jav­no­sti na pres kon­fe­ren­ci­ji ko­ju pri­pre­ma­mo – re­kao je Pe­ro­vić.

Izvor: DAN