Albanci traže zabranu „Informera”

November 6, 2014   | Ngjarjet - Events

Ministri Ibrahim Makolli,Nazif Cungu,Genci Nimanbegu,Mehemt Bardhi,Vasel Sinishtaj,Mehmet Zenka,Fatmir Gjekaj,Milazim Mustafa,APred­stav­ni­ci al­ban­skih par­ti­ja pod­ni­je­li su ju­če Vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv „In­for­me­ra”, glav­nog i od­go­vor­nog ured­ni­ka No­va­ka Usko­ko­vi­ća i pot­pi­sni­ka tek­sta „Šip­tar­ska svi­nja­ri­ja”, ko­jom, zbog go­vo­ra mr­žnje, tra­že za­bra­nu di­stri­bu­ci­je tog li­sta u Cr­noj Go­ri. Pri­ja­va je pod­ni­je­ta zbog osno­va­ne sum­nje da su ob­ja­vlji­va­njem tek­sto­va i na­slo­va 16. ok­to­bra iz­vr­ši­li kri­vič­no dje­lo iza­zi­va­nje na­ci­o­nal­ne, ra­sne i vjer­ske mr­žnje u pro­du­že­nom tra­ja­nju.
– Kri­vič­nu pri­ja­vu pod­ni­je­li smo zbog kon­ti­nu­i­ra­nog pi­sa­nja tog li­sta i na­či­na na ko­ji je 16. ok­to­bra na na­slov­noj stra­ni ob­ja­vljen ne­pri­mje­re­ni tekst. Pri­ja­vu smo pot­pi­sa­li nas še­sto­ri­ca, ali sma­traj­te da je pod­ni­je­ta u ime 40.000 Al­ba­na­ca u Cr­noj Go­ri i ve­li­kog bro­ja ko­ji ži­ve u di­ja­spo­ri, ko­je su po­me­nu­tim tek­sto­vi­ma uvri­je­di­li. Ti tek­sto­vi pred­sta­vlja­ju, po na­šoj ocje­ni, kri­vič­no dje­lo pro­tiv ko­jeg tu­ži­lac mo­ra pred­u­ze­ti od­go­va­ra­ju­će ko­ra­ke – na­veo je po­sla­nik For­ce Gen­ci Ni­man­be­gu.
Osim nje­ga, kri­vič­nu pri­ja­vu pot­pi­sa­li su po­sla­nik Nik Đe­ljo­šaj, funk­ci­o­ner Gra­đan­ske ini­ci­ja­ti­ve Va­selj Si­ni­štaj, pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka, pred­sjed­nik ul­cinj­skog par­la­men­ta Fu­ad Ha­dži­be­ti i li­der For­ce Na­zif Cun­gu.
– Sma­tra­mo da je od 16. ok­to­bra do da­nas bi­lo do­volj­no vre­me­na da tu­ži­la­štvo pre­du­zme od­go­va­ra­ju­će ko­ra­ke. Ne­ma­mo in­for­ma­ci­ju da su išta pred­u­ze­li iako su na­ja­vi­li da će to ura­di­ti i zbog to­ga smo se od­lu­či­li da pod­ne­se­mo kri­vič­nu pri­ja­vu. Ko­nač­no je vri­je­me da tu­ži­la­štvo i sud upu­te pred­log da se „In­for­mer” za­bra­ni u Cr­noj Go­ri. Sud mo­že za­bra­ni­ti di­stri­bu­ci­ju me­di­ja ko­ji ši­ri na­ci­o­nal­nu ili vjer­sku mr­žnju – za­klju­čio je Ni­man­be­gu uz ocje­nu da „In­for­mer” kr­ši Ustav Cr­ne Go­re.
Na­kon fud­bal­ske utak­mi­ce u Be­o­gra­du iz­me­đu Sr­bi­je i Al­ba­ni­je, ko­ja je pre­ki­nu­ta zbog in­ci­de­na­ta, u Pla­vu, Ul­ci­nju i Tu­zi­ma oku­pi­li su se pri­pad­ni­ci al­ban­ske na­ci­o­nal­no­sti ka­ko bi sla­vi­li. „In­for­mer” je oba­vio tekst, pro­pra­ćen fo­to­gra­fi­ja­ma sa tih sku­po­va, pod na­slo­vom „Šip­tar­ska svi­nja­ri­ja”.
I po­sla­nik Nik Đe­ljo­šaj po­zvao je tu­ži­la­štvo da hit­no pre­du­zme od­go­va­ra­ju­će mje­re pro­tiv „In­for­me­ra”.
– Oče­ki­va­li smo da će dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je re­a­go­va­ti i po slu­žbe­noj du­žno­sti po­kre­nu­ti pi­ta­nje kri­vič­ne od­go­vor­no­sti „In­for­me­ra”. Na­ža­lost, to se ni­je de­si­lo. Oče­ki­va­li smo da će da re­a­gu­je i ne­ko od ko­le­ga po­sla­ni­ka, jer se na­slo­vi­ma ta­blo­i­da „In­for­mer” ši­ri­la mr­žnja i uvre­de pre­ma jed­noj na­ci­ji. Oče­ki­va­li smo zna­čaj­ni­ju re­ak­ci­ju, ko­ja je iz­o­sta­la, zbog če­ga smo i od­lu­či­li da pod­ne­se­mo kri­vič­nu pri­ja­vu – is­ta­kao je on.V.RA­DE­NO­VIĆ

Pr­lja­va kam­pa­nja pro­tiv bo­ra­ca za de­mo­kra­ti­ju

Po­nov­na pr­lja­va kam­pa­nja pro­tiv Va­nje Ća­lo­vić ni­je pri­jet­nja za MANS, već i osta­lim ak­ti­vi­sti­ma ci­vil­nog dru­štva i po­je­din­ci­ma ko­ji se usu­đu­ju da ot­kri­va­ju ko­rup­ci­ju i or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal, sa­op­šte­no je iz or­ga­ni­za­ci­je Ben­kvoč po­vo­dom me­dij­skih na­pa­da na Va­nju Ća­lo­vić, iz­vr­šnu di­rek­tor­ku MANS-a. Ka­ko su is­ta­kli, MANS je već go­di­na­ma jed­na od naj­ak­tiv­ni­jih i ne­u­stra­ši­vih ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja u Cr­noj Go­ri, ot­kri­va­ju­ći broj­ne slu­ča­je­ve ko­rup­ci­je ko­ja je ob­u­hva­ti­la ze­mlju i spre­ča­va na­pre­dak u kva­li­te­tu ži­vo­ta svo­jih gra­đa­na.
– MANS je du­že vri­je­me bio pred­met re­ak­ci­ja vla­sti zbog svo­jih ak­tiv­no­sti, ali po­sled­nji na­pa­di „no­vi­ne” „In­for­mer”, za ko­ju mno­gi sma­tra­ju da je bli­ska cr­no­gor­skim vla­sti­ma, pre­ni­je­li su kom­plet­nu pri­ču na te­ri­to­ri­ju „od­vrat­nog i ap­surd­nog””. Po dru­gi put ove go­di­ne, kra­jem ok­to­bra, ova „no­vi­na” je ob­ja­vi­la uvre­dlji­ve fo­to­gra­fi­je sek­su­al­ne pri­ro­de na svo­joj na­slov­ni­ci i su­ge­ri­sa­la da one pri­ka­zu­ju iz­vr­šnu di­rek­tor­ku MANS-a Va­nju Ća­lo­vić. Pr­va pr­lja­va kam­pa­nja je lan­si­ra­na u ju­nu na­kon što je MANS ot­krio broj­ne ne­pra­vil­no­sti, mo­gu­će slu­ča­je­ve ko­rup­ci­je i ku­po­vi­ne gla­so­va to­kom lo­kal­nih iz­bo­ra ko­ji su bi­li odr­ža­ni u ne­ko­li­ko op­šti­na te go­di­ne – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
Ta kam­pa­nja, sma­tra­ju u Ben­kvo­ču, bi­la je na­mjer­ni po­ku­šaj da se kom­pro­mi­tu­je lič­ni i pro­fe­si­o­nal­ni in­te­gri­tet Va­nje Ća­lo­vić.
Cr­no­gor­ska vla­da je, ka­ko su za­klju­či­li, du­žna da obez­bi­je­di pu­no po­što­va­nje in­di­vi­du­al­nih ljud­skih pra­va ga­ran­to­va­nih me­đu­na­ro­di­nim kon­ven­ci­ja­ma i Usta­vom Cr­ne Go­re, uklju­ču­ju­ći i slu­ča­je­ve po­je­di­na­ca ko­ji kri­ti­ku­ju ko­rup­tiv­no po­na­ša­nje iz­vr­šne vla­sti.
– Oče­ku­je­mo da će Evrop­ska ko­mi­si­ja i no­vi ko­me­sar Jo­ha­nes Han ja­sno osu­di­ti ova­kvu prak­su, a da će Evrop­ska uni­ja svo­je ri­je­či po­tvr­di­ti ak­ci­jom – za­klju­ču­je se u sa­op­šte­nju or­ga­ni­za­ci­je Ben­kvoč.

Hit­no is­tra­ži­ti ne­pri­mje­re­ne na­pa­de

Or­ga­ni­za­ci­ja Ak­ses In­fo Euro­pe is­ka­za­la je za­bri­nu­tost u ve­zi sa bu­duć­no­šću slo­bo­de iz­ra­ža­va­nja i pri­stu­pa in­for­ma­ci­ja­ma u Cr­noj Go­ri, po­vo­dom pr­lja­ve kam­pa­nje pro­tiv iz­vr­šne di­rek­tor­ke an­ti­ko­rup­cij­ske NVO MANS Va­nje Ća­lo­vić. Na­vo­di se da je ovo dru­gi put ove go­di­ne da cr­no­gor­ska no­vi­na „In­for­mer” spro­vo­di kam­pa­nju pro­tiv Ća­lo­vi­će­ve, ko­ja uklju­ču­je in­si­nu­a­ci­je sek­su­al­ne pri­ro­de.
– Na­pa­di su po­če­li na­kon što je MANS ot­krio slu­ča­je­ve ko­rup­ci­je i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la u Cr­noj Go­ri. Ća­lo­vi­će­va je, ta­ko­đe, i ne­za­vi­sni eva­lu­a­tor Ak­ci­o­nog pla­na Vla­de Cr­ne Go­re u „Pro­gra­mu otvo­re­nih vla­da”. Ja­sno je da je ovo na­pad sa ci­ljem da se kom­pro­mi­tu­je Va­njin lič­ni i pro­fe­si­o­nal­ni in­te­gri­tet, kao i da se za­stra­ši ci­vil­no dru­štvo ko­je kri­ti­ku­je cr­no­gor­sku vla­du i ra­di na po­ve­ća­nju tran­spa­rent­no­sti – re­kla je He­len Dar­bi­šir, iz­vr­šna di­rek­tor­ka or­ga­ni­za­ci­je Ak­ses In­fo Euro­pe.
Ta or­ga­ni­za­ci­ja po­zdra­vlja osu­de na­pa­da ko­je su do­šle od raz­li­či­tih me­đu­na­ro­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja i NVO, i po­zi­va cr­no­gor­ske vla­sti da pod hit­no is­tra­že ove na­pa­de.
– Ne­u­spjeh u is­tra­ži­va­nju ovih na­pa­da bi bio loš znak za bu­duć­nost slo­bo­de go­vo­ra i tran­spa­rent­nost Vla­de u Cr­noj Go­ri, ze­mlje ko­ja pre­ten­du­je da po­sta­ne čla­ni­ca Evrop­ske Uni­je – do­da­la je Dar­bi­šir.

Izvor: DAN