Moreno: Od Ulcinja do Herceg Novog treba zaobilaznica

November 26, 2014   | Ngjarjet - Events

Giulio MorenoŠef Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Đulio Moreno rekao je u intervjuu za Dnevne novine, da je svaki infrastrukturni projekat veoma važan za Crnu Goru, naročito oni koji povećavaju dostupnost njene turističke ponude.

„Pošto su prioritet, smatram da je bilo mnogo važnije graditi zaobilaznice gradova na obali. Takođe, važno je unaprijediti aerodrome izgradnjom dodatnih terminala i prilaze njima. Na primjer, aerodrom u Tivtu nije prilagođen noćnim letovima“, objašnjava Moreno.

On dodaje da ne smatra da će auto-put ugroziti druge projekte, jer postoji prostor za djelovanje na drugim poljima, te da će neke od njih finansirati EU.

„Kinezi svakako pokušavaju da prodru na evropsko tržište kroz razne infrastrukturne projekte. Kineski kapital će u ovom slučaju biti korišćen za pokrivanje troškova gradnje i finansiranje njihive radne snage“, tvrdi Moreno i dodaje da je jedina negativna stvar što dovode svoju radnu snagu pa ostaje malo prostora za novu radnu snagu, ali da treba imati na umu da su Kinezi u toj oblasti jako konkurentni.

Šef EBRD u Crnoj Gori kaže da se može mnogo toga uraditi na infrastrukturi u našoj zemlji.

„Ako pogledate crnogorsku obalu, postoji ogroman problem u saobraćanju, svakom gradu na obali, od Ulcinja do Herceg Novog treba zaobilaznica. Ako idete od Budve do Tivta, gdje je razdaljina tek dvadesetak kilometara, nekada je potrebno više od sat vremena. Pomenuo bih i žičaru od Cetinja do Kotora“, kaže Moreno i dodaje da su to projekti koje banka na čijem je čelu želi da finansira.

On kaže da je problem povezan sa fizičkim prostorom koji je u Crnoj Gori ograničen, te da će ga dodatno ograničiti auto-put Bar- Boljare, ali da to neće predstavljati smetnju budućim investicijama, pišu Dnevne novine.

Izvor: Dnevne novine

Izvor: Analitika