Incident na obilježavanju dana albanske zastave u Ulcinju

November 27, 2014   | news

Genci-Nimanbegu-Këshilli kombëtar-shqipetarNa­ci­o­nal­ni sa­vjet Al­ba­na­ca u uto­rak ve­če or­ga­ni­zo­vao je pro­sla­vu Da­na al­ban­ske za­sta­ve na ko­joj je do­šlo do in­ci­den­ta zbog uče­šća go­vor­ni­ka na sku­pu. U Cen­tru za kul­tu­ru or­ga­ni­zo­van je kon­cert sim­fo­nij­skog or­ke­stra iz Ti­ra­ne, a pred­stav­nik Udru­že­nja biv­ših al­ban­skih po­li­tič­kih za­tvo­re­ni­ka u Cr­noj Go­ri Đu­lja­ver Av­diu jav­no je pro­te­stvo­vao jer ga or­ga­ni­za­to­ri ni­je­su po­zva­li na ovu ma­ni­fe­sta­ci­ju.
Av­diu, ko­ji je član De­mo­krat­ske par­ti­je Fat­mi­ra Đe­ke i za­po­slen je u lo­kal­noj upra­vi, upr­kos in­ter­ven­ci­ji obez­bje­đe­nja uspio je da se pop­ne na po­zor­ni­cu i ne­go­du­je što pred­sjed­nik NSA Gen­ci Ni­man­be­gu ni­je upu­tio po­ziv­ni­ce čla­no­vi­ma nje­go­vog udru­že­nja.

Gjylaver Avdiu
Ka­ko su za „Dan” sa­op­šti­li pri­sut­ni na ma­ni­fe­sta­ci­ji, Av­diu je re­kao da je zbog to­ga pro­te­stvo­vao kod Nimanbegua, ali da mu je re­če­no da se po­zi­vi upu­ću­ju je­di­no or­ga­ni­za­ci­ja­ma na dr­žav­nom ni­vou.
– Na­zvav­ši to sram­nim, Av­diu je sa bi­ne po­ru­čio da su po­je­di­ni po­li­ti­ča­ri skre­nu­li sa na­ci­o­nal­nog pu­ta i da zbog to­ga ne­će da­le­ko sti­ći. Nje­go­vom obra­ća­nju pret­ho­di­lo je gu­ra­nje pred po­zor­ni­com i po­ku­šaj obez­bje­đe­nja da ga uda­lje van sa­le. Av­diu se us­pro­ti­vio, a zbog rva­nja sa obez­bje­đe­njem in­ter­e­ve­ni­sa­la je i po­li­ci­ja – ka­za­li su na sa­go­vor­ni­ci.
Tra­žio je da ka­že šta ima, pa da ga on­da vo­de i za­tva­ra­ju gdje ho­će.
Na­kon to­ga do­zvo­lje­no mu je da go­vo­ri, a po­sli­je kra­ćeg obra­ća­nja de­mon­stra­tiv­no je na­pu­stio kon­cert. Av­diu ju­če ni­je bio do­stu­pan za ko­men­tar.
Pred­sjed­nik NSA Gen­ci Ni­man­be­gu po­tvr­dio je da se uoči na­stu­pa sim­fo­nij­skog or­ke­stra iz Ti­ra­ne do­go­dio in­ci­dent, ali ga je na­zvao be­zna­čaj­nim.
– To što se do­go­di­lo ni­je po­kva­ri­lo op­šti uti­sak da je kon­cert bio od­li­čan. Ni­ko­me, pa ni go­spo­di­nu Av­diu, ni­ko ni­je za­bra­nio pri­su­stvo. Mo­gao je da do­đe ko god je že­lio. Dan ra­ni­je on je do­šao kod me­ne u kan­ce­la­ri­ju i ja sam mu sa­op­štio mu da je do­bro­do­šao, iako ni­je po­sla­ta po­ziv­ni­ca. Nje­mu to ni­je bi­lo do­volj­no, pa je tra­žio da mu se jav­no iz­vi­nim – ka­zao je Ni­man­be­gu. M.K.

Izvor: DAN