De­mo­krat­ska par­ti­ja potrošila 23.430 eura bez pokrića

November 28, 2014   | news

Partia-demokratike-mali-i-zi-ulqinDr­žav­na re­vi­zor­ska in­sti­tu­ci­ja da­la je ne­ga­tiv­no mi­šlje­nje na fi­nan­sij­ski iz­vje­štaj De­mo­krat­ske par­ti­je Fat­mi­ra Đe­ke za 2013. go­di­nu i zbog brojnih ne­pra­vil­no­sti od­lu­či­la da iz­vje­štaj do­sta­vi tu­ži­la­štvu. Ka­ko je sa­op­šte­no, re­vi­zi­jom go­di­šnjeg fi­nan­sij­skog iz­vje­šta­ja De­mo­krat­ske par­ti­je za 2013. go­di­nu utvr­đe­no je da po­sto­je ma­te­ri­jal­no zna­čaj­ne gre­ške kod zva­nič­no pre­zen­ti­ra­nih fi­nan­sij­skih iz­vje­šta­ja ko­ji se od­no­se na evi­den­ti­ra­nje di­je­la fi­nan­sij­skih tran­sak­ci­ja na osno­vu ne­pot­pu­ne do­ku­men­ta­ci­je, ne­do­ku­men­to­va­nje po­dig­nu­te go­to­vi­ne u iz­no­su od 23.430 eura, ko­ja pred­sta­vlja 38 od­sto ukup­no ras­po­lo­ži­vih sred­sta­va par­ti­je. U iz­vje­šta­ju se kon­sta­tu­je i ne­do­sled­na pri­mje­na za­kon­ske i dru­ge re­gu­la­ti­ve.
– Su­bjekt re­vi­zi­je je u po­slov­nim knji­ga­ma is­ka­zao po­tra­ži­va­nja u iz­no­su od 23.430 eura. Po­tra­ži­va­nje je is­ka­za­no po osno­vu po­dig­nu­te go­to­vi­ne sa ži­ro ra­ču­na, ko­ja ni­je evi­den­ti­ra­na u bla­gaj­ni i či­je tro­še­nje ni­je do­ku­me­to­va­no. Go­to­vi­nu su po­di­za­la dva li­ca ovla­šće­na za ras­po­la­ga­nje fi­nan­sij­skim sred­stvi­ma – pred­sjed­nik i se­kre­tar par­ti­je, što je utvr­đe­no na osno­vu pre­zen­ti­ra­ne do­ku­men­ta­ci­je (ban­či­nih iz­vo­da i na­lo­ga za po­di­za­nje go­to­vi­ne). U po­stup­ku re­vi­zi­je dr­žav­nom re­vi­zo­ru ni­je­su pre­zen­to­va­ni do­ka­zi na osno­vu ko­jih bi se utvr­dio osnov po­di­za­nja go­to­vi­ne kao ni do­ka­zi o tro­še­nju. Ta­ko­đe se dr­žav­ni re­vi­zor ni­je mo­gao uvje­ri­ti da li po­dig­nu­ta go­to­vi­na u na­ve­de­nom iz­no­su ima ka­rak­ter po­zaj­mi­ca, ka­ko je evi­den­ti­ra­no u po­slov­nim knji­ga­ma su­bjek­ta re­vi­zi­je – na­ve­de­no je u iz­vje­šta­ju.
Utvr­đe­no je da DP ni­je vr­ši­la po­pis imo­vi­ne sa sta­njem na dan 31.12.2013. go­di­ne i ni­je u po­slov­nim knji­ga­ma evi­den­ti­ra­la na­ba­vlje­no put­nič­ko vo­zi­lo či­ja je vri­jed­nost 9.000 eura.
Re­vi­zi­jom je utvr­đe­no da je na ime tro­ško­va upo­tre­be sop­stve­nog vo­zi­la u slu­žbe­ne svr­he DP is­pla­ti­la iz­nos od 5.526,81 eura, ko­ji je do­ku­men­to­van put­nim na­lo­zi­ma, ali ne i do­dat­no ra­ču­ni­ma za go­ri­vo. Utvr­đe­no je da je par­ti­ja od ukup­no is­ka­za­nih tro­ško­va, 37,68 od­sto, is­pla­ti­la go­to­vin­ski iz bla­gaj­ne.
– Nad­le­žni ko­le­gi­jum DRI sa­gla­sio se da ka­rak­ter utvr­đe­nih ne­pra­vil­no­sti kod su­bjek­ta re­vi­zi­je na­la­že da se iz­vje­štaj DRI sa da­tim ne­ga­tiv­nim mi­šlje­njem do­sta­vi nad­le­žnom tu­ži­la­štvu – sa­op­šte­no je iz DRI.V.

Izvor: DAN