Albanski nacionalni praznik proslavljen u Tuzima i Ulcinju

November 29, 2014   | Ngjarjet - Events

“Vijesti” nijesu uspjele da saznaju više informacija o ovom događaju, kao ni komentar Uprave škole

Albanski nacionalni praznik u Ulcinj

Nastava u JU Gimnaziji „25. maj“ Tuzi je održana u skladu sa planom i petak je bio radni dan za sve zaposlene i učenike u ovoj Ustanovi, saopštilo je Ministarstvo prosvete napominjući da je sproveden kao Dan slobodnih i vannastavnih aktivnosti, što je Godišnjim programom rada Škole, koji se donosi na početku školske godine, a na osnovu obrazovnog programa, i bilo planirano.

“Sve predviđene aktivnosti protekle su, kako je i planirano, u duhu kulture, sporta i druženja učenika, bez ikakvih incidenata. Ovim putem, apelujemo na medije da ne iznose nepotpune informacije i dovode javnost u zabludu svojim nagađanjima, te da posao obavljaju do kraja odgovorno i precizno, jer neprovjerene informacije sa senzacionalističkim naslovima mogu dovesti do pogrešne percepcije javnosti, što nije u skladu sa zakonima i novinarskim kodeksom”, saopšteno je iz Ministarstva.

Zastavicama Crne Gore, Albanije i Opštine Ulcinj na glavnom ulcinjskom bulevaru,Albanci u Ulcinju obilježili su jedan od najvećih praznika matične države- Dan zastave.

Istovremeno, na zgradi Opštine istaknute su državne zastave dvije susjedne zemlje.

Visoki opštinski funkcioner kazao je Vijestima da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Dan zastave Albanije u Ulcinju obilježen je i prije tri dana, koncertom filharmonijskog orkestra iz Tirane.

Učenici Gimnazije “25. maj” u Tuzima nijesu jutros dozvolili da se održi nastava, javio je “Vijestima” čitalac putem Facebooka.

Kako se navodi u poruci, učenici su na školi istakli više zastava Albanije, povodom 28. novembra Dana zastave Albanije. Na fotografijama se ne vidi zastava Crne Gore.

Albanska zastava se vijorila u Gimnaziji u Tuzima

Naši reporteri oko 13 časova nijesu uspjeli da uđu u prostorije škole, koje su bile zaključane.

“Vijesti”, takođe, nijesu uspjele da dobiju komentar od Uprave škole.

Iz Uprave policije je “Vijestima” saopšteno da u Tuzima jutros nije bilo incidenata.

28. novembar je, inače, jedan od najvažnijih datuma u albanskoj istoriji. To je Dan zastave i Dan proglašenja nezavisnosti Albanije, a u vezi s tim datumom povezano je i još puno drugih događaja značajnih za Albance.

Šta kaže Zakon?

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo u danima državnih praznika i nacionalnog praznika manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice, ispred objekata organa lokalne samouprave i uprave, pored državnih simbola, ističu se i nacionalni simboli odnosnog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, slobodna je upotreba nacionalnih simbola i u objektima organa lokalne samouprave i uprave.3

Član 9

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo, u danima nacionalnog praznika manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednica, ispred objekata organa lokalne samouprave i uprave, ističe se i nacionalni simbol manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice koji čini više od 15% stanovništva te lokalne samouprave.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskih naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo, slobodna je upotreba nacionalnih simbola manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice koji čini više od 15% stanovništva te lokalne samouprave i u objektima organa lokane samouprave i uprave.

 

Izvor: Samir Adrović,

Vijesti online