Genci Nimanbegu: Albanci su faktor stabilnosti u regionu i u Crnoj Gori

December 1, 2014   | news

GENCI NIMANBEGU_ULCINJLažna je dilema oko ideje velike Albanije, jer je ne podržava nijedna relevantna adresa, ali obilježavanje Dana zastave je nacionalni praznik i nema veze sa tim, kaže Genci Nimanbegu, potpredsjednik Force, poslanik i predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca.

On je za Blic Crna Gora rekao da drugi narodi u Crnoj Gori mnogo manje zapažaju svoje nacionalističke ispade koji su, kako je rekao, mnogo češći.

„Evidentno je da je aktuelizacija pitanja oko takozvane ideje velike Albanije lažna dilema i da se ne poziva niti na jednu relevantnu političku ličnost niti u Albaniji niti u Crnoj Gori. Albanci su okrenuti ideji ujedinjene Evrope i integracija u NATO. I premijer Albanije i premijer Kosova su jasni u svojim miroljubivim porukama saradnje u regionu. Albanci su faktor stabilnosti u regionu i u Crnoj Gori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je pokazala u zadnjih petnaestak godina naučila lekcije iz regiona. „Zasad se na veoma zadovoljavajućem nivou sprečavaju međunacionalne provokacije. Kao pripadnika i zastupnika Albanaca u Crnoj Gori brine me velika etnička distanca prema mom narodu i kao posljedica toga, da drugi narodi u Crnoj Gori svoje nacionalističke tvrdnje i radnje ne zapažaju, a istovremeno dižu bezobzirnu galamu i kada vide našu nacionalnu zastavu“, smatra on.

Genci je istakao da je Dan zastave praznik svih Albanaca, 28. novembra 1443. godine Skenderbeg je istakao albansku zastavu na Kruji. Takođe, 1912. godine je proglašena nezavisnost Albanije u Vlori.

„Kao predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca imao sam čast da se obratim prisutnima na svečanoj akademiji u Ulcinju. Na tu svečanost smo pozvali i diplomatski kor i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, predsjednike opština, odbornike i poslanike. Imali smo čast da aktivnost, koju finansijski podržava Fond za manjinska prava, obilježimo gostovanjem orkestra Nacionalnog baleta i Opere iz Tirane. Naše je ustavno pravo obilježavanje nacionalnih praznika. A ako to nekome smeta, onda je to njegov problem“, zaključio je on.

Izvor: CDM