Okrugli sto u Ulcinj obilježio sukob NVO aktivista i rukovodstva JPMD

December 5, 2014   | news

OKRUGLI-STO-MOGUL-JPMD-ULCINJOkru­gli sto na te­mu iz­vje­šta­ja o ula­ga­nju u zo­nu mor­skog do­bra ostao je u sjen­ci že­sto­kog ver­bal­nog su­ko­ba ru­ko­vo­di­o­ca JP Mor­sko do­bro sa ak­ti­vi­sti­ma ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja. Vi­še­ča­sov­na ras­pra­va pro­te­kla je u na­pe­toj at­mos­fe­ri i me­đu­sob­nim op­tu­žba­ma, na­kon što su pred­stav­ni­ce MANS-a Ines Mr­do­vić i Jo­va­na Bu­la­to­vić iz­ni­je­le po­dat­ke o po­slo­va­nju, pri­ho­di­ma i ula­ga­nji­ma tog jav­nog pred­u­ze­ća od 2008. do 2013. go­di­ne.
One su is­ta­kle da je pred­u­ze­će u tom pe­ri­o­du pri­ho­do­va­lo 25 mi­li­o­na eura, od če­ga se 50 od­sto ni­je vra­ti­lo u op­šti­ne kroz kon­kret­ne pro­jek­te. Pre­ma tim po­da­ci­ma, JPMD za dvi­je go­di­ne (2012–2013) sa­mo od na­pla­te go­di­šnjih na­kna­da za ko­ri­šće­nje vi­ken­di­ca na ri­je­ci Bo­ja­ni, u op­šti­ni Ul­cinj, pri­ho­do­va­lo je 3,2 mi­li­o­na eura, od če­ga ni­je­dan euro ni­je ulo­žen za rje­ša­va­nje na­go­mi­la­nih pro­ble­ma na toj lo­ka­ci­ji i za­šti­tu oko­li­ne.
– Po­da­ci iz iz­vje­šta­ja o ra­du za 2013. po­ka­zu­ju da je Mor­sko do­bro sa vla­sni­ci­ma vi­ken­di­ca na Bo­ja­ni za­klju­či­lo 321 ugo­vor o ko­ri­šće­nju pro­sto­ra na ri­je­ci i po tom osno­vu pri­ho­do­va­lo ne­što pre­ko 1,5 mi­li­o­na eura. Po­da­ci za 2012. po­ka­zu­ju da je ta in­sti­tu­ci­ja za­klju­či­la 336 ugo­vo­ra, ukup­ne vri­jed­no­sti od pre­ko 1,7 mi­li­o­na eura. Ima­ju­ći u vi­du po­dat­ke za 2012. i 2013. go­di­nu, pro­sječ­ni go­di­šnji pri­hod Mor­skog do­bra po tom osno­vu bio je na ni­vou od mi­li­on i po. Ukup­na ula­ga­nja JPMD u zo­nu mor­skog do­bra op­šti­ne Ul­cinj od 2012. do 2013. su iz­no­si­la po­la mi­li­o­na, što je zna­čaj­no ma­nje u od­no­su na pri­hod. Tih po­la mi­li­o­na je oti­šlo na dru­ge pro­jek­te u op­šti­ni Ul­cinj, a da ni­je­dan cent ni­je ulo­žen u rje­ša­va­nje pro­ble­ma na Bo­ja­ni – ka­za­le su pred­stav­ni­ce MANS-a, na­kon če­ga su bur­no re­a­go­va­li di­rek­tor JPMD Raj­ko Ba­ro­vić i nje­gov po­moć­nik Raj­ko Ma­lo­vić is­ta­kav­ši da ti po­da­ci ni­su tač­ni i da je to po­ku­šaj da se ob­ma­ne jav­nost i oma­lo­va­ži po­slo­va­nje „je­di­nog zdra­vog ko­lek­ti­va u dr­ža­vi“.
– Mi 3,2 mi­li­o­na eura pri­ho­da ne­ma­mo na ci­je­lom pri­mor­ju i to što tvr­di­te ni­je tač­no. Vi po­ku­ša­va­te da ob­ma­ne­te jav­nost i me­di­je i ne­ko će po­mi­sli­ti da sva­šta ra­di­mo. Upo­re­di­te po­dat­ke sa „Mo­gu­lom” i vi­dje­će­te da se ne sla­žu – re­a­go­vao je Ma­lo­vić, ko­ji je u vi­še na­vra­ta pre­ki­dao iz­la­ga­nja NVO ak­ti­vi­sta bur­no re­ga­u­ju­ći na, ka­ko je tvr­dio „oči­gled­ne ne­i­sti­ne”. Pred­stav­ni­ce MANS-a osta­le su pri ra­ni­jim tvrd­nja­ma is­ti­ču­ći da su to po­da­ci ko­ji su do­bi­je­ni od pred­u­ze­ća zva­nič­nim pu­tem. One su na­ve­le da je Is­tra­ži­vač­ki cen­tar te or­ga­ni­za­ci­je utvr­dio i da od 2008. go­di­ne JPMD na ra­ču­ni­ma ba­na­ka dr­ži pro­sječ­no 2,7 mi­li­o­na eura i da je 2013. u Atlas ban­ci de­po­no­va­no 2,3 mi­li­o­na eura.
– To je no­vac ko­ji ne­ma po­tre­be da se dr­ži na ra­ču­ni­ma ba­na­ka. Vla­di kao osni­va­ču je 2009. i 2013. is­pla­će­no 1,3 mi­li­o­na eura da bi kr­pi­la bu­džet­ske ru­pe. Ta­ko­đe, pred­u­ze­će je od­lu­či­lo da po­ve­ća­ju i osnov­ni ka­pi­tal za dva mi­li­o­na, a 2012. go­di­ne re­vi­zor je kon­sta­to­vao da pred­u­ze­će ni­ka­da ni­je za­vr­ši­lo prav­nu pro­ce­du­ru u ve­zi sa tim, od­no­sno da po­ve­ća­nje ni­je upi­sa­no u Cen­tral­ni re­gi­star Pri­vred­nog su­da – ka­za­la je Mr­do­vić i do­da­la da će MANS, svu pri­ku­plje­nu do­ku­men­ta­ci­ju o ra­du pred­u­ze­ća do­sta­vi­ti dr­žav­nom tu­ži­la­štvu.
Ba­ro­vić je od­go­vo­rio da po­da­ci ko­ji su iz­ni­je­ti ne­ma­ju lo­gi­ke i smi­sla.
– Ne­ko ko vas slu­ša po­mi­sli­će da mi kra­de­mo pa­re ili ima­mo ba­sno­slov­na pri­ma­nja. Ja pri­mam oko 900 eura a svi osta­li ma­nje od me­ne. Daj­te mi po­da­tak da smo zlo­u­po­tri­je­bi­li je­dan euro i ja sam spre­man da od­go­va­ram. Svje­do­ci su mi biv­ši pred­sjed­ni­ci op­šti­ne Ul­cinj da smo ov­dje u Ul­ci­nju sve ra­di­li na nji­hov za­htjev i ula­ga­li i ne­ka­da vi­še ne­go što su pri­ho­di – prav­dao se Ba­ro­vić.
I pre­ma po­da­ci­ma ko­je je pre­zen­ti­rao NVO „Mo­gul” Mor­sko do­bro je in­ve­sti­ra­lo znat­no ma­nje sred­sta­va ne­go što je pri­ho­do­va­lo sa te­ri­to­ri­ja pri­mor­skih op­šti­na. Pre­ma tim po­da­ci­ma JPMD je od pri­mor­skih op­šti­na od 2009. do 2012. go­di­ne pri­ho­do­va­lo ne­što pre­ko 18 mi­li­o­na, a in­ve­sti­ra­lo 7,1 mi­li­on što je oko 60 pro­ce­na­ta ukup­nih pri­ho­da.
– Pri­ho­di su iz go­di­ne u go­di­nu sve ve­ći a in­ve­sti­ci­je sve ma­nje. Tro­ško­vi funk­ci­o­ni­sa­nja pred­u­ze­ća su ogrom­ni ima­ju­ći u vi­du ma­li broj za­po­sle­nih, a upra­vo na nji­ho­ve za­ra­de se od­no­si ve­ći­na ras­ho­da. Tro­ško­vi za­ra­da čak su ve­ći od ula­ga­nja u po­je­di­ne op­šti­ne – tvr­de u „Mo­gu­lu“.
Pre­gri­ja­na at­mos­fe­ra je sti­ša­na na sa­mom kra­ju sku­pa ka­da se ras­pra­vlja­lo o pro­ble­mi­ma pri­vat­ne svo­ji­ne u zo­ni mor­skog do­bra, o če­mu su po­seb­no go­vo­ri­li pred­stav­ni­ci ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja iz Bo­ke ko­tor­ske.
M.K.

Pi­ta­nje je ka­ko se ula­žu pa­re

Ne­za­vi­sni po­sla­nik Dri­tan Aba­zo­vić je ka­zao da je su­štin­ski pro­blem što su iz­dva­ja­nja od 50 od­sto od pri­ho­da od mor­skog do­bra po­če­la tek pri­je dvi­je go­di­ne.
– Pri­je to­ga ni­je bi­lo ta­ko. Iako je JPMD 2009. go­di­ne u Ul­cinj ulo­ži­lo vi­še ne­go je pri­ho­do­va­lo, mno­go je vi­še go­di­na kad ni­ste ni­šta ulo­ži­li. Bit­no je ka­kav je i kva­li­tet pro­je­ka­ta ko­ji se ov­dje re­a­li­zu­ju. Zna­te za Ka­ce­mu, od­no­sno lu­či­cu, ko­ja če­ti­ri go­di­ne ni­je funk­ci­o­nal­na. Ri­ba­ri na sva­ko ne­vri­je­me iz­vla­če čam­ce, a ta­mo je ulo­že­no vi­še od mi­li­on eura – re­kao je Aba­zo­vić.

Pe­ro­vić: Op­stru­i­san okru­gli sto

Iz­vr­šni di­rek­tor „Mo­gu­la“ Dže­mal Pe­ro­vić op­tu­žio je ru­ko­vo­di­o­ce JPMD da su stal­nim upa­di­ca­ma i pre­ki­da­nji­ma iz­la­ga­nja NVO ak­ti­vi­sta na­mjer­no op­stru­i­sa­li okru­gli sto.
– Po­sla­li smo vam po­ziv a do­šlo vas je čak de­ve­to­ro što ni­ka­da do sa­da ni­je bio slu­čaj. Oče­gled­no vam je na­mje­ra da obe­smi­sli­te ovaj skup – ka­zao je Pe­ro­vić is­ta­kav­ši da ni­šta slič­no ni­je do­ži­vio.
Ba­ro­vić je od­go­vo­rio je da ni on ni­je oče­ki­vao da će bi­ti pred­met to­li­ko ne­ar­gu­men­to­va­nih na­pa­da.

Izvor: DAN